Spring naar bijdragen

Do 3 nov 22


bumperjim

Aanbevolen berichten

2 uur geleden zei Reacher:

Als je een leven terug hebt waarbij je je zelfrespect terug hebt, waar je geliefden je weer durven te vertrouwen; waar je grotendeels tevreden bent en voldoening haalt uit je werkzaamheden en je wilt dat allemaal riskeren door nog eens een glaasje te nemen, dan is dat de verslaving die aan je trekt.
Niet de lekkere smaak van dat drankje. 
 

 

Dat is het denk ik sowieso, de verslaving. Wat is wijn of bier zonder alcohol? Bestaan er alcoholvrije drankjes die lekkerder zijn dan alcoholhoudende? Nee toch zeker? Anders dronk iedereen die.

Wat dat betreft ben ik een illusie armer dan een paar jaar geleden. Als ik nu zin heb in 1 bier dan weet ik dat het niet om de smaak gaat maar om het alcoholroesje.

Dat is voor mij op zich geen probleem als het ook echt bij 1 blijft. Maar je moet jezelf niet voor de gek houden zelfs niet met 1. 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

9 uur geleden zei Reacher:

Misschien is toch goed om eigenaarschap te pakken Houtje. Nu schrijf je alsof dat flesje zomaar in je tas sprong. 
 

Jij pakte dat flesje. Niet om jezelf te veroordelen, maar om de keuze te behouden. De volgende keer laat jij het flesje staan zoals je dat de afgelopen tien dagen hebt gedaan (wat je nu in the pocket hebt).. 
Mij geeft dat kracht. Dat ik een keuze maak, iedere keer. 

Ja dit is het, dit is de sleutel denk ik. Eigenaarschap.

Toch is het denk ik wel zo dat het ècht onbewust kan gaan, zo'n fles in je tas. Zoals je ook weer ineens met die telefoon in je handen zit, even dwangmatig die hele facebook feed naar beneden scrollen om te checken of alles nog hetzelfde is als 10 minuten geleden (dit is mijn leven nu :( ). Dat het niet echt een keuze is maar uit je onderbewustzijn komt of zo. Omdat de gewoonte er echt onzettend ingeslopen is. Zoals je ook onderbewust kan autorijden en intussen denken aan wat anders.

Je moet je weer bewust worden van wat je doet, douw die automatische piloot van zn stoel en doe weer wat je zelf echt wilt. Een plan maken en je daaraan houden.

Daar is mentale kracht bij nodig. Als je slecht nieuws hebt gehad of je bent moe oid, dan is de verleiding groot om je verstand op nul te zetten en dan gaat je gewoonte het weer overnemen.

Het lastige is natuurlijk om die mentale kracht te vinden al voordat je gestopt bent :) 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik lees een herkenbaar smoezenboek bij jou BJ.
Maar inmiddels sta ik volledig achter dat woord eigenaarschap
al kende ik het niet. Bij mij heet het verantwoordelijkheid nemen.
Maar ook jouw smoezenboek is wankel, want zelfs al zou er door
een onbewuste handeling dat flesje in je mand belanden, daarna reken je hem af, daarna breng je hem thuis
en daarna maak je hem open en daarna drink je hem op.
Elk moment is al bewuster dan, want je japie krekel geeft voortdurend prikken in je hersens.
En elke keer ontken jij dan je eigenaarschap. Dus noem het maar gewoon bezwijken voor de verleiding,
dan kun je de hele riedel overslaan. Ik zie elke herfst de heerlijkste zware bieren tentoongesteld, en heb ooit
bewust zoń fles vastgepakt. En liet de verleiding komen. En even was er iets van drukte in mijn hoofd, maar
die ebde meteen weer weg. Ik wil niet meer. Ik hoef niet meer. Ik hoef alleen hier op t forum nog te lezen
om te weten dat het in ee split second gedaan kan zijn en dat mijn japie krekel dan t zwijgen wordt opgelegd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@bumperjimwb dat dwangmatig scrollen op sociale media,  dat herken ik. Ik heb dat zelfs met dit forum; nog even kijken of er nieuwe berichten zijn. Las paar jaar geleden een interessant boek, maar weet niet meer van wie het was. Ging erover dat achter elke actie  een behoefte achter zit (zei Jan Geurtz dat ook niet of vergis ik me?) Als je bijv dwangmatig kleding koopt online heb je bijv helemaal geen behoefte aan die kleding, maar wil je eigenlijk liefde (of iets anders, ik noem maar wat) of met dat scrollen zoek je verbinding. Of ontspanning of weet ik veel. Als je eenmaal weet wat die behoefte op dat moment is kun je een andere manier zoeken om jezelf echt te geven wat je nodig hebt. Bijv in jouw geval een praatje met de Stier. Ik zeg maar wat. Ik vind het wel interessant om ermee te experimenteren. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Of we bewust kiezen  weet ik niet, daar zijn de meningen over verdeeld.  Kiezen we er steeds voor om terug te vallen? Of doen we maar wat en zeggen we achteraf: goed gedaan of oh nee wat ben ik weer fout en slecht? Waarom doe ik dit toch steeds expres en uit vrije wil, want ik kies immers bewust? Een manier om jezelf of een ander te beschuldigen: jouw keuze.  En dan komen de smoezen met de verzachtende omstandigheden. 

Meer kans is er in mijn ogen met kijken waar je motivatie zit. Ergens niet meer omheen kunnen motiveert.   Als je ergens heel erg zat van bent of in de problemen bent gekomen, dan motiveert dat.  Als de gevolgen van je gedrag onacceptabel zijn geworden voor jou. 

Als jouw nek het begeeft omdat het niet is gemaakt om een hangend hoofd met een telefoonverslaving te faciliteren, dan ontstaat er als vanzelf de motivatie om het niet meer te doen. Of als je voor de zoveelste keer verzucht dat je iets leukers zou willen doen met je tijd op deze planeet en je krijgt op dat moment een melding van je wekelijkse schermtijd;) 

Maar tot die tijd doe je het gewoon. 

 

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

19 minuten geleden zei Rosee:

@bumperjimwb dat dwangmatig scrollen op sociale media,  dat herken ik. Ik heb dat zelfs met dit forum; nog even kijken of er nieuwe berichten zijn. Las paar jaar geleden een interessant boek, maar weet niet meer van wie het was. Ging erover dat achter elke actie  een behoefte achter zit (zei Jan Geurtz dat ook niet of vergis ik me?)

Dat komt denk ik uit de geweldloze communicatie, kan dat?  Elke actie is een strategie om een behoefte te vervullen, en je hebt goede en slechte strategiën.  

Behoefte en motivatie lijken wel op elkaar in dit verband denk ik. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Keuzes: ik denk dat er veel minder vrije wil is dan ik ooit dacht. Dat ben ik op een ander draadje van @Etty en @bumperjim ook wel over aan het nadenken gebracht. 
Maar een beetje keuzes maken doen we (in mijn ogen dan) toch nog wel.  
 

Helemaal geen vrije wil… ik voel de energie uit me weg sijpelen. En de angst erin. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei Reacher:

Keuzes: ik denk dat er veel minder vrije wil is dan ik ooit dacht. Dat ben ik op een ander draadje van @Etty en @bumperjim ook wel over aan het nadenken gebracht. 
Maar een beetje keuzes maken doen we (in mijn ogen dan) toch nog wel.  
 

Helemaal geen vrije wil… ik voel de energie uit me weg sijpelen. En de angst erin. 

Denk aan Kierkegaard: angst aangaan betekent moed opbrengen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...