Spring naar bijdragen

Mocktail


Mocktail

Aanbevolen berichten

16 uur geleden zei Pelle2:

Klinkt niet heel euforisch, maar ik voel me er heel goed bij! 

Klinkt niet euforisch maar wel ijzersterk! Die kracht hebben we keihard nodig. Geloof en zelfvertrouwen, dat wij voor onszélf de juiste keuzes maken.

6 uur geleden zei Cleo66:

Al moet je NOOIT  in onderhandeling gaan met "drankbitch" , geloof me , dat ga je dan verliezen.  

Ik ga zéker niet onderhandelen. Er valt namelijk niet te onderhandelen. Ik drink niet, klaar. Als er onderhandeld moet worden dan is het met SoberAngel. Spa Rood óf thee?

 

Dag 12 alcoholvrij:

Ik moest even naar de stad. Niet helemaal mijn favoriet maar ik kon er niet omheen. Normaal (óf eigenlijk "vroeger", normaal is zoals het nú is) dus: Vroeger liep ik langs verschillende kledingwinkels zonder enige behoefte om iets leuks te kopen. Moe, duf van de avond met drank ervoor en niet in de mood om maar iets te passen én als ik dan iets paste, keek ik in de spiegel naar een pafferige, vermoeide kop. Ik kocht zelden wat, niets maakte mij mooier/leuker.

Vandaag zag ik een jurkje dat ik vroeger absoluut niet zou passen. Nu toch gedaan. Én ik was blij! Blij wat ik in de spiegel zag. Een frisse, vrolijke, heldere vrouw. Nagels, haar, make-up verzorgd (vroeger geen zin in, te brak). Ik straalde in het jurkje, ik lachte, niet alleen mijn mond maar ook mijn ogen. Het meisje in de winkel zei: "Mevrouw, het staat u geweldig, de jurk is werkelijk voor u gemaakt."

Mijn vroegere ik zou sarcastisch gedacht hebben: "Ja, ja, ja, ik snap ook wel dat dat jurkje verkocht moet worden." Alhoewel, ik denk niet dat dat meisje die opmerking had gemaakt als mijn vroegere ik het jurkje gepast had.

Anyway: het meisje in de winkel zei: "Mevrouw, het staat u geweldig, de jurk is werkelijk voor u gemaakt." en ik dacht: "Weet je meisje, álles staat mij geweldig! Alles, behalve een glas drank, dus dat "draag" ik gewoon nooit meer." Ik kijk naar het prijskaartje :o Dát was een reden voor wijn, véél wijn. Nuchter betaal je dat niet voor een jurkje!

Als ik nu nóg 2 weken niet drink en ik doe het geld dat ik normaal aan drank uitgeef in een potje, dan kan ik het jurkje betalen. Ik hoor mijzelf tegen het meisje zeggen: "Wil je deze inpakken alsjeblieft?" 

Blij!     

bewerkt door Mocktail
Link naar opmerking
Deel via andere websites

52 minuten geleden zei Mocktail:

 Én ik was blij! Blij wat ik in de spiegel zag. Een frisse, vrolijke, heldere vrouw. Nagels, haar, make-up verzorgd (vroeger geen zin in, te brak). Ik straalde in het jurkje

zo herkenbaar, en zo mooi omschreven

 

bewerkt door reboot
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag 13 alcoholvrij:

Gezellig én leuk hoor, absoluut niet vervelend maar anders. Ik kan er niet zo goed mijn vinger opleggen. Ik kan alleen maar positieve dingen benoemen en toch heb ik het gevoel dat ik "iets gemist" heb. Ik weet alleen niet wát en ik kan het niet benoemen? En omdat ik het niet kan benoemen, is het goed zo. In elk geval zal ik geen sociale gelegenheden vermijden omdat ik niet kan drinken, ik weet dat ik mij op Spa Rood net zo goed kan vermaken als op Prosecco, Port, wijn en Gin Tonics. Een aantal dingen waar ik mij gister bewust van ben geworden.

  • Zonder alcohol ben ik empatischer. Eén van de dames had iets naars meegemaakt. Ik kon écht belangstellend doorvragen naar de situatie en nu ook écht luisteren naar wat zij zei. Belangrijker, ik kan mij een dag later nog exact herinneren wat zij én ik hebben gezegd. Net een Appje gestuurd als extra steunbetuiging. Dat kon zij erg waarderen.
  • Zonder alcohol ben ik nog steeds ad rem en niets aan humor verloren. Ik heb ook nog eens de nuchterheid om na te denken wat ik eruit gooi, de echt té harde (soms kwetsende/sarcastische) opmerkingen slik ik nu in.   
  • De rekening was een stuk lager dan normaal, drank verdubbelde makkelijk mijn restaurantrekening! Wat ik heb uitgespaard gaat in het potje voor mijn té dure jurk.
  • Héérlijk om zelf naar huis te kunnen rijden! Geen gedoe met OV of dure Taxi's (weer geld uitgespaard!).
  • Wakker worden met een fit en helder lichaam en hoofd. Weten wat je gezegd, gegeten en gedronken hebt, wie er (hoeveel) heeft betaald en dat ik nog Tikkie's moet versturen!

Twee (bijna niet noemenswaardige) momenten dat DrankBitch even kwam gluren.

Toen ik het eerste hapje van mijn voorgerecht nam, kwam de gedachte op dat een slokje van de juiste wijn het gerecht beter tot zijn recht laat komen dan Spa Rood. "Hallo DrankBitch, fijn dat je mij daaraan herinnerd maar ná een fles wijn proef ik überhaupt niets meer van het gerecht. Spa is óke!"

Vroeger bij thuiskomst altijd nog één of twee meerdere afzakkertjes om de gezellige avond te vieren én te overdenken (sure). Drankbitch: "Cognacje Mocktail?" ---> Ik: "Nee, lieverd, dank voor je aanbod. Ik wil graag morgenochtend nog kunnen overdenken (nu echt) hoe ongelofelijk gezellig het was. Truste DrankBitch!"  

Dus, al met al geslaagd. Fijn om te weten en te ervaren dat ik dit kan zonder drank! De eerst komende 2-3 weken voorzie ik geen risicovolle situaties of misschien ga ik ervaren dat thuis al een risico op zich is. Ik ben er klaar voor. Kom maar …

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Pytje:

@Mocktail, wat kun jij jezelf goed "observeren". Fijn om te lezen!

Ik vraag in een restaurant tegenwoordig naar wat er alcoholvrij is. Steeds meer zaken hebben dan hele lekkere cocktails o.i.d. Vind ik net zo'n traktatie als een glas wijn.

Ik heb ook plezier in het observeren, dat maakt het voor mij (denk ik) tot nu toe "redelijk makkelijk". Ik kan naar mijzelf kijken en denken: als dat mijn beste vriendin zou zijn, wat zou ik haar dan adviseren? Mijn beste vriendin is veel milder, liever voor mij. Zij oordeelt minder en geeft adviezen uit liefde in plaats van stupiditeit. Dus observeer ik mijzelf waarbij mijn vriendin zegt: "Neem een Spaatje Mock, dat is wat jij écht wilt en daar wordt jij gelukkiger van." Als beeldend denker geef ik mijn gedachtes een persoonlijkheid en een karakter. Ik "roep" diegene op die ik nodig heb en leer de lelijke persoonlijkheden steeds beter te accepteren zonder naar ze te luisteren. Gedachten zijn geen feiten.

Ik vind Spa Rood en thee oprecht lekker. Drink ook wel zuivel en vers groentesap. Ik heb voor nu nog geen behoefte aan ander alcoholvrije drankjes. Komt nog bij dat ik een aantal kilo wil afvallen, ik sla de drankjes met calorieën dus liever over. Maar ik ben wel erg nieuwsgierig naar andere mogelijkheden naast de "normale" sapjes en frisdranken. Ik kijk dus wel veel meer naar wat winkels en horecazaken daarin te bieden hebben. Heb jij nog verrassende tips?
 

1 uur geleden zei Roosje01:

Ik wil je heel erg bedanken voor je verhalen. Geniet ervan en geeft mij ook weer inspiratie en hoop. Dank je wel!

Ik waardeer dat je dat schrijft Roosje, het helpt mij enorm op dingen van mij af te schrijven en gedachten op een rijtje te zetten. Buiten dat, wil ik het graag terug kunnen lezen tijdens een moeilijk moment. Een soort van dagboek, maar dan leuker omdat het "terugpraat".  

Link naar opmerking
Deel via andere websites

5 uur geleden zei Mocktail:

Maar ik ben wel erg nieuwsgierig naar andere mogelijkheden naast de "normale" sapjes en frisdranken. Ik kijk dus wel veel meer naar wat winkels en horecazaken daarin te bieden hebben. Heb jij nog verrassende tips?

Super om je verhalen van dit weekend te lezen!

Qua drankjes vind ik crodino met ijs en tonic light heel erg lekker. De crodino heeft wel 60 kcal, maar met tonic light is een flink glas minder kcal dan een glaasje wijn.

 

En ik was dit weekend bij vrienden in Duitsland (natuurlijk niets gedronken :)) en ik kreeg daar in een restaurantje verse gemberthee met vers limoensap en een takje rozemarijn. Klink goor, maar was super super lekker!

bewerkt door Annasterre
Link naar opmerking
Deel via andere websites

3 minuten geleden zei Annasterre:

En ik was dit weekend bij vrienden in Duitsland (natuurlijk niets gedronken :)) en ik kreeg daar in een restaurantje verse gemberthee met vers limoensap en een takje rozemarijn. Klink goor, maar was super super lekker! 

Topper! Goed dat je niets gedronken hebt! Wat zal je trots zijn op jezelf! En terecht! Chapeau!

Já! Ik ben gek op kruidenthee! Ik gebruik vaak gember en rozemarijn. Maar ook salie, oregano, tijm, steranijs, kaneel en munt. Héérlijk. Ik koop ook veel verschillende soorten losse thee, zoveel lekkerder als zakjes. Ik ben met mijn thee kritischer als met drank. Een goede wijn bij een mooi gerecht kon ik erg waarderen maar na de eerste 2 glazen dronk ik alles wat voorhanden was.   

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha, goed om te lezen van je etentje. Ik herken het wel, toch een beetje anders, maar de positieve dingen zijn zeker waar! Hoe vonden je vriendinnen het dan dat jij niet dronk?

Ik heb ook echt geen nijging om de sociale gelegenheden te mijden, ik zie er juist wel een beetje naar uit! Ik heb wel bedacht dat het niet vanzelfsprekend superleuk hoeft te zijn en dat ik naar huis ga als ik daar zin in heb. Al dan niet met de auto en in de wetenschap dat je ook de volgende dag plannen kunt maken! Of niet :) 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op ‎15‎-‎1‎-‎2019 om 21:55 zei Pelle2:

Hoe vonden je vriendinnen het dan dat jij niet dronk?

Geen idee. Er is niet over gesproken, zij hebben er niet naar gevraagd of iets over gezegd. Ik heb bij binnenkomst héél demonstratief mij autosleutels op tafel gelegd. Iedereen weet dat ik heel principieel ben, als ik rij, geen druppel. Ik heb een Spa Rood besteld en dat was het.

Zelf heb ik geen behoefte om op dit moment erg open te zijn over mijn alcoholprobleem en stopmoment. Zolang niemand ernaar vraagt, vertel ik niets. Als iemand ernaar zou vragen dan beslis ik wel of ik mij veilig genoeg voel om het te vertellen of dat het een verhaaltje over "een time-out" wordt.

Op ‎15‎-‎1‎-‎2019 om 21:55 zei Pelle2:

Ik heb ook echt geen nijging om de sociale gelegenheden te mijden, ik zie er juist wel een beetje naar uit! Ik heb wel bedacht dat het niet vanzelfsprekend superleuk hoeft te zijn en dat ik naar huis ga als ik daar zin in heb. Al dan niet met de auto en in de wetenschap dat je ook de volgende dag plannen kunt maken! Of niet 

Precies zo sta ik er op dit moment ook in.

 

Tot nu toe geniet ik met volle teugen van mijn nuchterheid. Zeker voel ik af een toe een stukje onrust en heb ik een enorm verlangen naar een glas Port maar ik kan het tot nu toe goed weerstaan. Ik vind het juist fijn om weerstand te bieden aan deze cravings. Elke keer dat ik het kan weerstaan geeft dat mij meer kracht en vertrouwen dat ik dit kan!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei Lonster:

Ben wel een beetje jaloers. Op die daadkracht en dat optimisme. Als je een pondje over hebt, wil ik wel wat overnemen.

Hallo Lonster,

Ik ben al 2 keer eerder een aantal maanden gestopt. Ik weet dat ik het kan, ik weet wat mij te wachten staat én ik weet wat ik wil! Niet meer in de valkuil trappen: "ééntje kan best wel weer."

Ook realiseer ik mij dat het tot nu toe wel erg makkelijk gaat. Op een onverwachts moment weet ik dat DrankBitch mij gaat proberen te tackelen. Daar ben ik mij mentaal op aan het voorbereiden. Deze keer val ik niet, ik blijf staat! En lach haar uit! Ik laat mij niet meer tackelen. I am in charge!

Ik stuur je positieve energie, vertrouwen, daadkracht en optimisme. Maak er zoveel mogelijk gebruik van, alleen dan gaat het groeien en wordt het groter!

Succes!  

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Drankbitch kan op de loer liggen Mocktail, maar het kan ook dat ze jou gewoon overslaat. Zoals bij mij het geval is en ik sta nu meer dan vijf maanden droog. Het kan dus ook heel erg meevallen. Maar wel super verstandig dat je je er toch mentaal op aan het voorbereiden bent!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

15 minuten geleden zei Etty:

Wat fijn dat het zo lekker gaat Mocktail!  Hier ook alleen maar blij tegenwoordig op dat punt, niet drinken tilt me een klein beetje op.  Zelfzorg. 

Ik merk ook bij mezelf, en dat is een echte valkuil, waardoor ik zelf al eerder voor de bijl ging,  dat het niet drinken een soort imago/ego dingetje is.  Zeker toen ik dacht dat er geen valkuilen meer waren, dat ik op alles was voorbereid.  Ik kan heel goed niet-drinken want ik ben.... (vul maar in: sterk, intelligent, dapper, geen pieperd, zelfreflectief,  enz).  Mensen die het niet kunnen zijn... (vul maar in: zwak, dom, laf, aanstellers, onwetend enz).  Ik danste als een blije kip door mijn nuchtere leven en toen kwam de dag dat ik weer ging worstelen en onderhandelen.  Craving-time.  (en niet een beetje) . Toen had ik het heel lastig, want opeens vond ik mezelf zwak, dom, laf enz.   Nou, als ik me toch al zo voel kan ik net zo goed... 

Het opkomende verlangen kreeg het label van  falen in mijn hoofd.   Het niet-verlangen was een soort prestatie geworden.  Kijk mij eens hee, zonder handen.  Heb ik nu nog wel soms, tot mijn schaamte: denken dat ik een beter mens ben omdat ik niet drink:).    Herken jij daar iets in? 

Hoe ik het nu doe als ik weer zou gaan worstelen?   Ik voel me wel zoals jij ook voorbereid door de eerdere ervaring.  Het terugvallen komt steeds op hetzelfde neer heb ik gemerkt.  Uiteindelijk zal er in iets slijten, of zo.  

 

   

Etty, is het niet zo dan dan je leven nog erg gericht blijft op dat niet-drinken? Je bent dan vooral een niet-drinker (of als het een keer misgaat juist weer een "addict") en je hebt de neiging de mensen om je heen ook zo te labellen. Ik denk dat de meeste stoppers daar wel doorheen moeten. Zelf had ik het een beetje toen ik net gestopt was, ik had steeds de drang in mijn drinkende vriendengroep te gaan prediken hoe dom en ongezond dat zuipen/blowen/roken wel niet is.

Nog steeds doe ik dat wel, maar ik beoordeel ze er niet meer op. Mezelf beoordeel ik overigens wel, in de zin van: "Ik ben een zeer kwetsbaar persoon die door verschillende stoornissen naar "zelfmedicatie" kan grijpen. Ik realiseer me dat ik in vroegere tijden waarschijnlijk niet had kunnen overleven. Eigenlijk ben ik een mislukt mensje, maar goed, ik ben er nou eenmaal en ik leef nog steeds."

Of ik nu wel drink of niet, ik ben me daarvan bewust. Soms maakt me dat een beetje triest maar dan ga ik maar snel op een ander spoor zitten. Of ik blijf nog wat lijden.

Het gestopt zijn maakt niet dat ik me sterker of beter voel. Met roken werkte het ongeveer hetzelfde: een periode rookte ik heel weinig terwijl mijn vrienden flink bleven paffen. Soms bietste ik een peukje, maar ik ging dat steeds minder lekker vinden. Het was ook niet echt een strijd.

Misschien heeft drang jezelf en anderen in die zin te beoordelen ook wel te maken met de moeilijkheidsgraad van je strijd.

 

 

Excuses Mocktail, ik brak in in je draadje, maar het was een reactie die meteen in me opkwam. Ik ben heel benieuwd of jullie het ook zo ervaren!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...