Spring naar bijdragen

Afbouw oxazepam


Alina

Aanbevolen berichten

Goeiemiddag alina

Ik dacht gisteravond nog aan je en ik heb wel het gevoel (is mijn mening ik ben geen arts) dat je er een burn out bij hebt. Hoe lang na je herstel ben je zwanger geraakt? En ook nog van een tweeling dat kost een hoop levenskracht. En inderdaad dingen lopen nu zeker doorelkaar heen. Het is volgens mij nu en medicatie verschijnselen en een verzwakt lichaam.

Zodra je energie hebt ga dan juist niet iets doen. Ik herken dit wel. Maar je dient reserves op te bouwen. Heb jij begeleiding voor die burn out gehad? Ik heb heel lang bijna een jaar zonder begeleiding gezeten. Ik ben er nog lang niet maar hoe eerder je je grenzen kunt aanvoelen hoe fijner dat is. Nog voordat je moe wordt stoppen. Steeds rust nemen na alles wat je doet. 

Gedoseerd afbouwen is dan ook belangrijk omdat ontwenning ook energie kost. 

En als je moe bent in de ochtend dat is heel normaal met burn-out maar ook met de medicatie die je slikt en de ontwenting.  Dat hoort er allemaal bij. Helaas. Maar als je goed leert luisteren naar jezelf wordt het beter. En het kost heel veel geduld en tijd. 

Rust is juist nu belangrijk zeker omdat je ook niet al te best slaapt.

Sterkte

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi angstmetbenzos.

Ja helaas slik ik het al 4mnd nu dus die tolerantie is er al. En ik wil niet meer gaan slikken ervan. Gisteren niks gedaan alleen maar buiten gezeten en veel gekletst. En in de namiddag ineens zwaar overprikkeld. Ik hoorde in bed allemaal geluiden ondanks mijn oordoppen. Toen realiseerde ik me dat het me eigen hartslag was die ik hoorde door de oordoppen heen en zelfs dat was te overprikkelend . Uren wakker gelegen en pas rond 3.00 in slaap gevallen tot denk ik 7.00. En dan doezelen daarna, elke 10 dan wakker met dromen bah. 

Lijkt wel met de afbouw mijn lichaam en geest en gecrasht is. Het leven word er niet leuker op zo. Wat duurt de dag en nacht lang. 

Wel fijn dat jij de juiste advies heb gekregen betreft de quitapine. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi doorgaan@

Ik denk  dat ik voor zwangerschap nog de  burnout had. Dus ik weet dat die zwangerschap en bevalling er dan in hakt. En dan nu die afbouw. Ik dacht net nog moet ik niet gewoon weer 3 gaan slikken en wachten tot de burnout hersteld  is. Maar ja die pillen doen mijn lichaam en hoofd ook niet goed. 

Nee ik heb niet de juiste hulp. Voor de postnatale depressie  niet en nu de burnout. Alles overlapt elkaar ook zo. 

Ik merk wel dat die halve pil eraf mijn lichaam heeft laten crashen. En extra moe in mijn hoofd. Want de overprikkeling is nu sinds de afbouw zo erg. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi alina

Ja ik snap dat die afbouw dan ook nog eens extra zwaar is voor je lichaam. Daarom is mini afbouw ook prettiger. 

Ik ben nu van 1 mg naar 0.5 mg aan het gaan. Het is nu lastiger vijlen omdat het tabletje heel klein wordt. In de nacht wordt ik ook nog steeds wakker en voel dan een lichte trilling in mijn lijf. Soms val ik dan weer in slaap en soms doe ik een ademhalingsoefening. Dat helpt dan bij mij om de spanning eruit te ademen. Maar het is dan ook een lichte trilling. 

Probeer enkele dingen op de dag te doen en verder niet. Desnoods vraag je via de wmo huishoudelijke hulp. Via de gemeente. Ik heb dat ook gehad. Iedere gemeente beslist dat zelf. Je kunt het allicht proberen. En boodschappen online.

Groetjes

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi doorgaan@

Ik ga vandaag ook een weegschaal kopen die dat kan wegen. 

Ik heb de Aston Manuel gelezen. En daar staat een schema afbouw over de oxazapam omschakelen naar diazepam. Alleen er staat ook om het geleidelijk om zetten. Dus niet meteen diazepam maar half half ofzo. 

Ik ga later op de groep vragen wie mu u daar mee kan helpen. Want 25 mg oxazapam is geen diazepam voor zei de apotheker. Dan moet ik eerst weer 30 mg oxzepam nemen en dat omzetten. Dan heb ik voor niks deze twee weken ellende extra gevoeld. 

Ik doe echt al niet veel op de dag. Maar de kinderen zijn thuis door de carona. Die maken veel lawaai en geluiden geruzie. Ik doe 1 huis taak en se baby verzorg ik heel de dag. En ik probeer even te wandelen. Is gewoon bale dat het waarschijnlijk weer een burnout in combi met de afbouw 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi alina 

Ja meestal adviseren ze een overstap naar diazepam. Ik geloof dat dat vanaf 20 mg oxazepam is. Staat zo dacht ik in die Manuel.  Dit omdat diazepam een langere werkingstijd heeft en je daardoor minder afbouwklachten zou kunnen voelen. Ik heb daar geen ervaring mee. Het middel werkt net iets anders en daar zou je mogelijk ook even aan moeten wennen. Maar daar heb je dan toch een weegschaaltje voor nodig voor die afbouw. En een verlaging van medicatie is niet voor niets geweest.

Groetjes  

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi angstmetbenzos@

 

Ik heb de Aston Manuel gelezen gelezen. Daar staat dat je de oxazepam om moet zetten naar diazepam, maar wel geleidelijk. Dus niet meteen helemaal naar diazepam. Ik weet niet of jij met me mee kan denken hoe ik een schema kan opstellen.  Of zal ik een andere topic daarover maken. 

 

Ik slik 5mg oxazepam  en qutapine rond 23.00 En meestal 2.00 in de nacht die 20mg oxazepam erbij. 

En weet jij wat het verschil maakt tussen die twee pammetjes. Merk je daar een groot verschil in. Want ik las dat 1 diazepam wel 100 uur in je lichaam blijft. Dan bouw je hiervan niet een hele lange spiegel op dat het gaat stapelen of zo. Diazepam verlaat 25% minder snel mijn lichaam dan het gemiddelde. Dag is uit een onderzoek gekomen. Jammer genoeg weet ik niet of dat ook zo is bij de oxazepam.

 

Het kan toeval zijn maar sinds de afbouw en tegelijkertijd ook van een ander merk oxzazepam ben ik helmaal gecrasht. Volgende week krijg ik weer van het merk accord. Ben benieuwd niet me lichaam zeker weer opnieuw aan wennen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Alinea kun je dit niet vragen aan je arts of psychiater. Mijn oxazepam is ook omgezet naar diazepam. Ik heb hierbij goede hulp gehad van de psychiater. Zelf kom je hier niet mee klaar. Ik heb eerst ook afgebouwd op eigen houtje, was al twee keer op nul, maar dit werkte niet, ook na de nul hield ik het niet vol. En nu zit ik al sinds half december op nul en nog steeds heb ik goede begeleiding vanuit de psychiatrie. Deze begeleiding is om niet terug te vallen. Ik raad je aan om ook hulp te zoeken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Omreken factor is volgens Nederlandse onderzoekers 0,3 van Oxazepam naar Diazepam. Dus 5mg oxazepam is 1.5mg diazepam. 

 

Volgens de Aston Manual is de omrekenfactor 0,5 . Dat maakt 5mg oxazepam 2.5mg diazepam. Nogal een verschil zoals je ziet en alle huisartsen en apothekers in Nederland houden de 0,3 aan. Een goede afbouwarts kijkt naar hoe je er op reageert en zou hoogstwaarschijnlijk een middenweg kiezen. 

 

Het verschil tussen Diazepam en Oxazepam is dat Oxazepam kort werkt en snel uit je bloed gaat. Oxazepam werkt pas na 1 tot 2 uur na inname en werkt tot 3 uur na inname ( piekwerking ) en zal daarna geleidelijk uit je bloed gaan. De effecten zijn vaak tot 6 / 8 uur na inname merkbaar. 

Diazepam werkt daarin tegen een stuk sneller ( half uur tot uur na inname ) en heeft geen piekwerking zoals oxazepam. De werking gaat geleidelijk aan en is tot zo'n 12 uur merkbaar. Het middel zelf blijft heel lang in je bloed zitten waardoor je een spiegel opbouwt van de stof. Hierdoor gaat het bij het afbouwen ook langzaam uit je bloed, waardoor de afkickverschijnselen milder zijn dan bij een kortwerkend middel als oxazepam. 

 

Je kan eerst de ene helft vervangen van je oxazepam en daarna geleidelijk de andere helft. En vervolgens die diazepam dosering afbouwen. Dit plan moet je maken met je afbouwarts. 

bewerkt door angstmetbenzos
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi mientje@

Ik heb geen afbouw arts, een huisarts heeft dat toen voorgeschreven ik heb geen vaste huisrats, zijn allemaal zzp'ers. Ze zij de vorige keer al heel nonchalant, stop er maar mee als het niet werkt, dus niks afbouw. I helaas dus geen begeleiding.  Had jij ook eerst ook tijdje oxazepam, en wat redde je niet toen je op nul stond. Was dat omdat je ook de juiste begeleiding niet had. 

Groetjes 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi angstmetbenzos@

Oké. Wat vreemd dat ze andere waardes hanteren. Ik geloof niet dat de huisarts daarin  mee gaat. 

Je had het over de ene helft om laten zetten en dan die andere helft. 

Ik neem eerst 5 mg

En later in de nacht die ander 20mg. 

Welke helft zou ik dan meebeginnen. Sorry voor al mijn vragen. Is toch erg dat het zo moet. 

En je zei dat die diazepam lang werkt en geen piek heeft. Kan je overdag dan nog wel functioneren. Niet dat ik nu functioneer met de burnout er weer bovenop, of het is komt gewoon door die afbouw en gewennings klachten. 

 

Groetjes 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Alina:

Hoi mientje@

Ik heb geen afbouw arts, een huisarts heeft dat toen voorgeschreven ik heb geen vaste huisrats, zijn allemaal zzp'ers. Ze zij de vorige keer al heel nonchalant, stop er maar mee als het niet werkt, dus niks afbouw. I helaas dus geen begeleiding.  Had jij ook eerst ook tijdje oxazepam, en wat redde je niet toen je op nul stond. Was dat omdat je ook de juiste begeleiding niet had. 

Groetjes 

Ja Alina, dat kwam omdat ik niet de juiste begeleiding had, ik deed het op eigen houtje, wist niet eens dat het met diazepam moest, nam gewoon steeds een stukje minder. Ik was op nul. Misschien te snel? Maar ik werd zo ziek dat ik de zondagsdienst belde, en wat werd er gezegd? Slik ze maar weer even en neem dan contact op met je huisarts. Dus daar ging ik weer, de huisarts vond het ook beter dat ik even door slikte omdat het natuurlijk toen wel weer even hielp, en de tweede keer was ongeveer hetzelfde, toen belde ik op zondag naar de psychiatrie met ongeveer hetzelfde, slik ze maar weer even. Dus daar ging ik weer. Mijn huisarts heeft 1x in de week een psychiatrisch verpleegkundige in de praktijk en haar heb ik gevraagd mij weer door te verwijzen naar een psychiater.(Ik was dus al eerder bij een psychiater geweest, had zelfs opnames achter de rug, zonder dat er werd gesproken over afbouwen. Maar deze nieuwe jonge psychiater vond dus wel dat het verstandig was om af te bouwen, maar dan onder begeleiding. Kun jij via de huisarts niet vragen om doorverwijzing naar een psychiater? Ik denk dat in deze tijd de meeste psychiaters er voor zijn om oxazepam af te bouwen. Ik kreeg daar ook meteen een afbouwschema, dus wist ook meteen goed waar ik aan toe was. En die duidelijkheid hebben wij in onze situaties nodig. Begrip en duidelijkheid. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

7 minuten geleden zei Mientje:

Ja Alina, dat kwam omdat ik niet de juiste begeleiding had, ik deed het op eigen houtje, wist niet eens dat het met diazepam moest, nam gewoon steeds een stukje minder. Ik was op nul. Misschien te snel? Maar ik werd zo ziek dat ik de zondagsdienst belde, en wat werd er gezegd? Slik ze maar weer even en neem dan contact op met je huisarts. Dus daar ging ik weer, de huisarts vond het ook beter dat ik even door slikte omdat het natuurlijk toen wel weer even hielp, en de tweede keer was ongeveer hetzelfde, toen belde ik op zondag naar de psychiatrie met ongeveer hetzelfde, slik ze maar weer even. Dus daar ging ik weer. Mijn huisarts heeft 1x in de week een psychiatrisch verpleegkundige in de praktijk en haar heb ik gevraagd mij weer door te verwijzen naar een psychiater.(Ik was dus al eerder bij een psychiater geweest, had zelfs opnames achter de rug, zonder dat er werd gesproken over afbouwen. Maar deze nieuwe jonge psychiater vond dus wel dat het verstandig was om af te bouwen, maar dan onder begeleiding. Kun jij via de huisarts niet vragen om doorverwijzing naar een psychiater? Ik denk dat in deze tijd de meeste psychiaters er voor zijn om oxazepam af te bouwen. Ik kreeg daar ook meteen een afbouwschema, dus wist ook meteen goed waar ik aan toe was. En die duidelijkheid hebben wij in onze situaties nodig. Begrip en duidelijkheid. 

p.s. Alina. Ik slikte heel veel oxazepam en al heel erg lang, dus zal de afbouw bij de een anders zijn dan bij de ander. Ik heb ook wel gehoord van mensen die er wel op eigen houtje vanaf kwamen door steeds iets minder te slikken. Ben je er wel aan toe om al te stoppen?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi angstmetbenzos@

 

Ik heb de Aston Manuel gelezen gelezen. Daar staat dat je de oxazepam om moet zetten naar diazepam, maar wel geleidelijk. Dus niet meteen helemaal naar diazepam. Ik weet niet of jij met me mee kan denken hoe ik een schema kan opstellen.  Of zal ik een andere topic daarover maken. 

 

Ik slik 5mg oxazepam  en qutapine rond 23.00 En meestal 2.00 in de nacht die 20mg oxazepam erbij. 

En weet jij wat het verschil maakt tussen die twee pammetjes. Merk je daar een groot verschil in. Want ik las dat 1 diazepam wel 100 uur in je lichaam blijft. Dan bouw je hiervan niet een hele lange spiegel op dat het gaat stapelen of zo. Diazepam verlaat 25% minder snel mijn lichaam dan het gemiddelde. Dag is uit een onderzoek gekomen. Jammer genoeg weet ik niet of dat ook zo is bij de oxazepam.

 

Het kan toeval zijn maar sinds de afbouw en tegelijkertijd ook van een ander merk oxzazepam ben ik helmaal gecrasht. Volgende week krijg ik weer van het merk accord. Ben benieuwd niet me lichaam zeker weer opnieuw aan wennen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

hallo  mientje en alina         ik heb     6 maanden   oxazepam geslikt  en nooit meer als 10 mgr  maar meest 5 mgr  ik  heb dat heel langzaam gedaan  tot  2mg  en toen gestopt  en  nu  na 6 maanden   nu nog  veel last van  hyperventilatie   daar wordt  ik smorgens  mee wakker  en s.avond gaat dat  over  de andere  klachten  die jullie  hebben  zijn  bijna weg   dus houdt goede moed   ik slik nu nog sertraline  dat is een antidepressiva    houd  goede moed     gr gerda

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi gerda@.

Wat naar dat je er nog steeds last van hebt. Ik slik wel wat meer dan die 5 of 10mg van jou. Ik zit nu op 22.5. Vandaag na 2 en half weer een kwart eraf. Ik zat op 30mg.

Ik hoop stiekem niet dat ik er zolang last van ga hebben. 

 

Groetjes 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi mientje@

Ik dacht dat ik gisteren al wat terug had gestuurd. Miss heb ik niet op verzenden geklikt. 

Je vroeg of ik er al wel aan toe ben. Nou ze werken nu ook niet waar ze voor moeten werken. En miss zijn veel klachten die al paar mnd onstaan zijn, wel tussentijdse ontwenning. Teveel last van bijwerkingen. En als ze mij er niet beter op laten slapen nu, dan zal ik ze moeten stoppen want het is en blijft vergif. 

Ik baal er gewoon van er zo makkelijk mee word omgedaan. En dat de huisarts niet met goede begeleiding komt. Wel voor schrijven en nonchalant zeggen stop maar, maar niet bedenken dat je er van moet afbouwen en daar weer klachten van kan krijgen. 

Ik heb vandaag voor diazepam gebeld. Ben benieuwd of ze acoord gaat. 

Liefs alina

Link naar opmerking
Deel via andere websites

5 uur geleden zei gerda:

hallo  mientje en alina         ik heb     6 maanden   oxazepam geslikt  en nooit meer als 10 mgr  maar meest 5 mgr  ik  heb dat heel langzaam gedaan  tot  2mg  en toen gestopt  en  nu  na 6 maanden   nu nog  veel last van  hyperventilatie   daar wordt  ik smorgens  mee wakker  en s.avond gaat dat  over  de andere  klachten  die jullie  hebben  zijn  bijna weg   dus houdt goede moed   ik slik nu nog sertraline  dat is een antidepressiva    houd  goede moed     gr gerda

Alina bedankt. Ik slikte veel meer dan die 30mg van jou en ook nog eens jaren langer, ik houd goede moed. Ik weet van de psychiater dat de klachten bij mij niet over gaan, maar wel milder worden. Het is soms zwaar. Maar door de goede begeleiding kan ik hier wel mee leven. Jammer dat ze jou niet begeleiden. Maar ik weet zeker dat het bij jou wel goed kunt. Moedig volhouden.

Gerda die hyperventielatieaanvallen ken ik ook, als ik mij te druk maak komen ze weer opzetten, dus die onbewuste spanning waar mijn psychiater het over heeft daar geloof ik wel in. Ook wat mijn verdere klachten betreft.  Ik slik nu ook antidepressiva,Quetiapine. Bedankt voor jouw  "goede moed" berichtje.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo iedereen 

 

De huisrarts wil geen diazepam en oxazepam voorschrijven. Ik mag het niet geleidelijk opbouwen van oxazepam naar diazepam. En ik moest een afspraak maken om een afbouwscheme met haar te maken. Het was niet aangeraden verstandig om het op eigen tempo te doen. 

Nou lekker is dat.... ik gaf nog aan dat ik dat toch zelf bepaal, de assistente zei Nee hoor de huisarts is medisch geschoold. 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hey Alina, sorry voor mijn late reactie.

 

Het wordt tijd dat je een goede afbouwarts gaat zoeken die hier in gespecialiseerd is. Dat is de huisarts niet, ondanks dat veel mensen er prima met de huisarts uit kunnen komen hoor. Want zij gebruiken gewoon een standaard, redelijk snel afbouwschema en dat blijkt toch voor veel mensen te kunnen werken. Maar ook voor veel mensen niet, dat zijn vaak de mensen die je hier op een forum bijvoorbeeld aantreft. Ik reageerde ook vrij heftig op de afbouw, vandaar dat ik ook contact heb opgezocht met een afbouwarts. Mede ook omdat ik buiten het afbouwen sowieso slaapproblemen heb en ernstige angstklachten ( daar helpt de afbouwarts je niet mee, maar dat is wel een grote reden dat ik een arts nodig heb die maatwerk verricht ).

 

Je hebt verschillende manieren om het af te bouwen. Geen 1 is makkelijk maar je kan het wel zo min mogelijk moeilijk maken door een op maat gemaakte schema toe te passen.

- Afbouwen via je eigen benziodiazepine, in jouw geval oxazepam. Je kan langzaam afbouwen door elke 1 tot 2 weken 2.5mg van je dosering af te halen. Kleiner is qua breken niet mogelijk, dan zou je een geschikt weegschaaltje moeten aanschaffen. Dat is aan te raden, maar dan duurt het wel langer ( geen probleem, jij bepaalt het tempo ). Maar als 2.5mg per keer te handelen valt, dan zou ik dat gewoon doen.

- Afbouwen via diazepam is na al jouw berichten eigenlijk in mijn optiek voor jou de beste optie. Dan zou gewoon de factor 0.3 aangehouden moeten worden en dan zou jij dus 22.5mg oxazepam = 6,75mg diazepam moeten slikken ( afgerond 7mg ). Dit kan je dan per 2 weken met 2mg per keer afbouwen, tot je laatste 1mg en die haal je dan na 2 weken totaal er af. Je kan ook nog die 1mg in 2e breken en de laatste stapjes per 0.5mg doen. Ik heb dit ook gedaan en ik kom van 27mg diazepam. De diazepam moet je gewoon voor het slapen nemen, zoals je met oxazepam doet. Vooral ook omdat jij slaapklachten hebt.

 

 

Ik raad je zeer aan om te googlen naar Erik Paling, hij is een onderzoeker en afbouwarts gespecialiseerd in medicijnafbouw. Een kundigere arts is er niet en hij neemt ook nog eens snel cliënten aan. Gewoon contact opnemen met hem via z'n mail ( staat op zijn site ), je probleem omschrijven en zeggen dat je op een langzame manier wilt afbouwen en hier met de huisarts niet uitkomt. Dan bel je naar je huisarts en zeg je dat je een doorverwijzing wilt naar een gespecialiseerde afbouwarts die jou wilt helpen afbouwen. Met hem kan je een schema op maat maken en krijg je elke week een telefonische evaluatie ( of wat je ook met hem afspreekt ). Hij heeft ook verstand van quetiapine, omdat dit medicijn vaak gebruikt wordt in de psychiatrie en bij het afbouwen van benzodiazepines voor het slapen. Over dat laatste gesproken, het is nog niet te laat om het medicijn op een ideale manier te gebruiken. Je moet het gewoon maximaal 1 keer per 3 dagen nemen, dan is je tolerantie ook weer weg en dan werkt het weer optimaal. Binnen die 3 dagen krijg je geen ontwenningsverschijnselen want die komen bij quetiapine pas na 4 dagen ( hoeft niet eens, het is niet zoals benzodiazepine afkick ) en is trouwens ook maar voor korte duur. Gebruik het medicijn om uit de vicieuze cirkel te komen van slecht slapen, dit kan helaas niet als je het elke dag slikt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi angstmetbenzos@

 

Je hoeft geen sorry te zeggen hoor hahah. 

Ik laat het dit week bezinken. Maandag heb ik een gesprek staan met de huisarts.  Ik heb gisteren 2.5 mg er afgedaan. En die andere 2.5 mg heb ik naar de middag geschoven. 

In de nacht is het dan nog 20mg oxazepam.  

Over die quitapine/ seroquel. Is dat ook aan je verteld door die afbouwarts. Dat het de volgende dag geen afbouwklachten geeft als je ineens een dag overslaat na 4mnd ( in mijn geval dan) 

Je zal zeker gelijk hebben dat het na een dag of twee stoppen de derde dag wel weer beter werkt. 

Aan de ene kant ben ik bang dat ik dan nog slachter slaap. ( wordt nu echt al wel tig keer wakker) maar als ik lees dat sommige ook maar een uur of twee slapen of ietjes meer met afbouw, dan kan ik er wel op bouwen dat ik dat wel overleef. 

In heb vandaag weer me oude merk accord meegekregen ze waren weer leverbaar. 

Heb je dat ook of herken je dat. Als je je pil/ pillen slikt dat je spieren na een half uur spastisch gaan tikken, niet alles tegelijk hoor. Of je lichaam blij is dat het weer wat binnen krijgt. En ik voel heel subtiel iets door mijn benen stromen. En pijn steken met momenten, en die koude rare rilling aan een kant van me hoofd is ook zo iets geks. 

En dan nog niet te spreken over het psychische stuk...

Maar lees genoeg hier dat vele last hebben van ditjes en datjes met afbouw. 

Liefs 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@angstmetbenzos Ik sluit even aan bij de vragen over quetiapine voor slaap van @Alina. Bij mij voorgeschreven tijdens de afbouw van temazepam, voor zonodig en zelf uitvinden welke hoeveelheid tussen 12,5 en 50 mg. Volgens de apotheek is afbouwen bij die hoeveelheid, ook na dagelijks gebruik van enkele maanden niet nodig. Voorzichtig als ik ben heb ik na 2 weken gebruik een keer in een paar dagen afgebouwd, geen probleem. Ook @Cyclad58 heeft hier gepost over een soepele afbouw, al heeft hij lang en dagelijks (op aanraden van de arts) gebruikt.

Fijn he, die eensgezindheid van artsen...

Kun je iets meer vertellen over max eens in de drie dagen, hoe snel treedt tolerantie op en wanneer is afbouwen nodig volgens jouw informatiebron?

bewerkt door Briba
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Je lichaam kan wennen aan de sedatieve werking van Quetiapine, niet aan de werking zelf van het middel. Vandaar dat het dus geen verslavend middel is. Inderdaad lijken de mogelijke afbouwverschijnselen niet zo heftig te zijn als bij benzodiazepines en ook kort van aard. Over dat het pas na zo'n 4 dagen optreed is algemeen bekende informatie die je op internet kan lezen of in bijsluiters. Mijn arts raadde het aan om het enkel in noodgevallen te nemen / maximaal 1 keer per 3 dagen zodat ik er niet geestelijk afhankelijk van word. Ook helpt dit om tolerantie voor het sedatieve te voorkomen. Die tolerantie hoeft overigens zeker niet, er zijn heel veel mensen die jaren lang 25mg slikken en er elke dag goed op slapen. Maar ik merk zelf dat ik er ook aan begin te wennen als ik het iedere dag neem, dus in het tolerantie verhaal kan ik me goed in vinden. Ik merk persoonlijk dat het weer beter werkt als je het een paar dagen niet neemt of als je het om de paar dagen gebruikt. In het geval van Alina die zegt dat ze er volledig tolerant voor is, lijk me het wijs om het niet meer iedere dag te slikken. 

 

Zelfde voor benzodiazepines, bij sporadisch gebruik of maximaal 1 keer in de paar dagen zijn deze niet verslavend en bouw je ook geen tolerantie op. Vervelende is dat je dit soort middelen natuurlijk neemt als je elke dag hele erge slaapproblemen hebt, dus dan ga je dit ook iedere dag gebruiken. Dan kom je in de cirkel van tolerantie -> verslaving -> dosering ophogen voor effect -> weer tolerantie voor de hogere dosering + verslaving en zo verder. Bij Quetiapine valt dit gelukkig mee en werkt het niet verslavend. Maar je kan zeker wel wennen aan het sedatieve.

 

Afbouwen zou ik persoonlijk altijd doen want dit kan nooit kwaad. Maar dan zou ik de dosering halveren voor 1 tot 2 weken en dan stoppen. In het geval van insomnia doseringen van 12.5 tot 50mg. Bij hogere doseringen zou ik wel meerdere stappen nemen.

bewerkt door angstmetbenzos
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...