Spring naar bijdragen

Overmatig blijven snoepen


Bob

Aanbevolen berichten

Op 19-7-2020 om 11:27 zei Lika:

En alleen al de erkenning dat je soms helemaal niet herkent wat je voelt en welke behoefte je hebt. Mooi.

Ja dat heb ik ook van dat boek geleerd. Dat je 'onrust' op zich niet kunt typeren als gevoel. Wat is dan die onrust? Helemaal niet makkelijk.

Ook geleerd uit het boek is dat je soms alleen mondgevoel wilt. Een glas water en op een wybertje of een fisherman's friend sabbelen is dan voldoende.

Bij het voelen of je wel echt trek of honger hebt, kwam ik bijna altijd uit dat ik helemaal niet zo'n trek had. Ik wachtte dan tot dit wel zo was, uren verder, en at gelijk een heel brood. Dat is dan ook weer niet de bedoeling, maar wel leerzaam als experiment bij voelen.

 

bewerkt door Lonster
Link naar opmerking
Deel via andere websites

En ach wat lijkt het toch ook weer op andere verslavingen. Van de week was ik zo goed bezig met eten en drinken. Ga ik op een terras zitten met mijn gember-sinaasappelthee en neem ik ook een gevulde koek, omdat vriendin dat doet. :rolleyes:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

25 minuten geleden zei Lonster:

En ach wat lijkt het toch ook weer op andere verslavingen. Van de week was ik zo goed bezig met eten en drinken. Ga ik op een terras zitten met mijn gember-sinaasappelthee en neem ik ook een gevulde koek, omdat vriendin dat doet. :rolleyes:

Het is heel erg vergelijkbaar ja

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nu ik bewuster eet, merk ik dat ik met minder eten toekan. Mijn ooghonger is groter. Ik zet van alles op de tafel. Tijdens het eten merk ik al dat het wat veel is en dat ik niet alles hoef op te eten voor een verzadigd gevoel. Maar het gaat allemaal op.

Dus minder op tafel zetten én af en toe eens wat weggooien. Is dat nou écht zo erg? Is de bestemming maag per definitie beter dan de bestemming vuilnisbak?

bewerkt door Lonster
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja das echt een fout dilemma, opeten of weggooien. Er is ook nog zoiets als een koelkast en dan een "tapas avond" 1 of 2 dagen later, het restjesfestival zoals de bumperjims dat noemen. 
En failing everything hebben we sinds de lockdown een composthoop. Das ook weggooien maar met minder schuldgevoel.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

22 uur geleden zei Lonster:

Ik zet van alles op de tafel. Tijdens het eten merk ik al dat het wat veel is en dat ik niet alles hoef op te eten voor een verzadigd gevoel. Maar het gaat allemaal op.

Ik schep mijn bord in de keuken op en maak niet meer klaar dan wat voor die betreffende maaltijd verstandig is. Met name voor wat betreft vlees, vis, pasta e .d. Maar ik doe er wel veel groente bij en heb daardoor toch op het oog een heel vol bord. Daardoor kan ik het ook goed bij één bord houden. Langzaam eten helpt ook.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Oefening baart kunst. Afgepast eten en veel groente, ja dat zijn de juiste dingen. Eén keer opscheppen, een klein bord gebruiken zodat het meer lijkt en er ook niet meer op past. Langzaam en met aandacht eten. Ik probeer ook meerdere soorten groente te eten, of gewoon een hele berg sperziebonen.

Dat weggooien doe ik alleen als het niet bewaard kan worden tot de volgende dag, of als ik weet dat ik dan niet thuis eet. Als iets nog goed is gooi ik het niet weg, ik ben daar meestal wel creatief in.

 

bewerkt door Lonster
vergat iets
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 weeks later...

Mij lukt het mondjesmaat ( ;) ) om iets te veranderen. Meer bewegen. Minder chagrijn om weg te eten. Wat bewuster eten en geen chips en nootjes in huis. In plaats daarvan granola met weinig suiker. Dat vult wel en daar eet ik niet meteen een hele bak van leeg.

Qua kilo's nog geen effect helaas. Dan weer een kilootje eraf, week later er weer bij.

Hoe is dat bij jullie?

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bij mij begint het voorzichtig te lukken met de kilo's. Een paar weken achtereen ging het goed, toen met dat hete zomerweer teveel ijs gegeten en weer aangekomen. Nu gaat het weer de goede kant op. Het basispatroon ligt nu wel stevig op zijn plaats, maar het blijft oppassen. Ik kan nog steeds geen maat houden met noten, koekjes e.d. dus daarvan haal ik hooguit 1x per week één zak of pakje in huis.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 years later...

Bob, zoals je weet ben ik gestopt met de alcohol. Nu kom ik regelmatig een moment tegen waarbij ik teleurstelling voel in mijn hele lijf. Om niet naar de alcohol te grijpen pak ik zoetigheid. Ik wil hier zeker geen gewoonte van maken want dan heb ik de verslaving vervangen door een andere verslaving en niet opgelost. 

Hoe ga jij nu met momenten van teleurstelling om? 

Ik zou het graag willen vervangen door momenten van liefde, maar die is er niet. Liefde voor mezelf is een oplossing, maar dat kan ik nog niet. 

Nu ik dit schrijf ontdek ik ineens een online training "je emoties de baas 2.0". 

https://poli-plus.nl/wp-content/uploads/2022/02/je-emoties-de-baas-2.0-.pdf

 

 

bewerkt door Tatum
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Hallo @Tatum. Ik lees toevallig weer eens hier en zie nu pas dat je er een paar weken geleden iets bij geschreven hebt.

Boeiend wat je schrijft, en ook die cursus waarnaartoe je hier een link hebt opgenomen. Ik denk niet dat daar specifiek mijn oplossingsrichting ligt, maar het kan voor anderen zeker interessant zijn. 

Ik ben nog steeds niet veel opgeschoten met de bestrijding van mijn overmatig snoepgedrag, maar blijf er wel aan bezig. Aan emoties gerelateerd snoepen herken ik eigenlijk niet zo. Ook vervanging van de alcoholroes is het denk ik niet bij mij. Ik herken wel dat ik getriggerd kan worden door moeheid en "honger" (eetlust is misschien een beter woord) en weet niet meer van ophouden als ik eenmaal begin en er is veel in huis. Van de HALT criteria (Hunger, Angry, Lonely, Tired) waarover je bij alcohol verslavingskenners wel leest zijn dus juist de aan emoties gerelateerde middelste twee criteria bij mij niet zo van toepassing.

Op momenten van teleurstelling reageer ik meestal door het om te denken tot iets positiefs of neutraals. Daar ben ik tijdens het stoppen met alcohol veel mee bezig geweest en vrij vaardig in geworden. 

Liefde voor jezelf. Ja, dat is wel belangrijk. Ken je deze weg: rustig ademen, bodyscan, je voorstellen dat je in een perfecte omgeving bent, rustig terugkomen in het heden, en dan bedenken en ook opschrijven wie je zijn wilt en hoe je daar nog meer naartoe kan groeien. Dat is in het kort een schema waarover je in boeken en op het internet wel meer uitgebreide hulp kunt vinden.

Wat ook helpt: accepteren dat imperfectie nu eenmaal bestaat, bij jezelf en in anderen, zowel mens als dier, en meer in het algemeen in hoe de wereld in elkaar zit. Ook accepteren dat jouw verantwoordelijkheid hierin misschien wel wat beperkter er is dan wat je gevoel daarover in eerste instantie zegt.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

@Bobdank voor je antwoorden. 

Wat ik weet van suiker is dat dat juist na de maaltijd een hongergevoel oproept. Ik zie suiker in een breder begrip dan suiker of snoep alleen: ook koolhydraten horen daarbij. Koolhydraten zijn aardappelen, rijst, pasta en brood. 

Zelf eet ik ook alleen vlees en groente. Dit doe ik de laatste jaren om mijn gewicht meer te beheersen.

Als ik nu pasta ga eten dan heb ik de volgende dag zeker veel meer last van honger. Daar moet ik dan weer doorheen om tot alleen vlees en groente eten te komen (afkicken van suiker). 

Ook eiwitrijk eten helpt tegen hongergevoel. Dit is letterlijk: eieren eten. Gekookt, gebakken, geklutst of als omelet. En melkproducten zoals kwark of yoghurt. 

Dit is beknopt beschreven en misschien wat kort door de bocht. Uitgebreidere informatie staat op internet. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...