Spring naar bijdragen

Ellende met stoppen Lorazepam


FreeYourMind

Aanbevolen berichten

Hallo iedereen,

Hier mijn verhaal, ik ben als gevolg van een langdure burnout (en toch doorwerken) in een psychose gekomen en daarna opgenomen in een GGZ kliniek voor 2 maanden. 

Daar dacht ik geholpen te worden door gesprekken, maar het enige wat ik kreeg was medicijnen : Lorazepam 2,5mg en 3mg haldol. Ik ben na 2 maanden thuis zelf al begonnen met afbouwen tot 1,25mg Lorazepam (een halve) en 1 halve haldol (0,5mg). 
Nu bijna 5 maanden later, dacht ik in 1 keer te stoppen met de medicijnen, maar dit weekend was een hel en vannacht niet geslapen, dus helemaal gesloopt. Ik ben ook nog epilepsiepatient en slaaptekort is een trigger hiervoor. 

Nu ik merkte dat het stoppen zo tegen viel (zeg maar gerust heel zwaar) , ben ik gaan googlen, en ik weet niet wat me overkomen is. Ik raak nu nog meer in paniek als ik de verhalen lees over hoe lastig het is af te bouwen. Hoe is het mogelijk dat dit zo vrij  makkelijk voorgeschreven wordt in dergelijke dosis. Een schande!

Ik ga uiteraard wel de uitdaging aan om het af te bouwen, maar ik zal weer moeten beginnen met de laatste dosis van 1,25mg Lorazepam en dan afbouwen in denk ik een kwart per maand (of meer ?). Dan daarna naar de haldol kijken om die af te bouwen. Maar wat ben ik van de regen in de drup gekomen hierdoor. Ik ben echt emotioneel kapot hierdoor nu ik erachter kom dat ik verslaafd ben gemaakt door 'artsen'.  

Zijn er specialisten op dit gebied waar je terecht kunt ? De huisarts verwacht ik niet veel van nl.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@FreeYourMind

jeetje wat een heftig verhaal weer. Goed dat je de lorazepam wil afbouwen. Ik zou dat in overleg doen met een arts, bijvoorbeeld een psychiater of verslavingsartsarts. Maar ook daar zijn hier veel negatieve ervaringen mee. Zelfs deze gespecialiseerde artsen hebben soms geen idee van ontwenning en alle klachten die erbij horen. 

Heb je de Ashton Manual al doorgelezen? Ik raad je aan zoveel mogelijk kennis zelf te verzamelen en zeer rustig af te bouwen in het tempo wat je zelf aan kan. @Kannietmeer heeft hierin trucjes bedacht met een vijl en weegschaal, omdat je op deze manier zeer langzaam kan afbouwen. Ze kan je er vast meer over vertellen. Als je dit niet ziet zitten, raad ik je aan om te kijken tot hoever je zelf rustig kan afbouwen en als je op gegeven moment merkt dat het te lastig wordt, kan je kijken naar taperingstrips. (De apotheek maakt speciale doseringen voor je en levert deze in zakjes zodat je zeer langzaam afbouwt in een dosering die je zelf nooit zo kan breken.)

bouw idd eerst de lorazepam af en niet 2 medicijnen tegelijk. Van het afbouwen van anti psychotica weet ik helaas niks vanaf. Ik weet wel dat dit ook dmv taperingstrips zou kunnen. 

Veel sterkte 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

LIEVE @FreeYourMind

Elk nieuw verhaal gaat me aan het hart. Jou verhaal is zo herkenbaar voor velen. Het verdriet en de teleurstelling die ervaart na de schok, en tegelijk de ontwenning die door je lichaam raast is maar moeilijk te verwerken.
Wat je zegt over teruggaan op je oorspronkelijke dosis van voor het stoppen is waar. 1,25 is voor veel mensen een te grote stap. Dat is de dosis waar ik op zat toen ik met liet overzetten naar Diazepam. Deze heeft een langere halfwaardetijd en komt in veel minder potente pilletjes, en kan daardoor makkelijker worden afgebouwd.

Daarnaast heeft @Annie87 het over een methode die minder schokkend is voor het lichaam. In plaats van 1,25 mg naar 1 mg te gaan en te hopen dat je lichaam het accepteert, zou je kunnen overwergen die 0,25 verdeeld over 1 maand af te bouwen ,dus elke dag 0.01 eraf. Op die manier stuiterd je lichaam niet de trap af om beneden te komen, maar creëer je een glijbaan. ( als je dit in een grafiek zet zie je dat heel duidelijk ;-) ).

We komen hier op het forum om lief en leed te delen en je bent van harte welkom in onze Huiskamer die dagelijks door willekeurig iemand wordt aangemaakt en waar we wel en wee met elkaar delen om door de ontwenning heen te komen.  Je kan deze vinden onder Ditjes Datjes en Dagraad.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@FreeYourMind ik heb iets vergelijkbaars gedaan - in één keer van 4+ mg Alprazolam naar nul tijdens 3 dagen en dan terug naar 0,5 mg en verder afgebouwd (0,375, 0,250, 0,125 en 0,0).

Bij de abrupte stop was ik héél bang voor epileptische toevallen (heb die al meegemaakt door anti-depressiva). Maar het was vrijdag, kon mijn ha niet bereiken. Op vijfde dag naar ha, die stelde mij gerust, een epileptisch insult zou ik de eerste dagen hebben gehad, het gevaar was geweken.

Maak het jezelf niet te moeilijk voor de verdere afbouw, luister naar je lichaam.

Veel succes en volhouden!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Allemaal heel erg bedankt voor jullie lieve en bruikbare reacties. Ik heb hier veel steun aan. Hopelijk kan ik helpen op de termijn o.a. te delen hoe het gaat en waarmee ik het afbouw. 

Inmiddels ben ik flink begonnen met inlezen , waaronder de genoemde Ashton Manual en het lezen van de informatie over taperingsstrips.

Voorlopig ga ik eerst zelf de haldol afbouwen op korte termijn , daar ik die toch al redelijk laag zit en dan verwacht ik dat het beter te doen is om Lorazepam af te bouwen (1 ding tegelijk dus). De afbouw doe ik met om de dag 0,25 wisselen met 0,5mg en dan in het weekend twee keer 0,25 en dan 0,25 volhouden , anders proberen te vijlen naar ongeveer 0,375mg.

Daarnaast zal ik ook andere dingen moeten optimaliseren in voorbereiding op die afbouw, waaronder caffeine gebruik (koffie verminderen en alleen in de ochtend) ivm halfwaardetijd daarvan  , en mijn slaaprituelen op orde krijgen (geen tv/smartphone vlak voor slapengaan en constante tijden naar bed). Ik denk , en krijg ook mee van de psycholoog/arts dat dat soort zaken helpen bij het afbouwen.

Zodra ik aan de afbouw van Lorazepam begin, zal ik deze eerst laten omzetten van 1,25 mg (helft van 2,5mg) naar een 1mg pil via de huisarts en vandaar af verder afbouwen , eventueel als het niet lukt naar Diazepam daar ik lees dat Lorazepam tot de potentere middelen behoort en Diazepam. 

Daarnaast meer gelezen over halfwaardetijd van de middelen, verbazingwekkend.

Ik ben in ieder geval van overtuigd dat het belangrijk is om optimistisch te blijven en positief er tegenaan te blijven kijken... lees ook filosofie en mediteer .

De uitdaging blijft wel het plannen , ivm werk , en dus probeer ik het te plannen tijdens vrije dagen / periodes. 

Nogmaals allemaal bedankt voor jullie fantastische reacties, hier ben ik echt mee geholpen, ik zal actief blijven op dit forum en laten weten hoe het gaat. Als jullie willen praten , stuur gerust een bericht.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@FreeYourMind Fijn dat je er positief tegen aankijkt en dat je zoveel informatie al tot je hebt genomen, Dat is een belangrijke stap zodat je zelf ook de controle kunt nemen over je afbouw. Wij zijn hier als je ons nodig hebt. Ik ben al 1,5 jaar op het forum en verwacht niet snel weg te gaan ;-).

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@FreeYourMind

wat goed dat je zoveel leest en goed dat je er zo positief in staat. Als je te vreselijke ontwenningsreacties krijgt is dat een teken dat je te hard gaat. Het toverwoord is dan stabiliseren, totdat je lichaam weer wat gewend is aan de nieuwe dosis. Maak daarna je stapjes kleiner. Ik hoop dat je ontwenning mee gaat vallen. 

In deze link op pagina 3 zie je bijvoorbeeld ook dat je in het begin grote stappen kan maken met afbouwen; https://www.apotheekkennisbank.nl/system/files/free/benzodiazepinen.pdf

daarna wordt het steeds moeilijker en moet je steeds kleinere stapjes nemen en gaan micro taperen.

ik merkte op gegeven moment dat de klappen te groot werden en dat ik steeds langer nodig had om te herstellen. Ik kon eerst elke 5 dagen naar beneden en daarna werd het steeds heftiger en had ik 14 dagen nodig om bij te komen. Nu ben ik gestart met taperingstrips. Ik voelde dat ik het niet meer aankon. 

Gewoon goed luisteren naar je lichaam. 

Veel sterkte en liefs 

bewerkt door Annie87
Link naar opmerking
Deel via andere websites

8 uur geleden zei Annie87:

Als je te vreselijke ontwenningsreacties krijgt is dat een teken dat je te hard gaat. Het toverwoord is dan stabiliseren, totdat je lichaam weer wat gewend is aan de nieuwe dosis. Maak daarna je stapjes kleiner

Hi Annie, houd er rekening mee dat dit niet voor iedereen geldt. Wachten op herstel kan nutteloos zijn omdat mensen soms gewoon pas herstellen als ze helemaal van de benzo af zijn. ;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Kannietmeer 

ik begrijp wat je bedoeld. Ik ga ook door ook al voel ik me vreselijk. Ik kan vrijwel niks. Voor een ander zouden mijn reacties te erg zijn. Maar voordat ik begon met ontwennen werd ik ook al een kasplantje omdat ik zeer waarschijnlijk tolerantie ontwenning had. Dus ik verwacht ook nooit op een punt te komen qua stabilisatie, dat ik me vrijwel normaal ga voelen. Stabilisatie betekent voor mij, me ongeveer hetzelfde voelen als voordat ik met ontwennen begon. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

6 uur geleden zei Annie87:

@Kannietmeer 

ik begrijp wat je bedoeld. Ik ga ook door ook al voel ik me vreselijk. Ik kan vrijwel niks. Voor een ander zouden mijn reacties te erg zijn. Maar voordat ik begon met ontwennen werd ik ook al een kasplantje omdat ik zeer waarschijnlijk tolerantie ontwenning had. Dus ik verwacht ook nooit op een punt te komen qua stabilisatie, dat ik me vrijwel normaal ga voelen. Stabilisatie betekent voor mij, me ongeveer hetzelfde voelen als voordat ik met ontwennen begon. 

Zo was het voor mij ook deels. Niet het kasplantje van voor het afbouwen, maar ik werd zo wezeloos ziek, dat ik met een beetje kunnen rondlopen en niet tegen het plafond gaan van ellende/angst etc al genoegen nam en doorging met afbouwen. En ik had wel zo duidelijk voor ogen dat mijn klachten door de benzo kwamen en niet door mijzelf, dat ik er uiteindelijk niet bang van ben geweest gedurende de afbouw. Gelukkig niet ... kan ik wel zeggen.

De reden dat ik het even zei tegen je, is omdat het een klein misverstand in stand zou kunnen houden dat het echt zo werkt, terwijl dat niet echt zo is. De een heeft echt een verbetering tijdens een pauze van de afbouw, de ander niet. Mogelijk dat dit ook ligt aan hoe iemands afbouwklachten echt ontstaan. Ontwenning is één ding, dat heeft bijna iedereen wel. Een ontwenningssyndroom krijgen, zoals jij en ik dat hebben, is denk ik nog wat anders. ( denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel;))

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Dank jullie allemaal voor jullie reacties. Ik heb hier zoveel aan gehad de afgelopen tijd. Inmiddels heb ik de haldol helemaal afgebouwd sinds een paar weken. Dat ging goed. Ik slikte natuurlijk nog maar 0,25 mg daarvan dus volgens mij is dat redelijk afgegaan. Nu ben ik bezig met de benzo (Lorazepam) af te bouwen vanaf 1,125mg (halve van 2,5mg) ben ik eerst naar 1mg gegaan sinds kort en nu al redelijk snel overgegaan op 0,5mg sinds een paar dagen. Die stap valt me erg zwaar en merk duidelijk het effect daarvan (slapeloosheid, alhoewel ik nog wel periodes slaap met evt een droomperiode). Ik loop erbij als een zombie en voel me misselijk , duizelig etc. Affijn wat velen dus beschreven. Maar ik ben vastberaden om het vol te houden tot ik over een paar weken vrij ben. Want ik wil bevrijd worden van deze rotzooi. Ik slik magnesium, B12 in hoge dosis en s'avonds L-theanine, ik heb hier gelezen dat dat belangrijke stoffen zijn bij dergelijk medicijn gebruik. Affijn, ik hou jullie op de hoogte , sterkte aan iedereen en hou vol, wees sterk en geloof in jezelf! 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

17 uur geleden zei FreeYourMind:

Dank jullie allemaal voor jullie reacties. Ik heb hier zoveel aan gehad de afgelopen tijd. Inmiddels heb ik de haldol helemaal afgebouwd sinds een paar weken. Dat ging goed. Ik slikte natuurlijk nog maar 0,25 mg daarvan dus volgens mij is dat redelijk afgegaan. Nu ben ik bezig met de benzo (Lorazepam) af te bouwen vanaf 1,125mg (halve van 2,5mg) ben ik eerst naar 1mg gegaan sinds kort en nu al redelijk snel overgegaan op 0,5mg sinds een paar dagen. Die stap valt me erg zwaar en merk duidelijk het effect daarvan (slapeloosheid, alhoewel ik nog wel periodes slaap met evt een droomperiode). Ik loop erbij als een zombie en voel me misselijk , duizelig etc. Affijn wat velen dus beschreven. Maar ik ben vastberaden om het vol te houden tot ik over een paar weken vrij ben. Want ik wil bevrijd worden van deze rotzooi. Ik slik magnesium, B12 in hoge dosis en s'avonds L-theanine, ik heb hier gelezen dat dat belangrijke stoffen zijn bij dergelijk medicijn gebruik. Affijn, ik hou jullie op de hoogte , sterkte aan iedereen en hou vol, wees sterk en geloof in jezelf! 

Super knap van je! Hou vol, dat zombie gevoel ken ik maar al te goed. Je neemt wel een flinke stap, ben je ineens van 1 naar 0,5 gegaan? Wellicht kan je beter micro tapering proberen? 

Veel sterkte 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 26-3-2019 om 09:54 zei Annie87:

Super knap van je! Hou vol, dat zombie gevoel ken ik maar al te goed. Je neemt wel een flinke stap, ben je ineens van 1 naar 0,5 gegaan? Wellicht kan je beter micro tapering proberen? 

Veel sterkte 

Hoi Annie87, 

Dank je, ik ben inmiddels weer terug op 1 mg , want het was niet vol te houden. Ik ga voorlopig rustig per kwart proberen af te bouwen , dus af en toe 0,75 en dan evt kijken naar ofwel microtapering of overstap Diazepam. Alles afhankelijk van medewerking artsen/psychiater uiteraard want ik ga hen vragen om mee te helpen af te bouwen want dit gaat niet zo zelf. Hou jullie op de hoogte...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@FreeYourMind, we zitten een beetje in tzelfde schuitje momenteel. Ik slik nog 1,25 lorazepam en ga dat als het goed is deze en de komende 4 weken heel langzaam omzetten naar diazepam. Ook bij mij lukt afbouw van lora niet door de te heftige ontwenning. Nu dus dia proberen. Ik ben benieuwd hoe jouw behandelaren hier tegenaan kijken en hoe je evt de overstap gaat maken

Link naar opmerking
Deel via andere websites

18 minuten geleden zei FreeYourMind:

Hoi Annie87, 

Dank je, ik ben inmiddels weer terug op 1 mg , want het was niet vol te houden. Ik ga voorlopig rustig per kwart proberen af te bouwen , dus af en toe 0,75 en dan evt kijken naar ofwel microtapering of overstap Diazepam. Alles afhankelijk van medewerking artsen/psychiater uiteraard want ik ga hen vragen om mee te helpen af te bouwen want dit gaat niet zo zelf. Hou jullie op de hoogte...

Oh wat shit zeg! Waarom zou je niet meteen al beginnen met de micro tapering? Die methode wordt vaak veel beter verdragen. Als je een weegschaal en vijltje koopt heb je zelf de regie in handen. 

Veel sterkte 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...