Spring naar bijdragen

Gevallen en nu weer opstaan


Marguerite

Aanbevolen berichten

Het begin is er weer. Ik heb een maatje gevonden, een vriendin hier die ook best wel een drankprobleem heeft en kattig wordt als ze niet drinkt.... we gaan er samen voor om niet te drinken. En nu dan verder. Misschien toch AA. Het vervelende is dat iedereen elkaar kent hier, dus die ene A kun je hier wel weglaten.... het is hier meer van de Openbare Alcoholisten... Novadic lijkt me wel wat, maar ik heb uiteraard geen NL ziektekostenverzekering dus dat wordt vrij kostbaar. Wellicht is er hier zoiets beschikbaar Ik ga ernaar op zoek.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zet m op @Marguerite. Fijn dat jullie het samen kunnen doen. Ik herken dat kattige, chagrijnige gevoel van het niet drinken. Stak bij mij vandaag ook de kop op terwijl ik al bijna 11 maanden niet drink. Ik was chagrijnig maar kon er niks mee. Vroeger zou ik het verdoven met een fles wijn. Nu niet, en dan is de gedachte: ik ben chagrijnig OMDAT ik niet mag drinken. Maar dat klopt eigenlijk helemaal niet! Misschien ben jij ook wel niet kattig vanwege het niet drinken maar omdat je even niks kunt met je gevoel? Ik zeg maar wat hoor.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Hallo Rosee,

Dank voor het meedenken. Ik ga proberen hier iets vaker te lezen en schrijven en met andere draadjes mee te kijken en te schrijven. Ik heb de laatste dagen veel nagedacht over dat chagrijn en over wat alcohol met ons doet. Het chagrijn is er, reëel, en inderdaad verdoofde ik dat altijd met een paar glazen en dan werd ik wel weer de goeiige sul. Ik zal nu dus moeten leren om anders en volwassen met mijn onvrede om te gaan. Ach ja, het is nooit te laat...

Verder ben ik toch wel steeds meer tot de conclusie aan het komen dat verantwoord alcoholgebruik eigenlijk niet bestaat. Net zo min als verantwoord lijm snuiven en verantwoord heroïne spuiten. Het is zulk * en het doet zulke enge dingen met je brein - alleen al het feit dat je niet meer de baas bent over je inname als je eenmaal door het eerste glas heen bent. Welke andere drank heeft dat? Thee, koffie, limonade? Ik ken echt niemand die daarmee een probleem heeft. Zelfs wie te veel koffie drinkt kan daarmee meestal makkelijk stoppen of minderen.

Het maatje waarmee ik optrek gaat pas 6 januari stoppen, tot die tijd wil ze nog doordrinken. 5 januari is er een feest waarop ze dronken wil worden, net als iedereen. Dat wordt een vervelende avond.... ik denk dat ik vroeg kom en vroeg wegga. Ze drinkt veel meer dan ik deed, en was laatst volkomen aangeschoten toen ik langskwam. Ik hoop dat we wat aan elkaar hebben, maar ik weet nog niet zeker of we hetzelfde doel hebben. Ik zal het echt zelf moeten doen. 

Jammer dat de mensen waarmee ik omga allemaal zo ongemakkelijk worden als je niet meer drinkt en ze met hun eigen inname worden geconfronteerd.

Zelfs een van mijn vrienden die net uit het ziekenhuis is na een zware hartoperatie vierde zijn thuiskomst met een glas champagne.... ik heb mijn tong afgebeten, het is zijn leven, maar ik zat lekker aan de Spa. 

bewerkt door moderator
Schuttingtaal
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Hallo Cleo ja ik ben er inmiddels wel achter dat ik mijn eigen weg moet zoeken. Wat wel fijn is, is dat de feestdagen niet overgoten waren met alcohol. Er logeerde iemand bij ons die al 2,5 jaar droog staat na een verleden vol drankproblemen. Ik kon het er met die persoon wel over hebben. Mijn man heeft hem ook wat minder geraakt en is zich bewust geworden van het feit dat hij echt moet minderen. Het is echt zo dat als je zelf niet drinkt anderen bewuster worden van hun eigen inname.

Soms resulteert dat in het afwenden van het probleem op ons, als niet-drinkers:

- jij bent geen alcoholist, stel je niet aan, je overdrijft zo
- waarom neem je niet 1 glas? je kunt toch ook matig drinken
- hoe kom je de feestdagen door zonder alcohol?

en zelfs:

- je bederft de stemming als je niet meedoet
- drink je nooit? wat zonde!!

Dat laatste heb ik zelf gelukkig nog niet meegemaakt. Maar die peer pressure sterkt me juist in mijn overtuiging dat er zo ontzettend veel mensen zijn die zelf een probleem hebben met drank en er ongemakkelijk bij worden als er iemand in de omgeving is die ze met de neus op de feiten drukt.

Ik las ergens dat op de wereld elke 10 seconden iemand dood gaat aan de directe of indirecte gevolgen van alcohol.
Ook las ik dat 80% van de mensen die alcohol drinken, te veel drinkt. Dat geeft toch wel te denken. In plaats van onszelf naar beneden te halen en het onszelf kwalijk te nemen dat we problemen hebben gekregen met alcohol kunnen we maar beter dit spul ontmaskeren: het is een gevaarlijke, verslavende drug die veel slachtoffers maakt en nog steeds wordt gepresenteerd als iets onschuldigs.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 4 months later...

Bijna 5 maanden later en ik heb nog steeds geen drup alcohol gedronken. Heeeeeel af en toe komt de gedachte bij me op: en als ik er nu eentje zou nemen?

Maar de direct daaropvolgende gedachte is dan: waarom zou ik in vredesnaam...

- een drankkegel willen

- een kater willen

- een duffe en onproductieve avond en volgende dag willen

- last van mijn maag willen

- rode ogen willen met wallen eronder

Geen enkele reden te bedenken waarom ik daar zin in zou hebben. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Marguerite,

Goed van je!! 5 maanden verder, bravo!

Ben ik wel benieuwd naar hoe het je vergaan is? Zelfde vriendenkring waar alcohol nog altijd rijkelijk vloeit? Ben je uiteindelijk naar de AA oid geweest, of een online behandeling? Heeft je man zijn gebruik aangepast? Is het je gelukt om het chagerijnige gevoel om te zetten in een volwassen methode om de onvrede uit je leven te scheppen?

In ieder geval nogmaals bravo voor je 5 maanden!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi allemaal,

Dank voor jullie reacties. Hartverwarmend! :)

Ik heb het over een andere boeg gegooid en zo is het me gelukt. 

Ik ben ermee gestopt om te denken dat ik zelf het probleem ben. Want dan ligt de tweede gedachte op de loer: 'ach, zo erg is het allemaal niet, ik werk gewoon elke dag, ik functioneer normaal, iedereen drinkt er wel eens eentje te veel.... ' enz. enz. enz. Tot ik weer tot het besef kwam dat ik me belabberd voel, depri word en weer een avond ontremd heb zitten doen waardoor ik me later de ogen uit mijn kop schaam. Kortom, dat alcohol wel degelijk een probleem voor me is.

Ik ben alcohol gaan zien zoals het is. een gevaarlijk en verslavend gif, waar de maatschappij van doordrenkt is. Plezier? drinken. Verdriet? drinken. Ontspannen? drinken. Stress? drinken. Alle marketing is erop gericht ons te laten geloven dat je alcohol nodig hebt om een leuk of minimaal normaal leven te leiden. En dat zijn we met zijn allen gaan geloven. En ondertussen zijn er over de hele wereld ontelbaar veel probleemdrinkers en vallen er een heleboel doden door het gebruik van alcohol. 

Kortom ik heb er heel hard aan gewerkt om die conditionering bij mezelf te ontmantelen en om te keren. 

Dat heb ik niet alleen gedaan; ik heb uren en uren gekeken naar youtubes van Craig Beck en van Annie Grace en alles gelezen wat los en vast zit, van 'een verslaafd brein' van Marc Lewis tot This naked mind van Annie Grace, enz. Er is heel veel te vinden. 

Laatst heb ik mijn huisarts verteld dat ik gestopt ben met drinken. Om bij mijn huisarts te komen moet je eerst een kwartier door de wijngaarden rijden. We waren het erover eens dat dat bizar is - wijn is hier volkomen geaccepteerd uiteraard, maar wie eraan verslaafd raakt wordt gestigmatiseerd.

Mijn man is minder gaan drinken. Hij drinkt in principe door de week niet meer. In het begin was hij in het weekend de schade wat aan het inhalen, maar dat doet hij nu niet meer. Enkele van mijn vrienden zijn ook vraagtekens gaan stellen bij hun drinkgewoonten. Maar niet allemaal. Ik bijt mijn tong af om geen jehova's getuige te worden. Ik ga ervan uit dat het voorbeeld dat ik geef, voldoende zal zijn. Wie er meer over wil weten zal het mij wel vragen. Ondertussen zit ik gezellig aan een fruitcocktail of een glaassie water met prik. 

Nou dat was het dan weer. Ik meld me wel weer af en toe... maar niet te vaak. Ik wil er eigenlijk niet zo erg meer mee bezig zijn. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

O ja, en er is nu inderdaad een 'nieuw gewoon' ontstaan. Het enige dat ik in de gaten moet houden nu is mijn suiker-inname. In het begin nam ik iets zoets als ik een craving had, maar ik heb geen zin om nu verslaafd te raken aan suiker. Dus ga ik nu wandelen op het moment dat ik anders mijn eerste wijntje zou nemen. Hondje vindt het ook fijn....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 months later...

Alweer bijna een jaar en nog steeds niet de behoefte om weer te gaan drinken. Ik heb de afgelopen weken wel een paar keer last gehad van de wine witch, die maar in mijn oor bleef fluisteren; "hè toe nou, ééntje maar", en "joh, even lekker verdoven, alleen vanavond, en dan weer back on track"....

Ik heb dat geobserveerd en gemerkt dat dat stemmetje erg hardnekkig is. Dat bewijst maar weer wat een verslavend goedje het is. 

Nog even een opsomming van de kwalen die ik bij de mensen om mij heen zie en die ondanks dat toch blijven doordrinken:

- hoge leverwaarden

- maagproblemen

- hartritmestoornissen

- hoge bloeddruk

- vermoeidheid

En ga zo maar door. Ik zag laatst een foto van mezelf van voor het stoppen en nog eentje erna... wat een verschil...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...