Spring naar bijdragen

Lonster


Lonster

Aanbevolen berichten

Na dik een jaar nauwelijks drinken en hier lezen en schrijven verwacht je dat je het aan alle kanten bekeken hebt, dat drinken en niet drinken. Maar na zo'n tijdje, waarin het niet-drinken op zichzelf geen moeite kost, betrap ik mezelf op wat irritante gedachtekronkels. 

Zo sta ik regelmatig op met hoofdpijn, en is mijn eerste gedachte "dan had ik net zo goed kunnen drinken!" want dan had ik hetzelfde gevoeld maar had ik er tenminste wel lol van gehad. 

Als ik 's ochtends wat vermoeid ben, speur ik mijn geest af, op zoek naar excuses. Om terug naar bed te gaan. Om wat lamlendig achter de laptop te hangen. Etc. De dag uitstellen, tot ik me wat beter voel. Maar ik hóef niet uit te kateren.

Ik moet de dag beginnen. En dat wil ik ook wel. De zon schijnt. Toch betrap ik mezelf regelmatig op een gevoel van spijt; dat ik nu niet meer de makkelijke weg kies en gewoon een fles open trek. Lekker relaxen en even je hoofd uit.

Terwijl ik natuurlijk veel vaker opgelucht, blij en trots ben, dat ik dat allemaal niet meer hoef en doe... laat ik daar maar op focussen en onder de douche springen.

Hallo dag. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nee, het gaat allemaal niet vanzelf...maar het gaat wel:)

Ook de dingen waarvan ik vroeger dacht dat ik het  niet zou kunnen...of durfde...

Naar, wanneer die gedachten opspelen...maar ook niet meer dan dat. Ze zijn er, ik ben ze niet. En ik heb een keuze.

Dank je wel, dag, hallo avond:rose:

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 months later...

Mijn draadje van pagina 3 geplukt. Vanaf eind maart had ik erge last van stress vanwege de crisis en vond ik in alcohol weer de ontspanning en ontsnapping die ik zocht. Dat is natuurlijk je kop in het zand steken, en heel erg korte termijn denken. Want hoewel ik niet elke dag dronk was het zeker om de verkeerde redenen. Ik voelde het weer trekken mijn gedachten beheersen; wanneer kan ik weer? Zelfs 's ochtends dwaalde het al door mijn gedachte. En ik voelde me steeds lamlendiger worden. Terwijl ik me aan de andere kant voorhield dat het wel meeviel.

Nu anderhalve week niet gedronken en hehe. Ik kom weer meer tot mezelf. Het is weer doorbikkelen, bekende en minder bekende hindernissen nemen. En gewoon weer doorzetten. Weinig naar de supermarkt, dat maakt al dat er bijna nooit wijn of bier voor handen is nu. Het hier dagelijks lezen en schrijven helpt ook. Maar die knop moet nog even goed vast komen staan op de juiste stand. 

Ik doe het 30 dagen experiment van Annie Grace. Normaal zou ik eerst uitzoeken wie de f* Annie is, maar dat maakt me eigenlijk niks uit. Ik mag gratis 30 dagen meedoen met een cursus, krijg dagelijks tekst en een video, waarbij Annie een expert interviewt. Niet heel opzienbarend allemaal, maar wel nuttig. Vandaag zag ik een link naar het filmpje van een sportief type, die uit de doeken deed wat de 15 voordelen van niet drinken zijn in zijn ogen. Met alles ben ik het helemaal eens. Want ik heb het al eens ervaren, al die voordelen. Dus hier komen ze, om ze beter te laten beklijven, in een losse vertaling.

15 benefits of not drinking alcohol 

1. Verbeteren van je gezondheid en verdwijnen van de angst en het schuldgevoel over mogelijke aandoeningen

2. Mentale fitheid

3. Lichamelijke fitheid, beter eten en goed voor jezelf zorgen

4. Euforie - positiviteit - trots gevoel dat regelmatig opkomt

5. Goede slaap

6. Waardering voor de ochtenden, heerlijk opstaan en zin in de dag

7. Relaties met anderen verbeteren. Eerlijker, minder vanuit irritatie reageren bijvoorbeeld

8. Productiviteit. Je krijgt veel meer voor elkaar. Niet alsmaar uitstellen.

9. Verjonging - betere uitstraling. Minder wallen, betere teint

10. Uithoudingsvermogen. Je kunt een stuk langer doorgaan en zit niet te snakken naar je opkikkertje.

11. Zelfvertrouwen; blij met hoe je nu in het leven staat en andere manieren hebt gevonden om met lastige emoties om te gaan

12. Vergroting van je zelfbewustzijn. Meer zicht op zinvolle besteding van je tijd. Meer kunnen genieten.

13. Vrij van verslaving

14. Geen schaamte; liegen over tijdstip en hoeveelheid drank inname. Thuis verder drinken, of van tevoren indrinken.

15. Rust, geen middelen nodig om je goed te voelen. Niet bezig hoeven zijn met of er wel genoeg van iets is.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gek toch hè, we kennen alle voordelen uit ervaring en toch trekken die drankgedachtes. Als we totaal helemaal zouden stoppen met drinken, zoals veel forumgenoten, zou dat vast rustiger en op den duur makkelijker zijn.

Voor mij is het ook het meest eenvoudig om niks in huis te hebben, dan heb ik totaal nergens last van. Maar als er een fles wijn in de keuken staat wordt het lastiger. Ik denk er weleens aan om ook helemaal te stoppen maar ik drink niet veel dus de urgentie ontbreekt.

Geniet van je droge maand en van je lange lijst voordelen :rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik drink ook niet veel. Ik heb niet de intentie (nooit gehad) om helemaal voor altijd te stoppen. Ik ga er gewoon mee om. Trekgedachtes heb je sowieso in het leven, je moet ermee omgaan. Chocola, weer een nieuw boek, een nieuwe auto...wat doe je ermee. Als we volgende week weer flink mogen sporten en dopamine maken wordt de Covid situatie een stuk draaglijker. Moeten we ook mee leren omgaan. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

31 minuten geleden zei bumperjim:

Trekgedachtes heb je sowieso in het leven, je moet ermee omgaan.

Daar heb je wel gelijk in. Er is altijd wel wat en je kunt niet alle moeilijkheden ontwijken. Leren verdragen en er niet moeilijk over doen, wat het ook is... dat geeft vrijheid.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja dat is ook mijn gedachte. Helemaal verbannen uit je leven kun je het niet, alcohol, behalve nu misschien als je alleen binnen blijft. Er is veel voor te zeggen, helemaal niet drinken. Het geeft in elk geval meer rust en duidelijkheid. Als dat het tenminste is. Of je dan ook minder cravings hebt, is nog maar te bezien. Juist als iets niet mag, kan het moeilijk zijn en je gedachten beheersen. Als ik me stabiel voel en weer een tijdje nul opbouw, kijk ik wel weer. Maar dat is niet per se iets waar ik nu al naar uit kijk. Het moet eigenlijk geen rol spelen. En ik moet het niet in huis hebben. Nul moet weer de norm zijn. Ik drink niet, tenzij.

Het is voor iedereen verschillend. De een kan maar beter nooit meer wat drinken omdat het meteen alle sluizen open zet. En voor de ander geldt dat niet. Afhankelijk van hoe lang en hoe veel je dronk, of je man of vrouw bent en genetische aanleg, en, niet onbelangrijk, je eigen overtuigingen.

Nu eerst die 30 dagen volbrengen. 

bewerkt door Lonster
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik heb sinds ik de laatste keer ben gestopt echt nooit craving gehad.
Wel, in het begin, uit gewoonte)?), gedachtes aan alcohol; maar in de
euforie van me zoveel beter voelen, nooit een serieuze trek geworden gelukkig.
Wat ik wel heel lang had en soms nog heb; momenten waarvan ik zeker wist;
dit zou een drank-gelag zijn geworden als ik nog gedronken had.
Maar dat is best wel fijn om me bewust te maken dat er niets in mij is dat dat nog WIL of nodig heeft.
En ik lees hier o.a. nog graag mee, om dat bevestigd te zien worden.
zo kan het ook gelukkig.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Kohtje:

Rook jij, of heb je gerookt?

Je vraagt het niet aan mij maar ik heb toch zin om te antwoorden.
Ja, ik heb even lang gerookt als gedronken (35 jaar ofzo) en ben zo'n beetje tegelijk met roken en drinken gestopt. Drinken doe ik nu af en toe, maar dat gaat voor mij met roken echt niet lukken. Eén sigaret en ik ben de sjaak, zo is het steeds gegaan in ieder geval dus dat ga ik niet nog eens uitproberen. Al moest ik kruipend naar het benzinestation, die sigaret móest ik hebben, dat is voor mij met drank echt anders. Ik heb trouwens ook helemaal geen zin meer in een sigaret, dat stinkt en smaakt goor terwijl een glas wijn nog gewoon lekker kan zijn.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei Lonster:

...Helemaal verbannen uit je leven kun je het niet, alcohol, behalve nu misschien als je alleen binnen blijft. Er is veel voor te zeggen, helemaal niet drinken. Het geeft in elk geval meer rust en duidelijkheid. Als dat het tenminste is. Of je dan ook minder cravings hebt, is nog maar te bezien. Juist als iets niet mag, kan het moeilijk zijn en je gedachten beheersen. [...]

Het is voor iedereen verschillend. De een kan maar beter nooit meer wat drinken omdat het meteen alle sluizen open zet. En voor de ander geldt dat niet. Afhankelijk van hoe lang en hoe veel je dronk, of je man of vrouw bent en genetische aanleg, en, niet onbelangrijk, je eigen overtuigingen.

Heb je nooit meer trek gehad in een sigaret toen je stopte met roken, @Yana? En heb je toen getwijfeld of dat stoppen met roken eigenlijk wel zin had
omdat je toch misschien nooit van die cravings af zou komen of omdat je het roken toch niet helemaal uit je leven kunt verbannen?
Misschien ja, misschien nee. Maar je rookt niet meer. Ook niet een 'beetje' en je hebt er helemaal geen zin meer in.
Na jaren droog staan vind ik alles waar alcohol in zit stinken (ook de adem van iemand die gedronken heeft) en krijg de rillingen
als ik denk aan een glas wijn.. Ik heb daar helemaal geen zin meer in. Maar dit terzijde.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat bedoel ik met overtuigingen. Je kunt roken en drinken wel met elkaar vergelijken, dat gaat een heel eind op want het gaat om verslaving.

Alleen de eigenschappen en de mate van verslaving verschilt per middel. Sigaretten zijn zwaar verslavend, zo zijn ze ontworpen. Eens verslaafd altijd verslaafd. Rook ik weer een sigaret, dan ga ik een pakje halen. Ook al kost het inmiddels 20 euro. Ja, ik heb ook gerookt, zoals bijna alle alcoholdrinkers. Er zijn maar erg weinig mensen die af en toe eens roken. Alleen in het weekend, bij een glaasje. Of alleen in de ochtend een bij de koffie. Nee dat kunnen rokers niet. Het merendeel is verslaafd, en flink ook. Te vergelijken met elk soort harddrugs.

Met alcohol is dat voor veel mensen anders. Die hoeven niet elke dag te drinken. En als ze al drinken, hebben ze aan een of twee glazen voldoende. Die hebben daar niet eens echt zelfbeheersing bij nodig. Die mensen ken ik, naast degenen die het niet kunnen beheersen.

Die weerzin tegen drank is natuurlijk prima, heb ik ook wel gehad na een paar weken geen alcohol drinken. Dat het zuur ruikt en helemaal niet de smaak heeft die je er van verwacht. Lekker houden zo.

Hoe langer niet gedronken, hoe normaler dat wordt en hoe meer een levensstijl. Ik lees er graag over en zou dat ook graag willen. Langer dan 6 weken niet drinken heb ik nog niet gedaan, ik geloof wel dat als je langer dan 3 maanden niet drinkt, dit je een heel goed gevoel zal geven. Tsja en aan de andere kant wil ik me daar dus niet op vastpinnen en de vrijheid hebben om toch eens af en toe dat gif in te nemen. Het zal wel iets van yolo zijn, hoe ongepast ook.

bewerkt door Lonster
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Roken heb ik grotendeels uit mijn leven gebannen. Ik ken nog maar weinig rokers. Je ziet het nog maar heel weinig. Het mag nergens meer. Op het werk is geen mogelijkheid om te roken, daar moet je een flink eind voor lopen. Je wordt met de nek aangekeken, het wordt als iets negatiefs gezien. Er wordt nauwelijks reclame voor gemaakt en in winkels weggestopt. Af en toe heb ik er zeker nog zin in. Net nog, toen ik een collega sprak via de telefoon en ik haar een sigaret hoorde opsteken. 

Stel dat dit bij alcohol ook zo zou gebeuren? Ja, dan zou ik als vanzelf ook minder drinken denk ik. Of misschien wordt het juist wel aantrekkelijker, om een soort van stiekem met anderen te drinken. Wat ik ook een tijdje met roken had; gezellig samen de outcast zijn.

bewerkt door Lonster
Link naar opmerking
Deel via andere websites

26 minuten geleden zei Lonster:

Met alcohol is dat voor veel mensen anders. Die hoeven niet elke dag te drinken. En als ze al drinken, hebben ze aan een of twee glazen voldoende. Die hebben daar niet eens echt zelfbeheersing bij nodig. 

 

Maar die mensen hebben dan ook geen moeite met hun alcoholconsumptie en voelen zich niet schuldig, ook niet zo nu en dan. Misschien af en toe
eens spijt dat ze (de vorige dag?) wat teveel gedronken hebben, maar niet zodanig dat ze hun toevlucht tot een forum als dit zullen zoeken.

Ik gun jou je wijntjes heus wel, maar ik zie je hier telkenmale je verhaal doen als je niet tevreden bent over je (geringe) alcoholinname. Is dat dan een
soort van boetedoening of zo, of haal je hoop en gemoedsrust uit een soort van eerlijkheid/niet-stiekemheid door dat hier te vermelden?

Ik stoor me niet aan je, laat dat duidelijk zijn, ik verwonder me alleen maar.

bewerkt door Kohtje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

O ja. Goede opmerking. Dat mag je vragen, want ik was daar ook niet duidelijk in denk ik. Ik heb twee weken lang elke dag een sixpack bier gedronken. Daarvoor af en aan. En iets meer weken elk weekend nog wat meer. Ik voelde me terug zakken. Voelde het trekken en weer teveel terug komen in mijn gedachten. Ik voelde stress, een nieuw soort stress waar ik moeilijk mee om kan gaan. Dat wil ik niet voelen, wilde dat wegdrinken. Dat bedoelde ik met de foute reden om te drinken; iets weg willen drinken, een emotie niet voelen. Vluchtgedrag.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

5 uur geleden zei Lonster:

O ja. Goede opmerking. Dat mag je vragen, want ik was daar ook niet duidelijk in denk ik. Ik heb twee weken lang elke dag een sixpack bier gedronken. Daarvoor af en aan. En iets meer weken elk weekend nog wat meer. Ik voelde me terug zakken. Voelde het trekken en weer teveel terug komen in mijn gedachten. Ik voelde stress, een nieuw soort stress waar ik moeilijk mee om kan gaan. Dat wil ik niet voelen, wilde dat wegdrinken. Dat bedoelde ik met de foute reden om te drinken; iets weg willen drinken, een emotie niet voelen. Vluchtgedrag.

Oowwww... elke dag een sixpack is ook niet een béétje meer dan je zou willen, denk ik toch? En dan ook nog twee weken lang.. Je hebt het over een foute reden
om te drinken, maar het is ook wel een foute hoeveelheid. Zelfs bij een goede reden om te drinken, zo die bestaat. Of vind jij het nog wel meevallen? Dan heb ik niets gezegd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Een sixpack per dag (halve liters???) en in het weekend meer klinkt niet alsof het weer een wat grotere rol is gaan spelen in je leven. Dit klinkt gewoon als een probleem waar je hopelijk vanaf wilt.

Als je het gevoel hebt dat je niet mág drinken is het inderdaad moeilijk, als je niet wíl is het goed te doen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...