Spring naar bijdragen

Wat kan de AA betekenen voor je herstel?


gwen

Aanbevolen berichten

het leven in herstel is een pad

waar elke dag weer een uitdaging is.

een positieve uitdaging.

'the sky is the limit' in recovery,

eindelijk kan ik mezelf in de spiegel zien,

en ook m'n tekortkomingen accepteren.

als ik het even niet meer weet

hoef ik niet meer te gaan drinken,

om de volgende dag wakker te worden

na een blackout.

dat geeft zoveel rust.

daar ben ik dankbaar voor.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

gefeliciteerd met een half jaar vrijheid

op een december, hanneke!

geweldig te lezen dat het zo goed gaat met je.

ik zal me beperken tot nederlands,

je hebt ook gelijk.

ik ga alleen niet uit de losse pols vertalen,

dat zou zonde zijn van de mooie teksten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

'het ging er alleen maar om bereid te zijn te geloven

in een kracht, groter dan mijzelf.

er werd op dat moment niets méér van mij gevraagd".

uit BB, blz 34

ik heb jarenlang laten zien dat mijn manier niet werkte.

op het moment van grootste wanhoop stond ik

eindelijk open mijn zelfwil in te leveren.

ik hoefde het niet meer alleen te doen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goedemorgen,

 

Even een AA-groet. Het is hier nogal rustig.

 

Ja, wat betreft mijn niet-drinken gaat het goed. Alweer ruim een half jaar. Soms gebruik ik even Refusal. Maar nu ben ik weer zonder. Vind dat het Programma maar zijn werk moet doen.

 

Verder gaat het niet denderend. Ik heb moeite met de korte donkere dagen. Maar het is bijna de kortste dag dan gaan de dagen weer lengen. Ik merk wel op zulke dagen hoe moeilijk het is in het NU te leven. Vol verlangen zie ik uit naar het voorjaar. Het is moeilijk te zeggen: Het is zoals het is. Dus aanvaarden wat ik niet kan veranderen. De korte donkere dagen.

 

Ik wens iedereen een mooie en nuchtere dag toe.

 

Hanneke

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hanneke, een AA/NA groet terug. Volgens NA gebruik is dat een hug!!

 

Je vindt dat het Programma z'n werk maar moet doen. Maar het is zoals lady jane zegt: jij kan het Programma laten werken door zelf het voetenwerk te verrichten.. Als jij niks doet, werkt het Programma ook niet. Je fietst ook niet door de fiets te laten werken maar door te trappen.. :rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja, het programma werkt als je eraan werkt. Je moet wel wat doen. Het is inderdaad een programma van actie. En toch is er iets wat dan gewoon gebeuren moet. Wat ikzelf niet kan doen. Het werken van het programma is zoiets als een mysterie. Ik weet niet HOE het werkt. Het is iets doen en tegelijkertijd een ondergaan. Iets wat er met me gebeurt. Het werken aan het Programma verandert me. Dat is niet iets wat ikzelf kan voltrekken.

 

Ik weet niet of jullie begrijpen wat ik zeggen wil. Ik kan het op dit moment niet duidelijker omschrijven.

 

Vanmiddag had ik heel veel zin in drank. Dat gebeurt dan ook. Het Programma heeft me nog niet voldoende veranderd. Het is een geleidelijk proces. Nu heb ik af en toe nog refusal nodig om mezelf te beschermen. Maar ik denk dat er een tijd komt dat ik zo verweven ben met het programma dat ik het niet meer nodig heb.

 

Een fijne en nuchtere zondag

 

Hanneke

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ik volg je, hanneke.

(denk ik toch)

ik doe het voetenwerk.

en daardoor is mijn obsessie met alcohol weggenomen.

dat is een proces,

en geen wonder.

(hoewel dat wel zo voelt, af en toe)

bij zo'n beetje alles wat ik doe,

denk ik; 'is dit goed voor m'n herstel?

jouw beslissing refusal te nemen is supergoed voor

je herstel!

dus het werkt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Sponsors... Baat het niet dan schaad het Wel!

De sponsor is misschien nog wel het gevaarlijkste van de hele cult. Wanneer een aa-er zelf genoeg geïndoctrineerd is door de propaganda dient deze te beginnen aan sponsorschap.. En dat sponsoren gaat ver! Als ware zelfverklaarde therapeuten gaat het rommelen in de hoofden van verzwakte nieuwkomers beginnen.. Het idee van aa is oa dat een verslaafde geholpen moet worden door een verslaafde. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld, geholpen worden door een predikant van de aa. Er wordt bewust voorbijgegaan aan psychische problemen of onbewust door de indoctrinatie van het programma met schadelijke gevolgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat aa aanzet tot bingedrinken en ook zelfmoordaantallen liggen hoger dan bij welk programma dan ook! Dat zet aam tot denken niet? Google maar eens, je zult het vinden...

Ik dacht eerst, aa, 12 stappen, het is het niet voor mij, ik kies gewoon mijn eigen weg. Degene die aa volgen, prima als het voor jou wel werkt. Pas later realiseerde ik me hoe schadelijk het kan werken. Voornamelijk in het Engels is er veel geschreven over de gevaren van de aa. Ook de onderzoeken die zijn gedaan liegen er niet om! De aa zelf blijft echter maar roepen dat het wel werkt en hebben een propagandamachine waarvan de USSR had kunnen leren.. Sterker nog, de aa presenteert zich als De weg en de enige weg... Gestopt met drinken zonder aa? Je was niet verslaafd of bent nu een droge drinker.. Ja echt..

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Oei Rickert, als ik jou was zou ik dan maar ver uit de buurt van aa blijven.

Je zult ongetwijfeld vele mensen bevestigen in hun zelfde gedachten over aa.

Mij niet, ik heb goede ervaringen met het programma. En wat sponsors betreft: je hebt sponsors en sponsors, natuurlijk.  Een sponsor wordt je niet opgedrongen, je mag er zelf een kiezen.

 

Ik heb er destijds een gekozen die al vele jaren clean was en op een voor mij miraculeuze manier liet zien hoe hij het programma kon toepassen in zijn dagelijkse leven.. niet door het leven te veranderen, maar door zichzelf, zijn kijk op het leven te veranderen. Na een paar jaar viel hij terug in gebruiken. Niet omdat het programma hem daartoe dwong maar doordat hij het programma losliet. Het was zijn eigen keuze.

Nu is hij al weer enige tijd terug in herstel, heeft het programma weer opgepakt en is weer een half jaar clean. Niet omdat het programma hem daartoe dwong, maar doordat hij het programma weer toepast. Het was zijn eigen keuze.

 

Ondertussen heb ik uiteraard een andere sponsor gekozen.. de tweede eigenlijk alweer. Als ik bij een sponsor niks meer kan "halen" ga ik op zoek naar een andere, die me nog wel wat te bieden heeft.

 

Ach, de gevaren van aa.. Er bestaat niet zoiets als "de wet van aa".. er zijn alleen maar richtlijnen en ieder is vrij om ze naar eigen inzicht te gebruiken. Met of zonder sponsor. Elk gevaar dat ik tegenkomt heeft een oorsprong bij mezelf.

 

Tot slot nog: ook binnen aa ken ik mensen die al jaren droog staan maar nog elke keer beginnen te kwijlen als ze iemand een biertje of wijntje zien drinken.. Droge drinkers dus, ook binnen aa. Je kunt je voor je gevoel opsluiten in aa en denken dat je veilig bent, maar je bent pas echt veilig als je de zucht niet meer ervaart. En ik geef toe, dat kan binnen aa, maar ook heel goed daarbuiten..

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Geen wet in aa? Big book, boek van de Na, 12 stappen en tradities en nog alle andere literatuur. En als alternatief, instellingen, gevangenis of de dood. Dit wordt meeting op meeting in de hoofden gestopt. Sponsor zelf kiezen? Een nieuweling kan hier nog geen keuze in maken! Geen idee wat de sponsor gaat brengen. Wel wordt er gestimuleerd er snel 1 te nemen.. Ander instellingen, gevangenis of de dood..

Verder leuk dat je met een verhaal komt van 1 persoon. Een bekende aa manier om te reageren op cijfers uit onderzoeken. Mooi voorbeeld is dat aa miljoenen heeft geholpen... Dat klinkt leuk, echter niet meer als je weet dat het 95% niet heeft geholpen.. of erger..

Komen we op het volgende, het programma werkt als je er aan werkt toch? De aa is onfeilbaar en als het niet werkt dan heeft de persoon de schuld! Mooie cirkel hè? Helaas valt een aa-er harder dan iemand die jet programma niet volgt en datzelfde programma geeft degenen zelf de schuld...

Er is trouwens al enorm veel over geschreven.. Zoek het eens op en neem het goed door. In het begin zul je denken 'niet waar' maar als je gaat kijken naar je argumenten zul je zien dat dit enkel bestaat uit de indoctrinatie van t programma zelf...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Rickert, het is wel duidelijk dat aa niks voor jou is, tenminste, nu niet..

 

Er gaan altijd nog meer mensen dood aan alcoholmisbruik dan aan aa..

Niets is onfeilbaar, ook aa niet. Tenminste niet zolang er mensen zijn die zeggen aa te vertegenwoordigen.

Het programma van AA zelf is feilbaar, noch onfeilbaar..  Het AAprogramma kent slechts richtlijnen.

Een ieder is vrij deze richtlijnen te gebruiken op een manier die hem of haar het beste past.

Iedereen is vrij om mét of zonder die richtlijnen te leven.

 

Al het negatieve dat over AA geschreven en gezegd wordt komt van mensen die het nooit hebben geprobeerd of mensen die er een slechte ervaring mee hebben. Dat kan nooit de schuld zijn van die richtlijnen, maar van mensen.. Wat is jouw slechte ervaring? 

Mensen die er baat bij hebben hoor je niet veel klagen. Maar ze zijn er wél, die mensen.. Elke alcoholist/verslaafde die ermee geholpen is, is er één.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zucht... Een arts zonder diabetes geen diabetici behandelen? En iemand die slechte ervaringen heeft mag niet oordelen over aa. Mooie argumenten!

Een verslaafde behoort goede hulp te krijgen, geen kwakzalverij als aa. Aa haalt verslaafden binnen en ontzeggen zo juiste hulp.

Aa is feilbaar noch onfeilbaar?!?! Ik laat t hierbij koh!

Voor je aa overweegt, www.orange-papers.org heeft veel info.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Voor ik aa overweeg??? hihi... te laat.

Jij ziet aa in z'n totaliteit als iets verschrikkelijk slechts...

Ik heb ook verschrikkelijk slechte ervaringen met mensen in aa.

Ik heb ook verschrikkelijk goede ervaringen met mensen in aa.

Maar wat me werkelijk geholpen heeft is het programma, de stappen en tradities. Los van de mensen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nu vraag ik me werkelijk af wat de bedoeling is van dit soort negatieve berichten over de AA te droppen op een AA draadje. Ik ben hier op dit draadje omdat ik AA een warm hart toedraag.

 

Dit soort verhalen komen uit bepaalde Amerikaanse boekjes die ik ken. Bv Cult or cure. Het is geschreven door mensen met een slechte ervaring bij de AA. Er schijnen vele van dit soort boekjes te circuleren in Amerika. Ik lig er niet wakker van. Ik ken mensen die hun leven te danken hebben aan AA en dit soort boeken naast zich neerleggen.

 

Op alles en iedereen kun je kritiek leveren. Waar mensen zijn... Maar ik ben de AA dankbaar en wens hier verschoond te blijven van dit soort berichten.

 

Hanneke

Link naar opmerking
Deel via andere websites

na jarenlang tevergeefs proberen te stoppen met drinken,

kwam ik uiteindelijk bij AA uit.

daar ontmoette ik mensen die net zo dronken als ik.

totaal zonder controle.

het is heel simpel...

door ervaring kracht en hoop uit te wisselen

is het een stuk gemakkelijker die eerste niet te nemen.

ik kom net terug van een meeting.

de ruimte was in kerstsfeer,

veel lieve vriendinnen waren er,

allemaal in verschillende fases van herstel.

de verbondenheid, vriendschap en liefde was voelbaar aanwezig.

ik gun iedereen die lijdt aan de ziekte verslaving

de kans te herstellen onder deze omstandigheden.

in amsterdam vieren we kerstfeest.

iedereen is welkom!

samen dankbaar zijn voor een nuchtere kerst

en de kans weer te kunnen leven!

bewerkt door gwen
Link naar opmerking
Deel via andere websites

ztiertje,

je zou ook een nieuwkomer kunnen

gaan begeleiden.

dan kun je weggeven wat je gekregen hebt!

veel kalmte op je nuchtere pad.

Doe ik min of meer via de telefoon etc. al 

 

Ik heb mijn break ingelast bij de AA meetings , omdat ik voor mezelf het gevoel doorkreeg dat ik na 5,5 ( bijna half jaar dus ) dat ik toe was aan een ietsje hoger level .

 

Niet dat ik de ervaring en wijsheden daar opgedaan zo maar weg doe , en er verder niks mee doe hoor .

 

Maar het schijnt dat ik een soort snelle leerling ben , wel houd ik goed  in mijn achterhoofd " neem niet te grote stappen" 

 

In de genoemde tijd heb ik een soort van  heel nieuw groeiproces door gemaakt , mijn karakter is ook totaal verandert , en verandert nog dagelijks ten positieve .

 

Ik heb denk ik een toch ietwat andere verslavings eigenschappen als de meeste mensen .

 

Toen ik stopte , stopte ik ook abrubt , na een enorme schrik .

 

Ik hoorde iedereen aan van de angsten voor terugval etc.

 

Angsten om de supermarkt in te gaan etc.

 

Ik heb min of meer mezelf eens heel goed onderhanden genomen , ik was er volgens mijn mede AA ers erg aan toe , toen ik voor het eers binnen kwam .

 

Ik heb tegen mezelf gezegd dat het nu echt afgelopen moest zijn met drinken , en andere rotgewoontes , en dat ik dat step by step op mijn eigen tempo en eigen manier zou gaan doen .

 

Het eigenwijze manneke zou zich ook niks aan laten praten , alleen gebruiken wat ik kan gebruiken , en de rest ksssst weg er mee .

 

Zo heb ik eigenlijk ontdekt dat ik me zelf helemaal goed kan trainen , en beschermen .

 

Als ik omtrent een soort angst voor terugval o.i.d. heb , heb ik mijn vast maatje daar leren kennen .

 

De ene keer helpt de blinde de dove , de andere keer andersom .

 

Ik kan met mijn maatje ook nog diepgaander praten als alleen over alcohol , de verslaving etc.

 

Ik heb ontdekt waar mijn drankproblemen lagen , dieper dan diep weg gestopt .

 

1 van de problemen was dat ik een apart iets over me heen heb , een soort medium achtig iets .

 

Ik voorzie al sinds kinds wat dingen in puzzelstukken , vroeger heb ik in eens uitspraken gedaan  die ik door kreeg .

 

Die absoluut niet leuk waren , en ik er dan uitfloepte .

 

Die dingen die ik doorkreeg gebeurden dan ook , dit nam ik mezelf kwalijk .

 

Wou ik uitschakelen etc. 

 

Hoe ? 

 

Met drank onderdruk je , zo was het jaren weg .

 

Mijn kindertijd was minder leuk , goede na gesprekken er over  onmogelijk etc.

 

Hoe druk je weg ? 

 

Met drank onderdruk je , zo was het jaren weg .

 

Ik heb maar een paar dagen nadat ik gestopt was niet door het drankenpad in de winkel gedurfd .

 

Me zelf toegesproken dat ik een zwakke ( piep ) was als ik daar niet op normale wijze door heen kon lopen .

 

Gewoon vervolgens mezelf een schop onder de kont gegeven , en hup dat pad in .

 

He dat ging goed , helemaal niet eens trek .

 

Steeds verder en verder ontwikkelen die hap , het werkt .

 

Goede conversaties , goede afspraken met mezelf ja dat werkt dus .

 

Ik heb mezelf ook beloofd dat k door ga met het ontwikkelen .

 

1 ding doe ik absoluut niet , en dat is discuseren met me zelf over toch weer alcohol drinken .

 

Taboe stelregel no ; 1 

 

Ook staat er hier heel gewoon al sinds ik gestopt ben heel doodnormaal ca. 7 liter vodka zo voor het grijpen .

 

Mijn vrouw wou het toen ik stopte weg gooien , weg geven etc.

 

Ik heb gezegd laten staan , ik heb me zelf beloofd er niet aan te komen .

 

Ik heb er totaal geen moeite mee , ook niet gehad .

 

Ik heb nogmaals heel veel geleerd , gezien bij de AA .

 

Ik weet bij dreiging van ....... ze , of me maatje te vinden .

 

Ik moet zo ik het door krijg met mijn gave , of zo je het ziet handicap verder .

 

Ik heb er nu geen angst meer voor , uhhhhhh een soort van laat maar gebeuren wat er gebeurt .

 

Ik zie wel waar dat me brengt , maar wel droog .

 

Ik zou graag jullie respons krijgen , vooral van mensen die al wat langer droog zijn .

 

herkent iemand wat er nu met mij gebeurt /

bewerkt door Ztiertje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

geen discussie....

zoals je schrijft,

ztiertje

dat herken ik.

zoals een fellow uit het programma zegt;

'kies een datum waarop je stopt,

'and stick to it'! :-)

'niets is het waard te

gaan drinken'

zo is het!

een enkeltje afvoerputje

zou dat betekenen.

just for today

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...