Spring naar bijdragen

Overmatig blijven snoepen


Bob

Aanbevolen berichten

Nee, ik niet @Bob. Spreekt me wel aan zoals je wrs. niet zal verbazen. Weight watchers gaat ook de mindful kant op.

Ik ben zelf toevallig met een mindfulness opleiding bezig. (Vandaar mijn gezever er altijd over...)

Vandaag te veel ijs gegeten om af te vallen. Niet nodig, wel gedaan. Wel van genoten. 

Waar het begint...? Tja. Eigenlijk vanochtend. Ik was onverwacht zwaarder dan ik wilde. Regen....Rotwerkjes die ik uitstelde en (!) Geplande lunch niet gemaakt. Kortom: ik was mezelf niet aan het helpen. Dan maar iets zoets. Ben nou toch al slecht bezig. Zoiets. 

En nu? Uitgebreid rondje met de hond gelopen. Vogels gehoord. Gewoon verder.

Ik werk nog 1 dag. Veel werk. Laatste dag opleiding. En dan vakantie. Dan loopt de druk altijd op. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Toevoeging: ik heb het ijs als toetje na een lichte maaltijd gegeten. In de supermarkt geplande actie. 

Wat kan ik anders doen next time?

Ik had ook honger en was moe. (Waar ken ik die van...?!) En boos op mezelf dus. 

Helpend zou een eerdere break en alsnog de lunch maken zijn. En een eerder rondje met de hond of een rustmoment. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik had het al als e-book maar er staan vragenlijsten en schrijfopdrachten in en daardoor was ik er nog niet ver in gekomen. Ik heb nu de pocketversie besteld. Dan kan ik er wat bijschrijven, dat lijkt me makkelijker.

Inmiddels heb ik ook het basisboek Grip op koolhydraten (GOK) van Yvonne Lemmers in huis. Nog bedankt voor die tip.

Ik merk al wel dat het bewust onderscheid kunnen maken tussen voeding en andere functies van eten een goed begin is voor betere eetgewoonten. Maar inmiddels is me ook wel duidelijk dat het een proces is waarvoor ik enige tijd nodig zal hebben en niet een kwestie van een knop omzetten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi, ik heb hier niet alles gelezen dus misschien is dit al gezegd. Dinsdagavond (vrij zeker) bij dat programma van Beau van Erven Dorens was een item over te veel eten en je brein. Het ging over een hongerige hamster in de hypothalamus en hoe je prefrontale cortex die hamster een beetje om de tuin kan leiden. Erg interessant.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Afvallen wil ik vanwege mijn lijf. Ik had last van mijn knieën bij het traplopen, ontstoken peesplaten (voet), veel pijn in rug en buik in de weg. Moe.

Ik was eerder twee keer afgevallen vanuit meer ethische redenen. ' Leuk 'eruit willen zien.

Heb ik niet meer. In mijn depressieve periodes was ik dun. Niemand keek me vriendelijk aan. Een dik gezicht, lijf en een lach spreekt mensen meer aan. Heb ik gemerkt.

Een dun lijf en een vriendelijke lach ook hoor. Ik bedoel het gaat om de intenties, je gevoel. We want to be with the winners....

Nu vanuit mijn lichaam (en de invloed op mijn geest) aan de gang. Voor mij werkt de weegschaal prima. Maar ik heb geen snel doel of target. 

Misschien wil ik over een tijdje zonder. Ik zie het wel. 

Ik vind het fijn om te zien en voelen wat gezond eten met mijn lichaam doet. (Heel veel!) Evenals beweging (heel veel!) En ook voor mijn geest. (Heel veel!) 

Ik heb buiten zijn lang onzin gevonden. Maar ook dat is het niet. Voelen, ervaren, stapje voor stapje. Zijn en later pas doen. En rust.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Inmiddels de uitzending op RTL4  gezien. De auteurs van het boek "De hamster in je brein" zitten bij Beau aan tafel en vertellen hoe je je prefrontale cortex, het gedeelte in je hersenen waar weloverwogen beslissingen genomen worden, erbij kunt helpen je primaire eetimpulsen beter onder controle te houden..

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nog 1 weegschaal overweging: het lichaam (gewicht) is meer dan wat ik eet of drink. Dat vind ik leuk te zien. Juist het verloop. 

Hormonen, weer, psychische gesteldheid. Alles is van invloed. En ja: ook die pizza , dat ijsje of het vele water. Ik vind het fascinerend.

En ik heb bij de WW het geluk dat ik een hele fijne coach en een leuke groep heb. Waarbij we het bespreken zoals wij hier nu ook. Want ook daar is de weegschaal niet meer alles, al is het hun basis wel natuurlijk....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op voedingscentrum.nl kun je vinden en een diëtist kan je nog beter vertellen hoeveel kcal je gemiddeld per dag zou moeten innemen om op gewicht te blijven. Dat is o.m. afhankelijk van je lengte en huidige gewicht en van je gemiddelde lichaamsbeweging, b.v. alleen licht huishoudelijk werk of daarnaast ook 30 minuten per dag wandelen of tuinieren, en/of evt. daarnaast ook nog sporten. Ook krijg je zo een advies hoeveel kcal je minder zou kunnen eten of hoeveel lichaamsbeweging extra doen om b.v. 0,5 tot 1,0 kg per week af te vallen door vetverbranding. Sneller afvallen is niet verstandig.

Ga je meer bewegen dan mag je ook wat meer kcal innemen en bouw je spieren op, wat op zich overigens het gewicht weer iets doet toenemen want spiermassa is zwaarder dan lichaamsvet.

Het komt voor mij zelf uit op ca. 2000 kcal per dag om op hetzelfde gewicht te blijven en ca. 300 kcal per dag minder om op een gezonde manier af te vallen. Met pakweg een uur per dag lichte tot middelzware beweging extra heb ik ca. 500 kcal voeding per dag meer nodig.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 8-7-2020 om 08:52 zei Bob:

Wie heeft er ervaring met dit (werk)boek: Joanna Kortink, Mindful afvallen.

Dat heb ik vorig jaar gekocht. Best aardig boek. Je gaat het soort honger indelen in groepen. Echt voelen wat het is, die drang/trek/hongergevoel. Ik ga het er ook weer bijpakken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik ben niet zo gecharmeerd van het voedingscentrum en hun schijf van 5. Zo hebben zij melkproducten altijd heel erg gepromoot. Ik geloof niet dat melk bedoeld is voor volwassen mensen. Hoewel je er zeker nuttige informatie vindt. Naast je lichaamstype en hoe veel je beweegt, kun je lichamen nog in allerlei types indelen. Zoals ze bij ayurveda doen. Dat betekent dat je bepaalde voeding moet mijden, of juist wel eten. Ik geloof daar wel in. Een vriendin die shi hatsu (of hoe schrijf je dat) masseur/consulent is, werkt daar ook mee. Pittig eten past goed bij mijn lichaamstype. En dat zou ook nog eens helpen bij de stofwisseling. Dus doe ik cayennepeper in mijn havermoutontbijt.

De voedselpyramide vond ik ook een boeiend boek, het helpt mij om vaker meer dan een soort groente te eten bij de maaltijd. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik let nu op wanneer en onder welke omstandigheden ik tussendoor wil eten en wat ik eraan kan doen, anders dan steeds domweg te blijven toegeven.

's Middags: ik neem om 4 uur een kop thee i.p.v. eten. Presto, trek in eten is weg. Nog niet weg: wacht op het avondeten (briljante opmerking van Lika's oudste als ik me goed herinner jongste). Wat ook helpt: "wat eten we vanavond?". Vast over nadenken, zo nodig keuzes maken, er op verheugen.

's Avonds: tot 10 uur 1x toegestaan, liefst van te voren gepland wat. Daarna: checken waarom heb ik die trek eigenlijk. Verveling blijkt een oorzaak te kunnen zijn. Moeheid ook. Dan niet aan toegeven maar b.v. iets anders gaan doen.

bewerkt door Bob
Het was Lika's jongste
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja, ik merk zeker veranderingen in hoe ik over de materie denk. Of laat ik zeggen: ja, het begint te komen. Dit draadje helpt daarbij. Het boek over die hamster dat ik nu aan het lezen ben zeker ook. Er wordt in aangegeven hoe je een samenwerking tussen je verschillende hersengebieden kunt nastreven, die plezieriger en met name op de lange termijn ook veel effectiever is dan een strijd ertussen. En ik heb nog meer boeken liggen die me kunnen helpen meer inzicht en gereedschap te krijgen.

Wat ik me nu voorneem is dit verder bij mezelf uit te zoeken en geleidelijkaan mijn gewoonten in positieve zin te veranderen. Ik richt me daarbij op de lange duur, rustig maar ook blijvend afvallen, voorlopig eerst maar eens van obesitas terug naar de categorie overgewicht.

Wat je schrijft over soep met daarna water lijkt op een advies wat ik vroeger een tijd lang gevolgd heb: drink na elke kop koffie een glas water. Er was een beetje de klad in gekomen maar de laatste dagen doe ik het soms weer. Het voelt prettig aan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik merk dat ook het met aandacht eten bereiden al heel fijn is. (Heb je Lika weer met haar granaatappels...) 

Het plan, wat ik zal maken. Het voorstellen van de verschillende smaken. Planning is belangrijk voor mij. In rust bereiden en eten. 

En als ik moe ben of zielig wil ik zoet. Dat zit daaronder dan.

Portiegrootte is nog iets dat ingewikkels is. Maar na 1 bord eten wachten tot het ontbijt , is een optie waar niets mis mee is. Wandelingetje toe. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

43 minuten geleden zei Etty:

Ik las gisteren het stukje over eten in 'de verslaving voorbij' van Geurtz, over de zelfafwijzing waaraan je even kunt ontsnappen door juist te doen waar je jezelf over afwijst, en dat herken ik goed in mezelf.   Heb je dit boek ook gelezen @Bob

Ja, ik heb van hem 'de verslaving voorbij' en 'verslaafd aan liefde' gelezen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ah...ik heb hem.nog. Ga ik herlezen.

Ik herken veel @Etty..Gisteren moeilijke dag met dochter supermarkt die ongeveer niets had. ( ik kon dus bijna niets kopen wat ik wilde en had even niet de souplesse om te improviseren, want zat al klem)

Uiteindelijk toegegeven aan chocola. Lag op tafel voor de pubers. Minder dan ik gewoonlijk.zou doen. Ook wel bewust en met genot. Maar... niet volgens plan.

Dus toch schuld. Nu niet meer. Zo ging het. Het was even te veel op wilskracht. 

Wat ik.nu zie: afstand nemen had mij geholpen. Beweging. Dat is hier niet zo genakkelijk, maar kan wel. Zwemmen, roeien. Darten! Uit het hoofd en in beweging. En daarna maar weer zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik heb gisteren een nieuwe groente ontdekt: bimi (ook wel aspergebroccoli genoemd). Ik voegde het toe aan een roerbakgerecht met gemengde groente en hield er de hele avond een welvoldaan gevoel aan over. Misschien ook iets voor jou, @Etty?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gisteren een heel helpende gedachte uit het boek.mindful afvallen overgeschreven. 

Over saboterende gedachte. Wat het met mij doet als ik denk dat ik.mateloos ben. Ik handel soms mateloos, maar ben het niet. Ik hoef mijn gedachte niet te geloven. 

Ik.kan dus iets veranderen en me krachtig dáárin voelen. Door te denken aan 'draagt wat ik nu doe bij aan mijn doel?'. 

Niets nieuws, maar opeens kwam het aan. 'Pakte het'. Het stond er mooi omschreven.  Resultaat: 1 hapje chocola. Ik had er zin in en het stond mijn doel niet in de weg.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Boek mindful afvallen bijna uit. Het zijn in feite dezelfde oefeningen die ik tijdens mijn opleiding leerde en die de basis van mindfulness beoefening vormen. 

Maar het is zo mooi, praktisch en liefdevol opgeschreven dat ik het eigenlijk ook als je geen eetprobleem hebt een prachtig oefenboek vind.

Bijvoorbeeld hoofdstuk over toelaten en herkennen van gevoelens. Hoe doe je dat? En alleen al de erkenning dat je soms helemaal niet herkent wat je voelt en welke behoefte je hebt. Mooi.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...