Spring naar bijdragen

Oxazepam omzetten naar diazepam?


JohannaEliesje

Aanbevolen berichten

Na een halfjaar structureel gebruik van Oxazepam, zit ik nu op 15 mg. per dag, verdeeld in 3 doses van 5 mg. Op mijn ‘hoogtepunt’, van september tot eind november afgelopen jaar, gebruikte ik 30 mg (3 x10 mg) . Toen in één keer naar 20 mg., wat redelijk goed ging, omdat ik in een revalidatieoord zat, met een druk therapierooster. Dat was overigens voor mijn longziekte, die revalidatie. 

Eind januari heb ik de stap gewaagd om van 20 mg. naar 15 mg. te gaan, 3 x 5 mg. Die drie doses moesten naar mijn gevoel wel zo, want ik merkte steeds meer dat ik aan die 2 x10 mg niet meer genoeg had. Weer ophogen was geen optie, dus dan maar deze oplossing... 

Ik lees best veel ‘horrorverhalen’ hier over de onttrekkingsklachten van de benzo’s. Ik denk dat het bij mij nog meevalt wat dat betreft. Maar hey, iedereen voelt z’n eigen klachten het zwaarst.......

De eerste week dat ik was geminderd had ik nauwelijks extra klachten, maar sinds afgelopen week is het heftiger geworden. Het komt met golven, de pijnlijke spierspanning in m’n nek en schouders en de adrenaline die door m’n lif giert: onrust/angstig gevoel, ijskoude adem.....

Ik hoor en lees veel over het omzetten van de kortwerkende Oxazepam naar de langwerkende Diazepam. Maar twee vragen komen dan bij me op:

* Wat voor effecten kun je verwachten door het omschakelen van het ene naar het andere middel?

* Is het met deze doses nog wel de moeite van het omzetten waard? 

Ik hoop dat iemand mij hier iets meer over kan vertellen, want ik heb gemerkt dat veel dokters geen flauw idee hebben waar ze  het over hebben..... 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

 

 

Dag JohannaEliesje,

 

Op zich valt er weinig te verwachten van een omzetting van de ene benzo naar de andere als je maar goed doseert. Diazepam werkt inderdaad langer dan oxazepam en is het daarom handig om bij afbouw om te zetten naar diazepam om een meer constante bloedspiegel te krijgen.

Je gebruikt nu dus 15 mg oxazepam. Dat is omgerekend 5 mg diazepam.

Je zou dus met 3dd2 mg kunnen beginnen en dit na een week verminderen naar 2dd2 en de week erna 1dd2. Dan nog een week en dan stop. Dit zou moeten kunnen. Natuurlijk kunnen hier wat klachten bij optreden maar dat hoort nou eenmaal bij het afbouwen.

Succes!
 

Vriendelijke groet, de moderator

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zó snel?  Heb ik daar denk je  minder last van dan van die mindering van 5 mg Oxazepam van 20 naar 15 mg ?

En minder ontrekkingsklachten dan van verdere afbouw van de Oxazepam in kleine stapjes? (Afgezien van het omslachtige gedoe met Oxazepam vanwege de 10 mg tabletten, die moeilijk in kleine gelijke stukjes te verdelen zijn.... ) 

Ik zal het zeker met m’n huisarts bespreken, maar ik weet niet wat ik hoor..... Als dat toch eens zou kunnen... Want ik word hier een beetje mismoedig van. 

Helaas is hij deze week op vakantie, dus ik zal deze week nog even moeten uitzitten met die 15 mg Oxazepam. Ik heb vandaag anders gedoseerd: vanmiddag 16.00 uur 10 mg. en vanavond 21.30 nog 5 mg. Voor de nacht heb ik dan evt. nog wat zolpidem ( meestal twee keer een kwart tabletje van 10 mg). Ik had vandaag een betere dag dan gister. 

Dank voor de reactie! 

bewerkt door JohannaEliesje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

@JohannaEliesje, het is gebruikelijk om benzo's af te bouwen met diazepam.

15 mg oxazepam = 5 mg diazepam
5 mg zolpidem = 5 mg diazepam
Samen dus 10 mg diazepam.

In overleg met je huisarts kun je dit afbouwen naar 0, als je dat wilt.
Dit kun je langzaam doen met taperingsstrips:

- Taperingsstrips diazepam
- Omrekentabel naar diazepam

bewerkt door Roberto
Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei JohannaEliesje:

@Roberto Ben jij hulverlener, Roberto? Wat is jouw functie dan? Want je Avatar zegt alleen: ‘Forumdeelnemer’. 

Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat de meeste ervaringsdeskundigen hier veel meer verstand hebben van afbouwen dan de moderator. Nou wil ik niet zeggen dat roberto dat is, helemaal niet gezien zijn advies inzake omzetting, maar als je meer vertrouwen hebt in de moderator, doe je de afbouw op de door deze voorgestelde snelle manier. Maar als t te snel blijkt, kom dan niet klagen dat je last hebt van ontwenningsverschijnselen. We zijn hier allemaal om elkaar te helpen, roberto en alle andere forumdeelnemers bedoelen Het alleen maar goed. Sorry, moest t even kwijt

Link naar opmerking
Deel via andere websites

16 minuten geleden zei doorbijter:

We zijn hier allemaal om elkaar te helpen, roberto en alle andere forumdeelnemers bedoelen Het alleen maar goed. Sorry, moest t even kwijt

@doorbijter Dat begrijp en waardeer ik, daarom kom ik ook op dit forum. Maar deze rubriek heet toch echt: “Vraag het de hulpverlener” . Dat schept verwachtingen. Het gevaar is, dat er dan (weliswaar goedbedoelde) adviezen komen, die door mensen daadwerkelijk opgevolgd worden, omdat ze er van uitgaan dat ze met een hulpverlener te maken hebben. 

Of zie ik dit fout @moderator?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag JohannaEliesje,

Zoals bekend wordt dit forum gefaciliteerd en gemodereerd door Tactus. De moderatoren zijn allen gespecialiseerd en goed opgeleid in de verslavingszorg. De moderator zal bij twijfel altijd een medisch specialist raadplegen om gefundeerd advies te geven. Echter zal de informatie altijd algemeen zijn en niet toegespitst op individuele situaties omdat er uitsluitend sprake is van consultatie en advies en niet van een behandelrelatie. Dit geldt voor alle fora.

Forumleden zullen vooral vanuit eigen ervaring reageren en daar is dit forum ook voor bedoeld; het delen en leren van elkaars ervaringen. Uiteraard wil dat niet zeggen dat alle gedeelde informatie ook correct en betrouwbaar is. De moderator gaat ervan uit dat leden zelf besluiten welke informatie zij relevant achten. Forumleden die welbewust foutieve en mogelijk schadelijke informatie verspreiden worden individueel aangesproken.

Is je vraag hiermee beantwoord?

Vriendelijke groet, de moderator

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei doorbijter:

Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat de meeste ervaringsdeskundigen hier veel meer verstand hebben van afbouwen dan de moderator. Nou wil ik niet zeggen dat roberto dat is, helemaal niet gezien zijn advies inzake omzetting, 

Doorbijter, nergens geef ik advies inzake omzetting.
Ik geef alleen algemene informatie met twee links.
Ter eventuele bespreking met de huisarts.
Zorgvuldiger en terughoudender kan ik niet zijn.

De Regenboog Apotheek is voor zover ik weet de enige apotheek in Nederland die taperingsstrips verstrekt.
De Omrekeningstabel komt van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Beide heb ik zelf gebruikt om af te bouwen.

Ik zit als ervaringsdeskundige op dit forum, zowel alcohol en benzo.
Daarnaast heb ik o.a. een basiscursus verslavingszorg gedaan en vijf jaar in de verslavingszorg gewerkt.
Ik weet heel goed dat er een groot verschil kan zijn tussen de theorie en praktijk.

ook voor @JohannaEliesje
Dat jij het verwarrend vind dat ik hier reageer kan ik mij wel voorstellen.
Een moderator klinkt voor mij ook niet als hulpverlener.

Een definitie van Moderator: een persoon die niet relevante of ongepaste berichten naar een mailinglist of nieuwsgroep verwijdert

bewerkt door Roberto
Link naar opmerking
Deel via andere websites

@moderator Ja hoor, zo is mijn vraag beantwoord. Ik ben het evenwel met @Roberto eens, dat het woord moderator niet echt vertrouwenwekkend klinkt als het over verslavingszorg gaat :D.... Het was ook geen kritiek op de gegeven informatie, meer het krijgen van  duidelijkheid over de bedoeling van deze specifieke rubriek. 

@Roberto Zoals het hierboven staat, no offense! En dank voor het meedenken! Natuurlijk overleg ik alles met mijn huisarts, want als hij geen Diazepam wil voorschrijven, houdt het daar eerst op natuurlijk en zal ik op een andere manier geleidelijk moeten minderen. 

bewerkt door JohannaEliesje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

@JohannaEliesje, wat ga je nu precies overleggen met je huisarts?
Heb je al een voorstel voor een afbouwschema?
Wil je overstappen van een kortwerkend middel naar een langwerkend middel?
Zowel voor oxazepam als diazepam zijn taperingsstrips verkrijgbaar.

Of blijf je liever bij je eigen medicatie?
En wat wil je afbouwen?
Je gebruikt nu twee benzo's, oxazepam en zolpidem.

bewerkt door Roberto
Link naar opmerking
Deel via andere websites

@roberto Met de huisarts ga ik overleggen of overstappen op Diazepam raadzaam is. Ik zit nl. ook met longemfyseem, COPD gold 4. Als het wel mogelijk is en hij niet al teveel nare bijwerkingen verwacht, wil ik graag de oxazepam geleidelijk door de diazepam vervangen, dus niet in één keer. bv 1e week : 16.00 uur 10 mg oxa                            21.00 uur 2,5 mg oxa en 1 mg dia

                                  2e week:  15.00 uur 5 mg oxa + 1,5 mg dia       21.00 uur 2,5 mg oxa + 1 mg dia

                                  3e week:  15.00 uur 2,5 mg oxa + 2,25 mg dia        21.00 uur 2,5 mg oxa + 1 mg dia

                                  4e week:  15.00 uur 2,5 mg oxa + 2,25 mg dia        21.00 uur 2,5 mg dia

                                  5e week:  15.00 uur 3 mg dia                                     21.00 uur 2,5  mg dia

En dan via micro tapering de diazepam op 0 brengen.  

De Zolpidem, die officieel geen benzo is, wil ik daarna apart aan gaan pakken, dit op advies van ervaren forumleden op benzobuddies.org . 

            Als de arts geen Diazepam wil voorschrijven, houdt het op natuurlijk. Dan zal ik de Oxazepam langzaam moeten gaan afbouwen. 

De taperingstrips worden niet vergoed door de meeste zorgverzekeringen, helaas, schijnen wel €140,- per maand te kosten. En ook daar moet eerst de huisarts een schema voor bedenken én zijn handtekening eronder willen zetten. Wat een gedoe. 

         

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@JohannaEliesje, heel goed om zelf met een voorstel te komen.

Als ik jouw voorstel lees vraag ik mij af of een huisarts hiermee akkoord zal gaan?
Je wisselt oxazepam niet in voor diazepam, maar neemt er een derde benzo bij (zolpidem is geen benzo, noem het voor het gemak zo even).

Ik ben geen arts, ik weet niet of de combinatie diazepam (langwerkend) + zolpidem (zeer kortwerkend) +  longemfyseem, COPD gold 4 kan?

Het lijkt mij niet aan de huisarts om een schema voor taperingsstrips voor jou te bedenken, dat kun je zelf doen.
Als je naar de formulieren kijkt kun je een eigen tempo kiezen.
Standaard of compleet op maat.
Zowel voor oxazepam als diazepam zijn strips verkrijgbaar.


Ik heb zelf twee keer een afbouwschema bedacht en aan mijn huisarts voorgelegd.
De eerste keer niet, als ik mij goed herinner.
Dat was overstappen van oxazepam (waar ik niet goed tegen kon, vanwege de pieken en dalen) naar chloordiazepoxide (langwerkend, inmiddels uit de handel).
Mijn schema: 75 mg > 50 > 25 > 10 > 5.
Alles een week, totaal 5 a 6 weken.
5 mg beviel mij niet, ik ben teruggegaan naar 10 mg en daar op blijven hangen.

Toen chloordiazeoxide uit de handel ging ben ik overgestapt op diazepam taperingsstrips.
In 3 maanden (3 strips) van 10 mg > 0 mg.
Dat beviel mij ook niet, weer terug naar 10 mg.

Mijn derde poging: in 12 dagen van 10 > 5 > 2 > 0.
Dat beviel mij ook niet.

In overleg met mijn huisarts heb ik een stapje teruggedaan.
Ik ben nu sinds een week aan het stabiliseren op 2 mg, dat bevalt mij wel, is te doen (dus van 10 > 2 in twee weken).
Dit kijk ik nog een tijdje aan, daarna weer iets afbouwen / stabiliseren / afbouwen / stabiliseren, dat is nu mijn plan.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Roberto:

Het lijkt mij niet aan de huisarts om een schema voor taperingsstrips voor jou te bedenken, dat kun je zelf doen.

@Roberto, Dit klopt, maar ik kan het zelf niet zomaar bestellen bij de Regenboogapotheek. Handtekening van de huisarts zal er toch onder moeten. Ik vind de strips, die zij kant en klaar aanbieden, nog best snel afbouwen. Je kan individuele strips samenstellen, maar dat wil ik dan inderdaad mét de huisarts doen. 

Op benzobuddies.org zijn zeer nogal voor om de diazepam geleidelijk in te voeren, dus niet in één keer. Eerst een beetje oxazepam eraf en een vergelijkbare hoeveelheid diazepam erbij. Ik zal het wel van mijn arts horen. 

Fijn dat je even meedenkt! 

bewerkt door JohannaEliesje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Roberto:

Dit kijk ik nog een tijdje aan, daarna weer iets afbouwen / stabiliseren / afbouwen / stabiliseren, dat is nu mijn plan.

@Roberto Dat lijkt mij ook de beste keus! Die kant wil ik ook op. De huisarts is tijdens mijn gebruik van Oxazepam de grote afwezige geweest ( niks evalueren van het gebruik en gewenste resultaat).... Nu mag hij even heel actief met mij meedenken en zorg ik ervoor dat hij mij  op de voet volgt! ;)

bewerkt door JohannaEliesje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...