Spring naar bijdragen

Overmatig blijven snoepen


Bob

Aanbevolen berichten

Zeker; heel interessant. De vijf kilo die ik met veel moeite eraf had gekregen zit er weer aan door snoepen, veel eten en teveel zitten. Nu weer terug 12 kilo zwaarder dan toen ik rookte, 3 jaar geleden.

Ik ben ook bezig om minder snelle koolhydraten tot me te nemen. Ik let op de combinaties, niet te zwaar verteerbaar zoals kaas met noten of vlees met kaas of noten. Veel groente. Geen tussendoortjes (geloof ik ook niet in).

Ik doe aan intermittent fasting. Weer zo'n moderne wijze om af te vallen? Ja misschien wel, maar wel eentje die bij mijn levensstijl past. Ik eet drie keer per dag; tussen 11 en 19 uur, daarvoor en daarna niets. Nu ik thuis werk probeer ik tussen de middag een uitgebreide salade te maken zodat ik brood kan overslaan. Dat lukt niet altijd want ik vind brood lekker. Als ontbijt vaak havermout met een banaan, kokos en bossbessen, kaneel en cayennepeper.

Als het allemaal lukt dan hè. Ben pas net weer begonnen. Als je hiermee bezig bent, moet je iets vinden dat bij je past en wat je vol kunt houden.

bewerkt door Lonster
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Willoos doelwit van de calorieenindustrie.

En ik denk niet dat het goedkoop wordt gemaakt omdat het zo slecht is. Het is slecht (kan niet goed zijn) omdat het zo goedkoop mogelijk moet zijn. 

Hoe kan een kroket nou goedkoper zijn dan een krop sla. De enige manier is om hem vol te stoppen met afval.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

28 minuten geleden zei bumperjim:

Willoos doelwit van de calorieenindustrie.

En ik denk niet dat het goedkoop wordt gemaakt omdat het zo slecht is. Het is slecht (kan niet goed zijn) omdat het zo goedkoop mogelijk moet zijn. 

Het wordt zo goedkoop mogelijk gemaakt én zo verslavend mogelijk gemaakt door er veel te veel zout en suiker doorheen te gooien. Taxen die handel.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

11 minuten geleden zei Jopie:

En alcohol uit de schappen? Of verbieden? De partners mee-stoppen?

Hoor je dat je exact dezelfde argumenten gebruikt die je in het alcoholverhaal ook regelmatig  hoort en die daar wel als drogreden herkend worden? (oeps, ik zou naar buiten)

Dat alcohol uit de schappen moet heb ik volgens mij door niemand zien schrijven hoor, maar het kan aan mij liggen. Toevallig was ik hier laatst wel aan het fantaseren hoe het zou zijn zonder alcohol op de wereld. Gewoon als hersenspinsel, met als conclusie dat een sterke geest nog altijd beter is.

Maar goed, jij wil heel graag benadrukken dat het individu zelf beslist. Daar ben ik het ook mee eens (schreef ik eerder al). Wil nog niet zeggen dat alles, door iedereen, tegen elke prijs te kopen moet kunnen zijn. Tabak en alcohol maar weer te koop voor kinderen? Pakjes sigaretten weer goedkoper maken? Er zijn nu eenmaal genoeg mensen die een beetje tegen zichzelf beschermd moeten worden. Ik zie het liever ook anders, maar het is nu eenmaal zo.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

57 minuten geleden zei Jopie:

tenslotte (en dan stop ik) nog even deze: als ik kijk naar de afrikaners die ik ken (westafrika) dan is juist hun motto 'van eten word je nooit arm'. En hier in nederland zie ik ze ook zo leven: kutbaantje (maar dat ook zonder morren doen) , met velen in een flatje wonen (is immers droog en veilig, dus genoeg), minimaal maar primair gezond eten,  en de rest van de tijd en het geld besteden ze aan dat wat ze willen doen (rappen en blowen, maar dat terzijde). 

Het lijkt of ik hiermee ze (of die houding) veroordeel, maar dat bedoel ik niet. Ook wij, ik in ieder geval wel, kunnen daar nog heel veel van leren.....

Loooool portret van mijn vrouw :D niet dat die westafrikaans is, maar eerst eten en de familie, en dan de rest aaaach....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Intussen ben ik sinds gisteren met blij gemoed gestopt met mijn tussendoor hapjes. Rond 4 uur vanmiddag wel het sap van twee sinaasappels uitgeperst en 's morgens een appel bij de koffie want dat ben ik nu al een tijd gewend dus hou ik het maar zo. An apple a day keeps the doctor away, nietwaar? Verder is eten nu inderdaad gewoon voedsel geworden, geen afleiding of troost of traktatie om iets te vieren. Ik merkte de laatste tijd tot mijn eigen verbazing zelfs dat ik de neiging kreeg om iets te gaan eten als ik me slaperig voelde. Belachelijk natuurlijk want ik wist tegelijk donders goed dat ik van eten helemaal niet wakker wordt maar eerder juist nog slaperiger.

Tot nu toe gaat het lekker. Een kop thee is ook goed als ik trek krijg. Ik pak de Transcendente Meditatie weer op die ik in de 70er jaren geleerd heb en een tijd lang 2x daags deed. Niks geheimzinnigs hoor, het effect is vergelijkbaar met zo'n bodyscan met rustige muziek die je tegenwoordig op youtube kunt volgen. Even alles loslaten en tot rust komen. Heel verkwikkend.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wat grappig dat je TM deed of doet. Met je eigen toverwoord.

De eerste stap is bewustwording. Ik drink meer water en denk bij trekgevoel na of het wel echt trek is of wat anders. Wat ik niet goed heb gedaan vanmiddag is boodschappen doen terwijl ik trek had. Nu moet ik opschieten om voor 19:00 uur te eten. De structuur mist nog.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ben het wel met je eens @Jopie. Ik groei naar een dergelijk 'nodig' patroon, maar het is een proces. Rook ik niet dan drink ik, drink ik niet dan werk ik, werk ik niet dan eet ik, eet ik niet dan koop ik. 

Langzaam ontleed ik de handel. En verander ik. Met terugvallen. Op het moment is dat mijn koopgedrag. Maar komt ook weer goed. 

Eten. Daar gaat hierover. Of over genot. Over te. 

Ik ga me steeds meer voeden en geniet daarvan. Het idee dat ik precies weet wat mijn lichaam in gaat. En het bereiden van het voedsel. Het schoonmaken  van een granaatappel. Prachtwerk en een oefening. Geduld en volharding. De schoonheid van elke vrucht die hetzelfde is, maar toch uniek.

Mijn ijs sta ik me soms toe als ik moet. Craving, zo je wil. Beheerst nu. Toch te. Verslavingsgedrag. Working on it. Mildheid.

En @Bob, kleine tip. Eet die sinaasappels ipv uitpersen. Veel gezonder (vezels) en bevredigender. Het is een werkje. Dat is best even fijn als je dat moment pakt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Jopie:

duhhhhh.... als reactie op 'jij wilt graag benadrukken" van sandro, terwijl hij daar compleet het punt mist....

Na je laatste post nog 3 keer nagelezen te hebben, zie ik nog steeds niet hoe ik "compleet het (/jouw?) punt mis". We vinden elkaar ondanks dat blijkbaar niet. Geeft niks. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

38 minuten geleden zei Lika:

@Bob ik ben heel benieuwd wat het met je doet geen tussendoortjes. Naar je ervaring. Misschien kun je een patroon ontdekken en daar iets mee doen? De onderliggende reden/aanleiding?

 

Daar ga ik hier zeker over schrijven de komende tijd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat zeker. En deze ook: het nastreven van genot is een vorm van vasthouden aan. Meer willen. Gehechtheid (in boeddhistische termen) veroorzaakt ook lijden.

Heel concreet is er naast die beweging. Ook het vermijden van lijden dat we doen door te verdoven, af te leiden, te bedekken. Eten, drinken, kopen, werken, roken (hé, ik heb ze allemaal (gehad): BINGO!) doen daar hun ding; worden door ons aangewend om weg te gaan van dat wat we niet menen aan te kunnen.

En deze processen spelen zich idd af in een maatschappij die deze beide manieren als het ware heeft omarmd en ondersteund. Niet raar, want ook deze maatschappij is niets menselijks vreemd, dus we doen het massaal.

Zoiets denk ik.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Obsessief is natuurlijk nooit goed, maar sporten op zich brengt ons wel weer een stapje terug naar het jager/verzamelaar leven toen we ons nog flink fysiek moesten inspannen om wat dan ook maar te hebben. 

Honden hebben hetzelfde probleem, er vallen vanzelf brokjes in de bak zonder iets te doen en als je een dag of twee niks eet dan word je misschien wel geupgrade naar een duurder merk :D 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

8 uur geleden zei Jopie:

obsessief sporten mis je nog :)

Als je het dan toch hebt over dat ons soort moet veranderen omdat we alles in overvloed hebben dan mogen wij als jagers/verzamelaars om te beginnen allemaal veel meer gaan sporten :) En dan moet je wel heul veul gaan sporten wil dat nog obsessief genoemd kunnen worden. Maar het kan absoluut.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik kan me Bobs irritatie wel voorstellen. Ik denk niet dat het zijn bedoeling was om op dit topic allerlei adviezen en beschouwingen te lezen over hoe hoe fout wij mensen bezig zijn en hoe het eigenlijk zou moeten.

Wat mij meer aanspreekt is als mensen uit eigen ervaring vertellen waar ze mee bezig zijn, waar ze dat vandaan halen en hoe dat werkt. Of niet werkt. Dat kan vanuit een beschouwing zijn, maar als geschreven is vanuit je eigen ervaring leest het prettiger dan als het overkomt als een abstract idee over hoe de mens omgaat met voedsel, en hoe het eigenlijk zou moeten.

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Jopie (en niet alleen jij) het komt wat betweterig over, omdat je er abstract over schrijft. 

39 minuten geleden zei Jopie:

Als je nou al die tussendoortjes of samengestelde meuk (het voordeelkrokettenpak) of hoe je het ook maar noemt domweg niet als voeding zou zien..... zou dat helpen?

Ik bedoel maar..: zie je dit zelf zo en helpt dit jou om geen ongezond voedsel te eten? Zou je het zelf graag zo willen zien? Of vind je dat wij dat zo moeten zien?

 

bewerkt door Lonster
Link naar opmerking
Deel via andere websites

3 uur geleden zei Jopie:

maar, even serieus... eigenlijk is het toch heeeeel vreemd dat geen enkel voedingsadvies meer gebaseerd is op minimaal de juiste voedingsstoffen binnen krijgen, op genoeg binnenkrijgen. Wel  op voldoende verzadiging en toch niet te veel.....

Ik heb absoluut niet de ervaring dat professioneel voedingsadvies aan deze beschrijving voldoet. Zowel bij de Obesitas kliniek in Hilversum als bij mijn lokale huisartsenpost ben ik begeleid op dit gebied. In beide gevallen was voorlichting over gezonde voedingsmiddelen en hoeveel je daar gemiddeld per dag van binnen zou moeten krijgen een centraal onderdeel van het programma. Ook wees men op het verschijnsel dat mensen die willen afvallen nog wel eens overgaan op een onverstandig dieet waarin b.v. te weinig vetten en/of te weinig eiwitten zitten, en vaak ook nog eens een tekort aan calorieën. Het gevolg daarvan kan onder meer zijn dat de trek in snoep en chocola enorm toeneemt. 

Als je zelf op zoek bent naar zinnig advies op dit terrein kan ik je aanbevelen eens op voedingscentrum.nl te kijken. Ik noemde het al eerder. Dit is niet commercieel opgezet. Er staat enorm veel ter zake doende informatie. Als je een (kosteloos) persoonlijk account aanmaakt kun je ook je eigen consumptie en beweging een tijdlang bijhouden en daarop gebaseerde persoonlijke adviezen krijgen.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Overdenking: 

Je went aan nieuw gedrag. Daarop.kun je vertrouwen.

* Ik kan nu chocola in huis hebben en er af blijven. Twee jaar geleden was dat onmogelijk.

* Ik eet door dochter nu vegetarisch. (Sta er wel achter hoor). Opeens overviel me de gedachte dat het echt raar is om dieren te eten. Ik kan het me niet meer voorstellen. Gewoon dat. Geen oordeel.

Kortom: je hersenen maken een nieuwe snelweg op basis van nieuwe gedachten en gedrag. (Neuroplasticiteit) Door te oefenen wordt de nieuwe weg geen halfaffe parallelweg, maar de enige officiële highway.

We kunnen onszelf dus helpen. Ik realiseerde het me weer eens doordat ik opeens de chocola en vlees-overwegingen had. 

@Bob hoe ging gisteren?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mooie gedachten, @Lika. Wennen aan nieuw gedrag en daarop gaan vertrouwen. Dat klinkt inderdaad als iets dat ook op de lange termijn haalbaar blijft.

3 uur geleden zei Lika:

@Bob hoe ging gisteren?

Gisteren ging het niet helemaal volgens plan. 's Avonds toch wat lekkers genomen, ik denk mede uit onvrede over hoe ik nogal onbezonnen op @Jopie gereageerd had. Maar vanmorgen was er toch t.o.v. afgelopen vrijdag alweer een kilo vanaf toen ik op de weegschaal stond. Maar ik wil het hier eigenlijk liever niet van dag tot dag gaan rapporteren maar over iets langere perioden, pakweg wekelijks of als ik voel dat ik er aan toe ben.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...