Spring naar bijdragen

Boekendraadje


Francesca

Aanbevolen berichten

Gisteravond The Way of Zen van Alan Watts uitgelezen. Boek uit 1956 bejubeld als zijnde het meest leesbare boek over Zen in de westerse literatuur. 

Ik snapte er de ballen van :D :D :D 

Nee das niet helemaal waar, ik heb er wel een paar dingen aan overgehouden maar het is zo veelomvattend en tegelijkertijd zo simpel dat ik het niet ff kan beschrijven. En dat is dan ook weer de essentie eigenlijk. Zo gauw je t beschrijft klopt het niet meer. En wat hij schrijft klopt dan dus ook niet maar hij beschrijft het wel verdraaid goed. 

De inleiding allereerst over de historie van boeddhisme en zo, daar was ik vrij snel lost. Eigenlijk toen het echt over Zen ging kon ik weer aanhaken maar waren er ook vele pagina's waarvan ik dacht, tja dit is eigenlijk te subtiel om op de bank te lezen terwijl iemand anders tv kijkt. Daar moet ik eens "goed voor gaan zitten" en dat gaat nooit gebeuren natuurlijk, ons kent ons.

Het ging ook over mediteren. Mediteren, met name zittend ("za zen") wordt tegenwoordig vrijwel gelijkgesteld aan Zen maar in de bloeiperiode van Zen (de vroege Middeleeuwen, ja oud hè) was mediteren minder belangrijk en er waren toen Zen meesters die zeiden dat je van te lang zitten mediteren een dood stuk hout wordt. Het gaat meer om doen wat je doet zonder met je kop ergens anders te zijn. En dat kan zittend maar dat kan ook staand, liggend, lopend of met wat voor activiteit dan ook. 

"Als je zit, dan zit je. Als je staat, dan sta je. Maar je moet iig niet wiebelen" zei een Zen meester. 

En toen las ik ineens: "Als je drinkt, dan drink je. Als je niet drinkt, dan drink je niet. Maar je moet iig niet wiebelen". En toen had ik t heel even helemaal door.

Zie overigens ook: https://www.vgamsterdam.nl/blogs/484/het-taboe-op-zelfrealisatie

Ik ben nu honderd keer zo spiritueel als toen ik nog zoop. Honderd keer nul is nog steeds nul maar het voelt als meer ;) 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kieft gelezen, beetje zeurderig begin, weer iemand die zijn geheime verslaving blootgeeft, maar ik heb het uit nieuwsgierigheid toch bijna in één keer helemaal uitgelezen. Hij was naast alcohol ook verslaafd aan cocaïne. Nu lees ik dat ie na een terugval weer opnieuw gestopt is en daar ook weer een boek over heeft laten schrijven. Straks toch nog even naar de bieb! Want zo'n terugval, eh ja, dat is dan ook wel weer eh, interessant...

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Verdrink geen dooie eend, de kunst van beminnelijke doeltreffendheid

Door Marry de Gaay Fortman.

Hoe kun je in een maatschappij van mannetjesputters doeltreffend je doel bereiken, ook als vrouw tussen de mannen. Een belangrijke factor is om het bestrijden van dooie eenden (dead ducks), oftewel bij voorbaat tot mislukken gedoemde onenigheden, te vermijden. Niet alleen verdoe je er je tijd mee, je maakt het ook nog eens erger.

Ik ben het boek nog aan het lezen maar wil het nu al van harte aanbevelen. Veel dingen zijn zeer toepasselijk voor wat er zich hier op dit forum en in de wereld daarbuiten vaak afspeelt.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 months later...

Net ontwijnen van Jacqueline van Lieshout doorgelezen. Wat een herkenning! Alles komt aan bod, eigen drinkgedrag, het stoppen, reacties vd omgeving, etc. Ligt hier bij de bieb, niet bij de romans maar bij de "onderwerpboeken".

Ze schrijft mij wel iets te hip, vlot, popie jopie. Maar desalniettemin toch leuk een avondje mee bezig geweest. Ze koppelt het verder aan haar werk als coach. Voor (veel) geld biedt ze een online cursus aan. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat lijkt me ook nog wel eens leuk voor als ik mn baan kwijt raak. Stop-coach. Als t goed gaat is het dankzij de coach. Gaat t fout ligt het aan de client. In beide gevallen moet er betaald worden :) 

Genoeg wijsheden en dooddoeners hier om de client de juiste kant uit te sturen. Larderen met een beetje zen boeddhisme en psychanalyse. Vragenlijst over levensdoelen en time management en ook de burnout stippen we even aan. Relatieperikelen een heel hoofdstuk apart. En dan mag de hond komen snuffelen naar eventuele nog verstopte flessen. 

Er zit alleen niet genoeg kapitaal in deze regio, ik moet naar de Côte d'Azur...

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Begonnen in "Vrij" van Marnix Pauwels. 
Tegenvaller. Hij schrijft (nogal dwingend) alsof ik (en de rest van de mensheid) een probleem heb, maar ik zie het niet. Heel vaag heb ik een idee van wat hij bedoelt, maar hij komt maar niet ter zake. Ik heb de hele tijd het gevoel dat het nog moet komen. Maar ben inmiddels bijna halverwege (wel wat "stukjes" overgeslagen) nu het boek maar weggelegd. Jammer, ik had me er meer van voorgesteld, want als ik hem hoor praten hoor ik ik veel herkenning.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...
1 uur geleden zei Pelle2:

@Waldorff 
Want waarom? En is het in het Nederlands?

Het is vertaald naar het Nederlands. Geeft een interessante kijk over hoe het menselijk brein in elkaar zit en is een soort zelfhulpboek voor een tegendraadse aanpak van allerlei 'problemen' waar we allemaal een heleboel fucks om geven, waar dat eigenlijk helemaal nergens voor nodig is. Alcoholisme en overige verslaving komt zeker ook aan bod in dit boek. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Vast al eerder genoemd, maar heb niet alles doorgenomen, er valt ook zooooveel te lezen hier.

Het is vast niet erg als deze nog eens genoemd wordt:rose:

Pas gelukkig hebben we de foto's nog door Marcel Langedijk (hoop dat ik dit helemaal goed heb) gelezen.

Heftig, verdietig, superleesbaar en ehm ja...ontnuchterend.

In een notendopje:

Marcels broer Mark (41) kiest zelf voor de dood na een leven vol angsten, depressies en zwaar alcoholisme.

Eyeopener wel.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Paul Verhaeghe, "Over normaliteit en andere afwijkingen", Prometheus Nieuw Licht, Amsterdam, 2019.

Dit boek gaat niet over verslaving maar zal een aantal van ons die een verslaving de baas worden, zijn geworden of willen worden wellicht kunnen helpen om onderliggende zaken beter te begrijpen en wellicht ook te hanteren.

Paul Verhaeghe (1955) is een Belgisch hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse. Aan de hand van een geschrift van Foucault beziet hij in zijn nieuwste boek de hedendaagse klinische psychologie en diens rol als bevestiger van maatschappelijke druk op het individu om te passen in een van buitenaf opgelegde mal. Wat afwijkt is keurig gecategoriseerd in een handboek waarin het wemelt van afkortingen als ADD en ADHD. Steeds meer gedrag krijgt een pathologisch etiket. Verhaeghe meent dat we ons niet gek moeten laten maken door deze trend en relativeert onze blik op zogenaamde gedragsafwijkingen.

Paul Verhaeghe legt het boek zelf uit in VPRO Boeken van 15 december 2019. Zie:
https://www.npostart.nl/vpro-boeken/15-12-2019/VPWON_1305142

 

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja vreselijk. Je bent niet OK en op je etiketje wordt wetenschappelijk onderbouwd hoe en waarom je niet OK bent. 

T valt mij overigens op dat men tegenwoordig op de NL tv een hoogleraar kan jijen en jouwen, maar goed dat ligt natuurlijk aan mij, ik kijk nooit NL tv dus ik heb 16 jaar taalontwikkeling gemist...

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Ik heb weer een andere: "Allemaal andersdenkenden", Geert Hofstede e.a. Over culturele verschillen. Best wel acadmisch, maar (dus) erg solide en heel interessante inzichten vooral nuttig voor NL die in het buitenland wonen en/of die veel met het buitenland werken. Ik voel me weer even heel erg NL :) 

Heeft even niks met alcohol te maken. Wel met een beter begrip van anderen, nooit weg en nooit relevanter dan in deze tijd van lockdown. Tja boeken kopen op de ipad is zo'n beetje het enige wat nog mag en je hoeft niet eens je karretje schoon te poetsen...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...