Spring naar bijdragen

Mocktail


Mocktail

Aanbevolen berichten

Precies, stoppen en volhouden is heel lastig. Je hoeft niet meteen de moeilijkheidsfactor op zijn hoogst te zetten? Je kan ook zacht zijn voor jezelf en jezelf wat meer kans geven door in ieder geval in het begin zulke achterdeurtjes dicht te houden. Ik vind het heel rustig om het gewoon niet in huis te hebben. Soms koop ik een fles wijn of wat bier als er visite komt,  en wat over blijft geef ik dan mee. Komt hier toch niet op. En zouden ze het niet meenemen dan zou ik het weg spoelen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zelf heb ik altijd gewoon drank in huis gehad, voor het bezoek, zo ook nu. Gewoon in- en naast de koelkast. Ik vond en vind van mezelf dat ik dat aan moest kunnen, in het dagelijks leven is immers overal drank. In het begin was het zelfs zo dat ik bij het zien van de flessen dacht: "Ha! Dat gebruik ik lekker niet meer!" De aanblik gaf me zelfs een bepaalde motivatie en kracht. Maar ik ben hierin een bofkont, ik heb er helemaal geen moeite voor hoeven doen, stoppen vond en vind ik voor mezelf heel erg gemakkelijk. Dat gold niet alleen voor de drank, ook de sigaretten liet ik vrij moeiteloos staan. De pillen kostten me wat meer moeite, maar ook dat is prima gelukt.

Voor de meesten werkt dat helaas niet zo, die moeten een ware strijd voeren. Ik denk dat je zelf wel aanvoelt wat voor jou het beste is.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag 6 alcoholvrij:

@bumperjim, @kruidenthee67, @IJsvogel, @Pelle2, @Etty, @Patries, @Rosee

Hallo allemaal,

Fijn dat jullie reageren en meedenken. Ik was sceptisch over het stoppen in een "all you can zuip" resort maar ik ben blij dat ik de stap heb genomen. Achteraf heeft het de eerste week voor mij (denk ik) makkelijker gemaakt. Weg uit mijn sociale omgeving, weg van werkstress, weg van alle gewoontes thuis én matige kwaliteit drank in het resort. Belangrijk dat ik in alle rust over verschillende dingen heb kunnen nadenken en mij ook mentaal heb voorbereid op het alcoholvrije leven terug in Nederland.

Drank helemaal uit huis verwijderen is niet haalbaar. Ik heb een partner die drinkt. De twee eerdere keren dat ik een aantal maanden alcoholvrij ben geweest heb ik geen enkel probleem gehad met de drank in huis, ik verwacht dat nu ook niet. De reden om weer te gaan drinken was beide keren buitenshuis met de overtuiging: "Na 3 maanden zonder alcohol, ben ik nu gereset. Ik weet er nu mee om te gaan, een wijntje kan wel weer." Dé bekende valkuil, ik weet nu dat ik een keuze heb gemaakt voor nooit meer. Al wil ik daar nog niet zó over nadenken, voor nu is het nog dag na dag, week na week. Uiteraard ben ik mij extra bewust van de valkuil: ééntje kan best … NEE! Dat kan niet!!! Mocht ik merken dat de drank in huis wel een verleiding is dan zal ik zeker met mijn partner overleggen of het in een afgesloten kast kan staan.

Net als @Patries ben ik heel erg gemakkelijk gestopt met roken, deze alcoholvrije week gaat tot nu toe ook erg goed, maar wel buiten mijn eigen omgeving. Het zou werkelijk fantastisch zijn als ik dit gevoel kan vasthouden maar ik ben mij mentaal al aan het voorbereiden op moeilijke momenten.

@Etty, naar aanleiding van jouw vraag: waarom wil ik eigenlijk niet meer drinken?  Wat bevalt me er nou zo slecht aan? ben ik eerst gaan nadenken: "Waarom drink ik?". In andere topics lees ik soms over problemen en emoties. Het lijkt mij zinvol om voor mijzelf de kern van het waarom te achterhalen om dat dan ook aan te pakken en/of anders ermee om te leren gaan. Helaas kan ik er mijn vinger niet op leggen. Behalve de gewoonte en de verslaving.

Alcoholproblemen komt veel voor in mijn familie, zowel bij moeder-, als bij vaderskant. Het verslavingsgen heb ik dan ook zeker. Ik mocht thuis al op zeer jonge leeftijd drinken. Ik kan mij herinneren dat ik leerde voor mijn middelbare school examen met een blikje bier. Tjee, wat heb ik (achteraf gezien) mijn hersens aangedaan! Ik kan wel zegen dat ik sinds mijn 17-18 jaar al heftig drink. Ook toen al sterke drank. Toen ik mijn partner leerde kennen, dronk hij ook flink. De gewoonte van alles, altijd en overal drinken heeft zich voortgezet. Het is dus een enorm ingesleten gewoonte, dat zich heeft ontwikkeld tot een behoorlijke verslaving.

Een aantal jaren geleden heb ik een nieuwe baan gekregen. Er is toen een enorme cognitieve discrepantie ontstaan tussen werk en privé. Om niet te veel over mijn werk te vertellen, het is zoiets als een longarts die in zijn vrije tijd een pakje sigaretten rookt. Sinds die tijd ben ik mij bewuster van mijn verslaving, de negatieve gevolgen en is de wens gegroeid om er iets aan te doen. Dat heeft geleid tot 2 stopmomenten van 3 maanden en uiteindelijk nu het inzicht dat ik echt helemaal moet stoppen.

Daarna de vraag: waarom wil ik eigenlijk niet meer drinken?  Wat bevalt me er nou zo slecht aan?

De lijst is eindeloos:

  • Ik wil niet afhankelijk zijn. Ik wil "zelf" keuzes maken in plaats van dat mijn keuzes gebaseerd zijn op de drankmogelijkheden.
  • Ik wil mentaal gezond zijn. Op vele vlakken heeft alcohol invloed op mijn mentale gezondheid. Ik ga veel te laat naar bed. Ik drink liever nog een glas wijn als vroeg naar bed te gaan, vervolgens lig ik maximaal 5 uur in coma voordat de wekker gaat. Mijn geheugen is flink aangetast, vaak weet ik niet meer wat ik gezegd of gedaan heb een dag daarvoor. Uiteraard ben ik een mentaal wrak door de dag heen. Als ik niet drink, ga ik op tijd naar bed en voel ik mij fris, vitaal en helder.
  • 's morgens onder de douche heb ik alweer een hekel aan mijzelf dat ik het zover heb laten komen. Slecht voor mijn zelfbeeld dus. Uiteraard meteen het voornemen om niet meer te drinken. 's middags begint alweer het verlangen naar een glas Port. Bij thuiskomst wordt deze ook meteen ingeschonken. Als ik niet drink heb ik een heel fijn beeld van mijzelf.   
  • Als ik in de auto naar mijn werk zit schaam ik mij dood. Terwijl ik stellig geen druppel drink als ik moet rijden, weet ik dat ik dat eigenlijk ook nu niet zou moeten doen, niet alleen door de alcohol ook door de vermoeidheid. Ik heb vaak mijn auto op een parkeerplaats gezet om even 10-15 minuten nog te kunnen slapen. Buiten huis socializen is ook altijd plannen: wie uit de kennissen wil rijden, óf OV (meestal waardeloos), kan ik blijven slapen of is er een hotel in e buurt. Als ik niet drink kan ik heerlijk altijd weer op een veilige manier met mijn auto naar huis.  
  • Ik heb een fantastische baan, waar ik erg blij mee ben. Ik ervaar wel vaak en veel stress en mijn stress wordt grotendeels veroorzaakt door alcohol. Door de vermoeidheid werk ik totaal niet efficiënt en optimaal waardoor ik 's avonds vaak nog dingen moet afmaken of voorbereiden. Helaas kom ik daar meestal niet aan toe omdat ik verdoofd ben door de drank of ik doe het minimale voor wat de dag daarna nodig is. Het overgebleven werk schuift dan door naar het weekend. Deadlines haal ik altijd nét op het nippertje. Door het inefficiënte werken, ben ik dus bijna altijd in mijn vrije tijd aan "het werk". Ik doe veel te weinig dingen die mij ontspannen en waar ik gelukkig van word. Daardoor ervaar ik erg veel stress. Als ik niet drink, werk ik geconcentreerder en efficiënter. De kwaliteit van mijn werk gaat omhoog en ik hoef in mijn vrije tijd geen werk meer af te maken. Ik heb tijd voor dingen waar ik gelukkig van word.  
  • Ik wil fysiek gezond zijn. Ik ben bekent met alle risico's die alcohol heeft op de lichamelijke gezondheid, dat is dus ook een goede reden om te stoppen. Buiten dat zorg ik slecht voor mijzelf als ik drink. Ik beweeg niet (te moe voor), eet slecht (blauwe kaas is bij Port lekkerder dan een appel), drink te weinig (alcohol in plaats van water/thee), slaap kwalitatief slecht, slik mijn vitaminen niet (denk ik niet aan), poets mijn tanden niet voor het naar bed gaan (zonde van de smaak) enzovoort. Als ik niet drink, leef ik veel gezonder. Meer bewegen, gezond eten, veel thee en water, vroeg naar bed, ik slaap beter en poets wel mijn tanden (lekker zo'n fris gevoel!).
  • Drinken maakt mij onrustig. Ik ben altijd bezig met: wat ik waar en hoeveel kan drinken zonder dat het mijn omgeving opvalt. Ik heb in het verleden zelfs wel eens een flesje water gevuld met Spa Rood en Wodka. Zodat mijn omgeving dacht dat ik naast mijn glaasje wijn nog regelmatig water dronk. Nu ik eraan terug denk, wat een schaamte. Als ik niet drink ben ik veel rustiger. Ik drink thee, water of groentesap. Is er niets, dan is het ook goed.  
  • Ik wil weer een fris uiterlijk. Door de alcohol heb ik een pafferig gezicht, wallen door slaaptekort, een doffe huid door vocht tekort en 8 kilo meer gewicht alsdat ik zou willen. Als ik drink zit ik niet lekker in mijn vel. Ik doe geen moeite om er leuk uit te zien, nagels lakken en/of huidverzorging. Doordat ik niet lekker in mijn vel zit en mijzelf 8 kilo te zwaar vind, vind ik het niet leuk om kleding te kopen, waardoor ik er al járen hetzelfde uitzie. Als ik niet drink vind ik het weer fijn en leuk om meer moeite te doen om er goed uit te zien. Mijn huid ziet er beter uit en ik ga afvallen.
  • Ik heb een negatief beeld van mijzelf zolang ik nog blijf drinken. Als ik niet drink voel ik mij dankbaar en gelukkig, ik ben blij met mijzelf en waardeer dingen om mij heen.   

Hoe langer ik blijf typen en denken, hoe meer dingen ik kan verzinnen. Ik denk dat ik de voor mij (op dit moment) belangrijkste dingen op een rijtje heb gezet.

 

Daarnaast ook nagedacht wat ik ga missen aan het drinken:

  • Ik vind de smaak van een goed glas Port, wijn en Cognac echt héél erg lekker. Daarbij besef ik dat dat alleen het eerste glas is, daarna is het gewoon "gieten".
  • Bij Port en Cognac voel ik altijd een "branderig gevoel" in mijn keel en slokdarm, kan ik enorm van genieten, ook alleen het eerste glas.
  • De roes na een aantal glazen. De lichte roes vind ik wel lekker maar ik kan dan niet meer stoppen. Ik ga door tot dronken en daar geniet ik helemaal niet van.

Voor nu kan ik niet meer verzinnen wat ik ga missen, de bovengenoemde punten vind ik niet interessant genoeg om te blijven drinken. Zeker niet gezien de voordelen van het stoppen met drinken.

 

Moeilijke momenten die ik de komende maand kan voorzien:

  • Thuiskomen na mijn werk = altijd een glas Port inschenken en de krant lezen. Ik ga nu een pot thee zetten en hier het forum bijlezen.
  • Koken (ik hoef iet dagelijks te koken), altijd met een glas wijn in mijn handen. Voor het koken 1/2 uur hardlopen. Net na het lopen heb ik geen behoefte aan drank.  
  • Volgend weekend een etentje met drie vriendinnen vanuit mijn studententijd waarbij de wijn normaal gesproken rijkelijk vloeit. Ik ga met de auto.

 

Damn, wat een lange post hè. Jullie kunnen zien dat het mij behoorlijk bezig houdt. Bedankt voor het lezen! Voor nu gaat het nog uitstekend met mij, morgen begint het "echte" leven.

Ik kom 's avonds vertellen hoe ik het heb ervaren.

Nu nuchter naar bed en morgen fris weer op!

 

 

bewerkt door Mocktail
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wat een goed verhaal zeg, heel herkenbaar ook.

10 uur geleden zei Mocktail:

"Waarom drink ik?". In andere topics lees ik soms over problemen en emoties. Het lijkt mij zinvol om voor mijzelf de kern van het waarom te achterhalen om dat dan ook aan te pakken en/of anders ermee om te leren gaan. Helaas kan ik er mijn vinger niet op leggen. Behalve de gewoonte en de verslaving.

Ik kwam ook geen grote problemen tegen na het stoppen met drinken, inderdaad de gewoonte is best hardnekkig (de fles tijdens het koken) en ik gebruikte de drank om te ontspannen (thuiskomen na een werkdag). Misschien is er wel geen grote 'kern van het waarom'.

Succes ermee de komende tijd en geniet van je herwonnen vrijheid.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag 7 alcoholvrij:

YEAH! Het gaat goed!

De wekker ging vroeg (is altijd té vroeg, ik ben totáál geen ochtendmens) maar ik voelde mij lekker, fris en helder. Onder de douche voelde ik mij sterk en blij. Pluspunt 1! Tijd genomen om goed te ontbijten (doe ik nooit als ik drink, totaal geen trek) en aandacht te besteden aan kleding, haar en make-up. Pluspunt 2.

In de auto zonder vermoeidheid, geconcentreerd en veilig kunnen rijden. Pluspunt 3. Ik moest best een stuk (werk dagelijks op andere locaties in het land) die tijd gebruikt om te overdenken wat ik ga doen als ik onrustig word, DrankBitch zich meld en haar verleidingskunsten in gaat zetten. Hoe kan ik de onrust, die beslist gaat komen, positief inzetten? Ik ben ervan overtuigd dat ik niet moet "vechten" tegen de onrust maar het juist moet gaan omarmen. Strategie bedacht.  

Op mijn werk hebben drie collega's onafhankelijk van elkaar gezegd dat ik er geweldig en stralend uitzag! De vakantie had mij duidelijk goed gedaan! Jullie en ik weten dat dat komt door het niet drinken maar soit, dankbaar alle complimenten in ontvangst genomen! Pluspunt 4.

Tijdens de eerste vergadering goed mijn koppie erbij kunnen houden en een berg werk gekregen. Normaal/vroeger (toen ik nog dronk) :D zou ik al "panieken" wetende dat ik dat met mijn suffe, vermoeide hoofd niet af zou kunnen krijgen. Nu zonder enige stressgevoel het werk geaccepteerd én daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Beter en sneller dan ik ooit had durven dromen! BAM! Pluspunt 5.

Euforisch naar huis gereden.

Valkuil? Nee, pot thee gezet en onmiddellijk gekookt, terwijl er een fles Port op het aanrecht stond! Én toen? 

Na het eten, tijdens het opruimen rook ik de Port in het glas waaruit mijn man had gedronken. DrankBitch ontwaakt! Een enorme onrust in mijn onderbuik, voelen jullie het ook in de buik?

Strategie: ik ben aan tafel gaan zitten, met een glas thee in mijn handen, paar keer diep adem gehaald en toen ben ik met DrankBitch "in gesprek gegaan". Dat ging ongeveer als volgt:

  • Goedendag DrankBitch, ik heb je al lang niet meer gezien, ik hoop dat alles goed met je is?
  • Graag wil ik je bedanken dat je mij bewust maakt van mijn onrust als het gaat om alcohol. Fijn dat je mij daaraan helpt herinneren.  
  • Daardoor zie ik in dat ik nog een lange weg te gaan heb en dat mijn verslaving nog sterk de overhand heeft.
  • Het helpt mij om eraan te denken dat ik deze onrust niet meer wil ervaren en dat ik door moet zetten zodat de onrust wegebt en ik meer rust kan ervaren samen met alle andere positieve dingen die ik ervaar als ik niet drink.
  • DrankBitch, ik accepteer dat je altijd een deel zult uitmaken van mijn leven maar ik wil graag dat je niet zo dominant meer aanwezig bent en je niet meer bemoeit met mijn leven.
  • Om die reden zal ik ook niet meer naar je luisteren. Ik wens je het allerbeste!  

Nogmaals een paar keer diep adem gehaald en toen ben ik verder gegaan met opruimen.

DrankBitch was woest! Schreeuwen, janken, gillen: "Port, wijn! Drink wijn lóser, je wéét dat je dat wilt! Je wéét dat je niet alcoholvrij kunt leven! Wij(n) zijn vrienden! Zonder wijn wordt het nóóit meer gezellig! DRINK! DRINK!"

  • Ik hoor je DrankBitch, ik hoor je. Tot ziens.

 

Strategie werkt! Gedachten zijn geen feiten, gedachten komen én gaan ook weer weg. Ik ben niet meer bang voor onrust, ik ben niet meer bang voor DrankBitch! Ik omarm van harte mijn onrust omdat ik ervan kan leren en DrankBitch heb ik geaccepteerd, zij blijft voor altijd een deel van mijn leven (wel een steeds kleiner deel natuurlijk)! Hop, dubbele pluspuntwaarde!  

Afspraak gemaakt voor februari met een schoonheidsspecialiste. Alvast als cadeautje voor 1 maand alcoholvrij! Omdat ik er vertrouwen in heb!

Wat een leuke dag, ik tel zegeningen én pluspunten!

bewerkt door Mocktail
Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei Cleo66:

Wat ga je hard Mocktail,  ik hoop van harte dat het zo blijft. 

Ik ook Cleo, ik ook.

2 uur geleden zei Yana:

Goed bezig en bedankt dat je me mee laat lezen.

Bedankt dat ik hier mag lezen en schrijven. Ook fijn om te weten dat ik niet alleen sta. Dat we allemaal in het zelfde drankschuitje zitten en elkaar helpen om niet te (ver)zuipen.

49 minuten geleden zei Annasterre:

Onwaarschijnlijk knap te kunnen koken met een open fles port naast je en dan zo sterk te blijven! Dat durf ik nog niet...

Ik ben nogal competitief ingesteld, ik ga juist graag de uitdaging aan. "Je" denkt toch niet dat ik een fles Port (lees: DrankBitch) laat winnen van mijn eigen wil! Écht niet!

 

Geinig, dat ik op het moment het meest geniet van 's morgens (veel te vroeg) douchen. Waar ik met drank enorm veel moeite had om mijn bed uit te komen (te weinig slaap, totaal verdoofd en "ziek" van de drank) gaat dat nu al een stuk makkelijker, al ben ik nog steeds geen voorstander van vroeg opstaan. Daarnaast had ik tijdens het douchen altijd zo'n hekel aan mijzelf dát ik het wéér zover had laten komen, je kunt je voorstellen wat voor impact het heeft op je dag/leven als je 's morgens jezelf al voor slappeling uitmaakt en ongelofelijk boos op jezelf bent. Nu bent ik trots, helder en blij onder de douche. Ik heb zin om de dag te starten én uiteraard heeft dat een positief effect op de rest van de dag. Lekker hoor!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik dacht altijd dat ik een avondmens ben, maar ben erachter dat ik misschien wel een ochtendmens ben... dat het opstaan iig een stuk fijner is als je niet hebt gedronken! Een beetje slaaptekort is best te handelen. 

Dit weekend deed ik om 6:00 uur al een was in de wasmachine, iets te vroeg wakker maar te veel gedachten om nog te kunnen slapen...en ook gewoon zin om weer met de dag te beginnen!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

6 uur geleden zei Cleo66:

Inderdaad Mocktail,  het jezelf veroordelen , de schaamte en schuld,  houden mede de verslaving in stand.  Het maakt plaats voor een trots gevoel dat je het m flikt . Hou dat vast , dat euforische gevoel.  En dan mag je dus ook nooit vergeten , hoe het WAS. Want DAT verdwijnt na een tijdje naar de achtergrond en zorgt ervoor dat je het moeilijker gaat krijgen 

Dank Cleo, het vergeten hoe "het" was is inderdaad een valkuil waar ik eerder in ben getrapt. Ik wil daar dus nu extra alert op zijn. Ook één van de redenen om mee te schrijven op dit forum, zodat ik altijd terug kan lezen "waar" ik vandaan kom, hoe ik mij voelde en wat de redenen en doelen zijn om deze reis te gaan maken.

6 uur geleden zei Pelle2:

Ik dacht altijd dat ik een avondmens ben, maar ben erachter dat ik misschien wel een ochtendmens ben... dat het opstaan iig een stuk fijner is als je niet hebt gedronken! Een beetje slaaptekort is best te handelen. 

Dit weekend deed ik om 6:00 uur al een was in de wasmachine, iets te vroeg wakker maar te veel gedachten om nog te kunnen slapen...en ook gewoon zin om weer met de dag te beginnen!

Nou, ik ben écht een avond/nachtmens, daar twijfel ik niet aan. Maar het is zoals jij schrijft, het opstaan met slaaptekort is een stuk makkelijker als ik niet gedronken heb én ik heb er ook daadwerkelijk plezier in om mijn dag te starten.

Ook in het weekend weer "zeeën" van tijd! In plaats van mijn roes uitslapen tot ? 12:00 uur, brak zijn tot 14:00 uur, een drankje om het ellendige gevoel kwijt te raken waardoor ik vanaf 16:00 uur weer niets anders doe dan drinken en lummelen, het is verleden tijd! Wakker om ? 9:00 uur en dan helder en fit de dag starten. Ik ga lekker verzinnen hoe ik mijn dagen in het weekend ga vullen!  

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag 11 alcoholvrij:

Gaat goed! Nog steeds blij, vol goede moed en vertrouwen dat ik alcoholvrij kan blijven. Dagelijks komt DrankBitch 2-3 keer "polsen" of er al enige zwakheid bij mij te bespeuren is. Maar op dit moment ben ik zó sterk en zelfverzekerd, dat zij haar mond niet eens open durft te trekken. Ze druipt teleurgesteld af naar de donkere krochten van mijn lichaam … DOEI!

Morgen een etentje met 3 vriendinnen uit mijn studententijd, daar vloeit de wijn altijd rijkelijk. Ik ben niet bang voor verleiding. Ik drink niet en daarmee klaar. Ik ga met de auto, dus drank is sowieso een no-go. Maar zelfs als ik niet met de auto zou zijn gegaan, weet ik dat ik niet ga drinken. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben, hoe ik de avond ga ervaren. Vind ik het net zo gezellig en hilarisch als met drank? Kan ik met plezier net zo meepraten en lachen als met drank? Reageer ik net zo gevat en humorvol als met drank? Niet alleen hoe ervaar ik het samenzijn maar ook hoe ervaren zij dat? 

Tegelijkertijd dat ik aan deze vragen denk, kan het antwoord mij eigenlijk niet boeien. Als het niet naar mijn zin is, is het geen reden om weer te drinken maar een goede reden om anders met mijn vriendinnen om te gaan. Dan wordt het volgende uitje een dag sauna of een workshop macramé :D

Dus vooralsnog ben ik erg nieuwsgierig en vind ik het ook erg interessant om bij elk stukje van dit proces te onderzoeken hoe ik mij voel en hoe mij dat kan helpen in het volbrengen van deze missie.

Happy dry weekend voor iedereen!

  

bewerkt door Mocktail
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...