Spring naar bijdragen

Voorstellen


Prana

Aanbevolen berichten

8 uur geleden zei Claire:

Heel herkenbaar Prana, ik heb exact hetzelfde gevoel rondom wijn/alchohol wat jij hebt. Nu je het zegt, dat boos zijn op mezelf, dan heb ik al een week niet meer (ben nu een week gestopt). Dat was ik ook elke ochtend. Ook ik ben bezig waar het vandaan komt, wat vult die alchohol dan toch op? Is het verveling, stress, een gevoel van iets voor mezelf te hebben (ik loop de hele dag te zeulen met mn kids), of is het de verslaving die zegt dat ik iets moet vullen, zit het in de genen (in mijn familie zitten er zeker verslaafden, nicotine en alcohol). Dit gat had ik ook na het stoppen met roken.

Maar wat mij heel erg hielp met het stoppen roken, is dat ik nooit meer terug wilde naar het gevoel dat je krijgt als je wilt stoppen met roken en net stopt, dat vechten, de stress, het continu er mee bezig moet zijn, de verslavingsdrang overwinnen, telkens nee tegen jezelf zeggen. Ik heb aan roken geen behoefte meer, nooit meer. En zo zie ik het ook voor me met alcohol. Nu op dit moment is het vechten, vechten met mezelf, met situaties, maar straks, straks is het gewoon dat ik niet drink en is het geen gevecht meer.  Wellicht werkt deze gedachtegang voor jou ook. 

Je bent nu een maand onderweg, dat tellen zal opeens verdwijnen, zonder dat je het door hebt. Je geeft aan dat je er nu al anders in staat, sterker en je aanmelden op dit forum is al een hele stap in vergelijking met het alleen willen doen. Je komt er wel! 

Ja, dit precies @Claire Wat een herkenbaarheid! En inderdaad, mijn familie lustte ze ook wel. Zowel drank als nicotine. 
Met roken ben ik 15 jaar geleden gestopt, van het ene moment op het andere. Ik rookte 1,5 pakje per dag, maar opeens kon ik stoppen, Ik had er zo vreselijk genoeg van. Nooit meer eentje opgestoken en ik zou er niet aan moeten denken nu.

Ik hoop dus dat dat met alcohol (in mijn geval vooral wijn) ook gaat gebeuren. Ik voel me een stuk rustiger op dit moment en het is niet echt een makkelijke periode. Dat komt echt alleen maar omdat ik niet drink. Zo raar dat je denkt dat een glas wijn je kalmeert als je gespannen bent, maar het doet het tegenovergestelde. Alhoewel, als ik eerlijk ben dronk ik nooit maar 1 glas, dus waar heb ik het over?
Het lijkt bijna of het toch door begint te dringen dat drinken niet voor mij is weggelegd. Ik kan me niet beheersen, ik kan geen maat houden. Dus genoeg is genoeg.

Een week voor jou al, dat klinkt goed! En zo fijn dat je positieve dingen begint te merken. Wat doen we onszelf toch aan, hè?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Morgen 6 weken alcoholvrij. Het begint langzaamaan gewoner te worden om niet te drinken. Er zijn zeker trekmomenten, soms vreselijk sterk. En ik probeer  nog steeds alle moeilijkere situaties te vermijden (feestjes, bezoek etc). 
Gisterenavond dus weer een netflixavond. Nou ja, het is wat het is. Alles beter dan drinken. En vanochtend weer geen kater, geen schuldgevoel, geen gevoel van falen.

Ik dronk elke dag, maar vrijdag (en zaterdag) blijft nog steeds pittiger dan andere dagen. Dat zal nog komen van de vele jaren toen vrijdag steevast het begin inluidde van het "all you can drink"weekend. Ik ben blij dat dat niet meer hoeft. Ik ben er nog lang niet, maar het begint te voelen als niet meer hoeven ipv niet meer mogen. En ik weet dat hier het verschil zit. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goed bezig @Prana:) mooi hoe je dat zegt het hoeft niet meer ipv dat het niet mag. Dat is een verlichting ipv een verbod. Hou vol hou vast. Stap voor stap komen we er samen wel:rose: 

Heb binnenkort een afspraak waarbij er altijd gedronken wordt...nu dus niet. Denk daar wel alvast over na of ik wat ga benoemen,het gewoon laat zijn en wat ik dan ga drinken. Snap dat je bepaalde situaties vermijd. Eerst zelf sterk worden en blijven voordat je het uittest in gezelschap:)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 15-9-2022 om 09:27 zei Prana:

Om me maar te vullen met iets.....Maar waarom? Dat is natuurlijk de sleutel. En die moet ik gaan zoeken.

Klopt helemaal. Niemand van ons werd verslaafd just for the fun of it.
Hoe gaat het met je zoektocht naar het waarom ?

 

Op 9-9-2022 om 12:51 zei Prana:

Wat ik geweldig vond, ik was ineens niet meer verlegen of onzeker

Dat stukje is altijd de moeite waard van het verder onderzoeken.
Herkenbaar ook trouwens, die onzekerheid die alcohol het "sociaal glijmiddel" maakt. 
Bij mij was dat het ook zeker, en die onzekerheid is er altijd gebleven al had 30 jaar gebruiken een en ander wel verbloemd voor mezelf. 
Het heeft me even geduurd om te beseffen hoe het mijn leven nog steeds stuurde, en hoe elke verslaving uit het verleden er uit voort gekomen zijn.
Maar het was de zoektocht zeker waard...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik vind het knap dat je gaat @Berkje En goed voorbereid ook. Dat maakt het ietsje makkelijker misschien?

Ik heb een paar keer iets gehad waar ik niet onderuit kwam en dat is gelukkig goed gegaan, maar heel eerlijk gezegd probeer ik bepaalde situaties (waarbij ik normaal veel zou drinken) toch nog te vermijden. Ten eerste omdat ik niet zeker weet of ik op dat moment sterk genoeg ben en ten tweede omdat zo'n feest vorig jaar het begin van een zeer lange terugval was.
Het is geen fijne periode dus ik moet oppassen. En precies zoals je zegt, eerst zelf sterk worden.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 24-9-2022 om 13:27 zei keet:

Van de volgende dag weg..

Ja, echt hè. Normaal gesproken kon me dat echt helemaal niets schelen. Veel belangrijker was het "plezier" op dat moment, dus drinken en zoveel mogelijk. 

Nu waardeer ik steeds meer de dagen en hoeveel beter ik me voel.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De zoektocht gaat verder @Lucien  Ik ben daar al een tijd mee bezig, maar ja met al die alcohol lukt dat natuurlijk niet goed. Nu zie ik dingen al veel duidelijker. Stap voor stap zal het gaan, denk ik.

Ik ben nog steeds onzeker, maar minder dan vroeger. Ik weet niet of dat komt door het werk wat ik lang heb gedaan of door mijn leeftijd of omdat ik bepaalde dingen heb achtergelaten die slecht voor me waren (substanties uiteraard, maar ook een abusieve ex, een toxische omgeving etc). Er zijn dingen gebeurd die erg waren, maar ik weet nu wel hoe sterk ik ben. What doesn't kill you, makes you stronger. En omdat ik die kracht nu voel, ben ik onzekerder. 
Denk ik (en dat is dan toch die onzekerheid..)

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag 50 vandaag, een mooi rond getal. 
Gisteren heb ik de eerste graad reiki cursus gedaan. Dat was intens. Ik had daar al vaker interesse in, maar me uiteindelijk toch niet zo in verdiept. Ik vond het toch een beetje te zweverig, een stap te ver. Maar ik wilde het nu graag.
Het is de bedoeling om vanaf vandaag 21 dagen te cleansen, wat oa inhoudt geen alcohol te drinken. Dat zou me normaal gesproken nooit gelukt zijn. Ik wist dit niet vantevoren en het was een heel fijn gevoel om "gewoon" te kunnen antwoorden - en vooral te denken - ok, prima. Geen paniek, want 21 dagen zonder alcohol??!! :o

Dus ja, nu 7 weken achter de rug en voor de volgende 3 weken heb ik een extra stok achter de deur. Maar ik blijf het stap voor stap, dag voor dag doen. Dat voelt het beste.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Hoi @Reacher Met de katten gaat het goed, de gewoonlijke dingetjes, maar ik vind normaal wat dat betreft prima. Liever geen nieuwe verassingen. Hoe gaat het met Socrates?

De kippen zijn sinds deze week in de kippenren ipv vrij rond te lopen. Er is hier vogelgriep vlakbij. Dus ze zijn niet blij, maar ja we willen even de situatie aankijken :(

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 months later...

Mijn eigen draadje weer eens opgezocht. Ik wilde even teruglezen en het is misschien fijn om van me af te schrijven hier. Ook al is het niet interessant voor anderen.

Ik wilde dus echt stoppen en ik ben ook gestopt voor 2.5 maand. En toen ging het weer mis. Ik weet precies waarom, het was een hele moeilijke periode (die uiteraard niet makkelijker werd door te drinken). Ik heb flink zitten rommelen in november en december. Maar me wel elke keer weer opgeraapt. Het is geen maandenlange binge geworden, zoals in het eerste half jaar. Dat moet ik dan toch maar zien als een stap vooruit. 

En nu? Nu weer bezig met een nieuwe poging. En weer hoop ik - wil ik - dat dit de laatste keer wordt. Ik heb de horde's kerst en oud&nieuw genomen. Voor het eerst sinds zo'n 35 jaar sober. Was het moeilijk? Niet zo heel erg. We hebben ons ouderlijk huis moeten verkopen in november, dus het was ook een andere kerst. Die bracht ik altijd daar door, omdat ik al zolang in het buitenland woon. Het was dus een hele andere kerst en dus paste daar ook een nieuwe traditie bij, een alcoholvrije kerst. Waarom niet? Ik zag er erg tegenop, maar heb geen moment trek gehad. Ik heb sowieso geen trek gehad.
Tot gisteren. En dat overviel me. Ik kreeg trek omdat ik goed en heel fijn nieuws kreeg. En dat heb ik echt moeten uitzitten. Bijna besteld, maar het januari pact heeft me daarvan weerhouden. En daar ben ik het forum - en alle forummers - heel dankbaar voor.  
En gisteren is voorbij, vandaag voel ik me weer sterk en ga ik door. Op naar een beter en vrijer leven.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 10-1-2023 om 18:44 zei Mariann:

Ik vond veel herkenning bij jou toen je het over 6 weken had en dag 50. Voor mij is dag 50 zaterdag. Ik  heb wel geen trek en dat is fijn, maar ik ben bang dat ik het te gemakkelijk ga vinden. Wat goed dat je het weer hebt opgepakt !!!!

Ik had niet echt trek, maar had blijkbaar die deur op een kier gehouden en zodra er moeilijke dingen aankwamen, ben ik gaan drinken. En dat wist ik onbewust al vantevoren. Die knop was blijkbaar toch nog niet om.
Hopelijk bij jou wel! Als je dan eventueel trek krijgt, kun je het uitzitten. Het hoeft niet persé vreselijk moeilijk - of fout - te gaan. Op naar dag 50 :rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 10-1-2023 om 18:55 zei Pats:

Goed zo Prana, vallen en opstaan ik ken het al te goed, rommel al jaren wat aan omdat ik denk dat ik wel weer iets kan drinken .. nope

Dag 10 .. nog niet heel veel maar ik ga zeker voor 50 ook! 

Ik heb hier ergens gelezen dat je pas faalt als je blijft liggen. We staan in ieder geval weer overeind en proberen het weer.
En we gaan voor die dag 50! En daarna 100 en zo door :rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...