Spring naar bijdragen

Voedsel voor het brein: stellingen en vragen


Reacher

Aanbevolen berichten

@Etty, het is zelfs zo dat het antwoord ‘goed’ voor àlle betrokken partijen een signaal is dat het gesprek niet voortgezet hoeft te worden. Dat is toch een rare gewoonte eigenlijk.

 Ik ga die tip van @bumperjimeens proberen en doorvragen als iemand ‘goed’ tegen me zegt :D 

Ik wil eigenlijk op alles reageren vanavond maar dat gaat niet meer lukken. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

8 uur geleden zei knakker:

Volgens mij is het probleem hier dat 'hoe gaat het' in ons taalgebruik niet echt meer een informeren naar iemands welbevinden is maar is verworden tot een inhoudsloze groet. Mijn ervaring is verder namelijk niet dat een gesprek stagneert als iemand zegt dat het goed met hem gaat. Maar misschien heb ik rare vrienden.

Maar terug naar de stelling dus. Ik vind dat het forum hier doorgaans een enorme samenballing is van positiviteit, zorg en aandacht om een ander vooruit te helpen. In zo'n welwillende context valt een negatieve opmerking meer op en trekt daarom automatisch ook bovengemiddeld aandacht. En dan vervult het ook wel weer een duistere menselijke behoefte om na al die complimenten en knuffelpartijen je eens lekker te kunnen vergapen aan of uitleven in venijnige reacties op die negativiteit. Domweg even toegeven aan een oppervlakkige zucht naar sensatie dus. op het bekende ritme van 'amusementswaarde nul, kijkcijfers hoog'. 

Ik merk in elk geval dat het mijn nieuwsgierigheid wel prikkelt, ook al probeer er meestal niet uit gemakzucht aan toe te geven. Als men wil dat een negatieve drammer zijn smoel houdt werkt negeren doorgaans namelijk het beste. Maar het kan wel lekker zijn eens terug te blaffen of iemand in zijn dijbeen te bijten.

 

Misschien is het echte probleem dat we gewoon veel te veel mensen ontmoeten elke dag :) Als het er maar 1 is dan kan je er even rustig een half uurtje op in gaan. 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gisteren na ruim een jaar weer een broodje gehaald waar ik en mijn collega vaste klant zijn. Hartelijk wenste de eigenaar ons welkom terug en hoopte dat we goed gezond waren gebleven? Mijn collega die nog niet zo lang geleden haar laatste chemo had zei maar niks. 

Of je op een dergelijke vraag serieus reageert hangt af van de relatie die je met de ander hebt. En of je zin hebt om er over te vertellen. Op zich prima, als je dat op die manier weet te plaatsen. 

Overigens kan ik voor sommige forumleden wel oprechte belangstelling hebben, dat heet empathie.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 4 weeks later...
Op 30-8-2021 om 18:05 zei Reacher:

Als de twee draadjes van afgelopen zondag naast elkaar worden gelegd dan is er 1 (het hoofddraadje, de gekozen dagdraad) van drie pagina’s en 1 (het draadje waarop verder niet zou worden geschreven) van vijf pagina’s.

Het draadje dat langer is heeft als boventoon een negatieve strekking. Daar ging veel energie naartoe. 
om te helpen, uit te leggen, etc.

Maar het is iets dat ik vaker bespeur op het forum. En ook best een pijnpunt van mij.  Dus hier komt de stelling: 

Er wordt op het forum makkelijker ( en vaak met de beste bedoelingen) energie gestoken in negativiteit dan in positiviteit.

 

@Lieke7777 lees de discussie nog even over en spaar je energie.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 months later...

Het is een stelling van lik mijn vestje (rare uitdrukking eigenlijk, wie likt er nou een vestje, erger nog: wie vraagt aan iemand anders om zijn of haar vestje te likken?) maar ik dwaal af:

Iemand met een boze dronk is in het echt (ofwel nuchter) ook een boos mens. Een paranoïde dronk is iemand met vertrouwensissues etc.

ik zei al een stelling van lik mijn polyester vestje. :rolleyes: Eens? Oneens? Waarom? 
 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

11 uur geleden zei Reacher:

Iemand met een boze dronk is in het echt (ofwel nuchter) ook een boos mens. Een paranoïde dronk is iemand met vertrouwensissues etc.

Mijn mening, drank versterkt emoties. Dus als je blij bent en je gaat drinken word je super blij, als je boos bent en je gaat drinken word je super boos. Als je verdrietig bent en je gaat drinken krijg je drankjank

Zoiets? 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het roept bij mij een bredere associatie op,

voor het ongeluk een aardig mens, na het ongeluk een aardig mens, 

voor het ongeluk een onaardig mens, na het ongeluk een onaardig mens.

het ongeluk verandert je niet wezenlijk, het versterkt wie je al was. Net zoals drank. Drinken verandert je niet wezenlijk maar versterkt je eigenschappen, vergroot wie je bent

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het is veel te kort door de bocht maar laatst betrapte ik mijzelf op de gedachte dat mensen met een nare dronk ( niet radeloos/wanhopig etc.) maar echt een chronische kwade dronk, waarschijnlijk in het echt ook nare mensen zijn. Dus wezenlijk niet anders dan zonder drank. Misschien inderdaad wel openlijker vervelend met drank op. 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Je stelling houdt me bezig.  In mijn omgeving is er iemand die vanwege een hersenaandoening geen sociale filter meer heeft en ik vind dit zo lijken op iemand die aan het drinken is.   

Het roept ook de vraag bij me op of je hier invloed op kunt hebben.   Op hoe je bent als je sociale filter het niet meer doet.  

Toen ik de vruchten van zelfreflectie ontdekte en dat inzette om mijn problemen op te lossen in plaats van te externaliseren, had ik ook veel minder kwade drank(jank)buien.    

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het lijkt me moelijk om je ouders zo te zien.  Ze gaan zich vaak zo gedragen als ze deden toen je nog  bij ze woonde, en meer zag dan je wilde misschien, ook wel voorbij dat sociale filter...  Ik zie nu een volwassen dochter die het niet kan opbrengen.  Die genoeg heeft gepikt voor een mensenleven toen ze de deur uit ging als tiener. 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De tweede man van mijn moeder was bipolair. Hoe ouder hij werd, hoe milder en socialer.

Het kan beide kanten op gaan. Als hij dronk werd hij melodramatisch en aanhankelijk. Dat was dan weer niet te pruimen.

Als mensen compleet veranderen onder invloed, of ze nou knuffelig worden of agressief, vind ik allebei moeilijk te verdragen. Behalve als ik zelf flink meedronk soms.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Inderdaad boeiend alle reacties. 

Ik heb nu veel aan yoga en meditatie. Ben daar heel jong mee begonnen, altijd al een grote openheid gehad, nu als HSP benoemd door iedereen. Chopra legt uit dat verslaving komt door drang naar het hogere en dat je dat wil bereiken door de snelweg: drank, drugs, roken, snoepen. De manier om daar via "bergpaadjes" te komen is spiritualiteit, Meditatie, Yoga en vooral muziek. Het gaat over verbinding voelen. Ervaren. 

Als je, zoals ik, dat niet in je jeugd hebt geleerd door veilige hechting, kan je verslavingsgevoelig worden. Dan zoek je de verbinding in de snelweg, dus drank en drugs. Want oh, wat voelen we ons verbonden als we dronken zijn. Zie Kerstmis, veel drank, veel liefde op aarde en vervolgens slaan we elkaar onder invloed de hersens in omdat nu eindelijk iets uitgepraat moet worden. 

Vergroting van emoties, dus heel veel liefde gevoelens, heel veel haat gevoelens. 

het antwoord ligt in jezelf. Als je echt van jezelf houd kan je beter van anderen houden en ben je niet afhankelijk. 

verslaafd aan liefde, jan Geurtz Ook een aanrader 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...