Spring naar bijdragen

Ik ga voor beter


Beter

Aanbevolen berichten

Tot 0,5 % alcohol kun je ook vinden in cassis of appelsap. Gefermenteerd of rottend fruit. In brood kan ook tot 0,3 % alcohol zitten, las ik laatst. Ik drink regelmatig alcoholvrij bier, vind het een mooi alternatief. En het is in de horeca ook goed verkrijgbaar.

Goed verhaal Beter, lekker de eerste week in de pocket.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Inzicht

Ik voel me moe, heb weinig energie. Uit moeheid ging ik dan maar op de bank hangen, Netflix kijken en drinken. Waardoor ik nog moeier werd. Nu is de drank weggevallen. De moeheid, de bank en Netflix blijft. Met steeds meer tegenzin. Ik merk dat ik ‘s avonds eigenlijk wel even wil gaan fietsen of wandelen. De wens ontstaat in mijn hoofd, maar ik doe het niet. Ik blijf moe en versuft hangen. Ik zou kunnen sporten of lezen, iets creatiefs of sociaals doen, maar het patroon en het gebrek aan energie maken dat voor mij de avond na het avondeten eigenlijk is afgelopen. 

Ik moet die moeheid zien te doorbreken. Gezonder eten, meer bewegen, beter voor mezelf zorgen. Die wijn is er voor een jaar nu echt uit, ik denk er af en toe wel aan maar ik weet dat het jaar lang geen optie is. Dat geeft ruimte om nu een volgende stap te zetten naar herstel, maar hoe kom ik uit die vicieuze cirkel van moeheid en hangen? Want de wijn is weg, maar verder is er nog niets veranderd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doordat de wijn weg is, is alles veranderd...;)

Je mag het alleen nog gaan doen...herkenbaar hoor...'ik zou....' 

Nadat ik een jaar droogstond ben ik gaan sporten en heb mijn eetpatroon aangepast. De tijd was blijkbaar nodig om deze stap te zetten. De wens om gezonder te worden en leven al langer aanwezig in mijn hoofd. Maar 'de noodzaak' om het te gaan doen nog niet genoeg. En het herstellen, lichamelijk en geestelijk kost ook gewoon energie.  Mij helpt het ook om het klein te houden. Niet alles tegelijk willen aanpakken, haalbare doelen. Niet elke dag 'moeten' wandelen, maar één keer in de week, een klein rondje. Of dat samen doen met iemand anders, de stok zeg maar...

Ik ben nog steeds 's avonds niet erg actief.  En kan inmiddels ook genieten van bankhangen of een netflix serie.  Ik 'mag' lui zijn van mezelf.  En heb het ook nodig om af te schakelen,  rust in te bouwen na drukke dagen.

Mooi dat je schrijft 'inzicht', want dat is het...door niet meer te drinken worden patronen en ook verlangens zichtbaar. Ik gun je tijd en ruimte om er aan te werken. Je hebt de cirkel al doorbroken door niet meer te drinken...de rest gaat volgen...succes!

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat is een goede vraag Beter. Je hoeft niet meteen te gaan fietsen elke avond. Je kunt ook met iets kleins beginnen; 's avonds vroeger naar bed gaan met een boek bijvoorbeeld. Of muziek gaan luisteren in plaats van tv. Of wat huishoudelijke klusjes doen. Ik probeer als ik thuis kom van werk de bank zo lang mogelijk te vermijden, omdat ik weet dat ik er niet meer af kom. Ik ga om 21 uur nog even tv kijken bijvoorbeeld. en dan heb ik uitgebreid gekookt, of heb ik even in de tuin wat onkruid gewied, iemand gebeld...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Begin met gewoontevorming in kleine stappen. Vaste tijd van de dag er uit voor een korte wandeling of fietstocht en als het bevalt geleidelijk langer en/of vaker. Je kunt het ook combineren met iets nuttigs, bijvoorbeeld te voet naar de supermarkt om boodschappen te doen als je dat niet gewend was. En dan niet voor de hele week inkopen want dat is te zwaar om te dragen, dus dan ga je om de andere dag of zo iets.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De eerste echte craving vandaag, sinds mijn besluit van ruim twee weken geleden. Einde van de middag, lange werkdag, vergadering aan het einde van de middag die veel energie kostte. Ik was moe en had honger. En zó’n zin in een hele fles droge witte wijn. Ik kon de eerste slok al proeven en het uitblaasgevoel dat ik erbij zou hebben. Ik reed al richting de supermarkt.

En toen dacht ik aan wat Etty schreef. Vrij vertaald: dat je niet kan drinken als je je goed voelt, maar dat je ook niet kan drinken als je je slecht voelt. Dat het er dan juist op aan komt. Dat je je dus gewoon k** kan voelen zonder dat je hoeft te gaan drinken. Dank je wel @Etty je hebt mij hiermee over een grote eerste hobbel geholpen. Ik heb rechtsomkeert gemaakt op de hoek bij de supermarkt en ben naar huis gereden. Het gevoel dat ik wilde drinken was nog niet over. Ik heb het uitgezeten. Geprobeerd niet teveel in de tegenstand te gaan, het maar gewoon te voelen en te wachten tot het over was. En nu is het over. Ik kon niet op de bank met een serie, ik was veel te onrustig. Ik heb een doos met boeken gesjouwd en uitgepakt, iets dat al heel lang moest gebeuren en me iets te doen gaf. Ik heb familie gebeld om bij te kletsen, dat leidde ook af. En nu kan ik naar bed met een boekje en een kop thee. 

Dank lieve allemaal van het forum, wat helpt het toch om hier te zijn!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Het ging zo goed. Ik voelde écht een besluit, ik wil echt niet meer drinken. Als er een wereld was zonder alcohol, dan wilde ik daar wonen. En nu drink ik alweer drie dagen, eerst een klein flesje wijn en gisteravond weer een hele fles. Toch weer niet omgekeerd bij het parkeerterrein van de supermarkt. Ik vind het niet lekker meer, het brengt me niets behalve hoofdpijn en schade aan mijn lichaam, en toch kan ik er niet mee stoppen. Zelfhaat brengt me niet verder, theoretisch weet ik het allemaal. Ik lees op het forum, ik lees Jan Geurtz en ik probeer het jaar van Chardonnee na te doen.maar het is me weer niet gelukt. 

Hulp heb ik al eerder gezocht, een traject van een jaar bij Brijder, waar al snel de conclusie werd getrokken dat ik heel goed bezig was. Ik maakte plannen, las boeken en kon heel goed vertellen over mijn ADB-proces. Maar ondertussen vertelde ik het daar niet als ik wel gedronken had. Ik kan te goed liegen. En daar help ik mezelf niet mee, met mooi weer spelen. Ik ben bang dat als ik weer hulp zoek, dat hetzelfde weer gebeurt. En omdat ik normaal functioneer: ik werk, doe m’n werk goed, ik rond een studie af op het moment, ik zorg goed voor mijn kind, mijn huishouden is niet zichtbaar verwaarloosd, mijn rekeningen zijn betaald, daardoor denkt iedereen dat ik m’n leven goed op orde heb. En dat héb ik ook, behalve die alcohol. Denk ik.

Nu, in de ochtend, wil ik vandaag niet drinken. Maar ik weet niet hoe ik me vanmiddag voel. Ik hoop dat het me lukt om vandaag niet te drinken.

 

bewerkt door Beter
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goedemorgen. 

Waarom overweeg je niet om een tijdje refusal te slikken?

dan kan je gewoon niet drinken,einde discussie met jezelf  

wat bij mij ook heel goed gewerkt heeft is baclofen tegen de trek. 

Alleen niet elke arts wil het voorschrijven omdat het geen erkent anti trek middel is ofzoiets. 

Voor mij was het haast een wondermedicijn,ongelofelijk de trek was weg. 

Dat maakte het voor mij echt een heel stuk makkelijker. 

Sucses

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Myep erover lezen en praten en plannen maken dat is niet het lastige gedeelte. Het lastige gedeelte is als je trek hebt dan toch niet te gaan drinken. 

Kijk ff terug. Het GING goed. Dus je kan het in principe. En je hebt geen zin meer in dat hele drink gedoe. Alle ingrediënten voor succes zijn aanwezig. Concentreer je alleen op vandaag. Zorg dat je niks in huis hebt, want daar wordt het al makkelijker van. Drink veel van iets anders, thee of zo, dat je iig geen dorst hebt. En als dan het trekmoment komt, ga iets doen. Naar buiten desnoods, of iemand bellen. Met iets anders bezig zijn. Dat is alles wat ik aan tips kan geven, dit heeft iig voor mij gewerkt.

Succes!!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

36 minuten geleden zei Etty:

Zonde eigenlijk hè? Alsof je rijles hebt en niet kunt inparkeren, en daar niet mee wilt oefenen, alleen maar op de snelweg rechtdoor wilt rijden om te laten zien hoe goed je dat kunt.  Tenminste, zo voelt het als ik bij de therapeut zit.  Als ik het maar weer achter de rug heb. Niet te dicht bij waar het pijn doet. 

Als je weer hulp zou zoeken, kun je hier de aandacht op vestigen, dat afspreken.  Dat je geneigd bent de boel af te zwakken en dat je daar op doorgevraagd wilt worden. 

Hoe zou je je vanmiddag kunnen gaan voelen, waar je dan de gedachte bij krijgt, ik kan maar beter gaan drinken? 

@EttyTja, in de loop van de middag verschuiven mijn gedachten dan vaak weer naar ‘nou, nog één dagje dan, morgen begin ik echt’. Uitstellen uitstellen. Omdat ik ..... er is altijd wel een reden te bedenken. Het is meer dat diep uitgesleten pad van de gewoonte in mijn brein, dan iets anders. Ik verzin elke emotie er wel bij op dat moment: troost of beloning, er is altijd wel een reden. Dus daar moet ik niet intrappen! Dat oefenen met inparkeren is een mooie vergelijking. En ik denk dat ik er niet aan ontkom toch hulp te zoeken en dat dan inderdaad af te spreken, dat ik niet meer wil ontsnappen maar er wel toe geneigd ben. 

@Zbb, medicijnen wil ik alleen als het echt niet anders kan, ik vind het op een of andere manier geen fijn idee. 

Jim en Knakker, zo is het. Ik ben op de goede weg en na een terugval kan ik weer opnieuw beginnen. Oefenen. Heb me net, terwijl ik eigenlijk moet studeren, gewenteld in ellende, chocola gegeten en film gekeken. Nu is het afgelopen. Ik ga douchen, boodschappen doen nu het nog ochtend is (lopend, niet met de auto) en dan aan de studie. Klaar met het uitstelgedrag!

en dank weer voor jullie reacties, zo fijn!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

O zo herkenbaar. Wat heb ik een missers en terugvallen gehad. Ik kwam ook bij de brijder. Dat sloeg domweg niet aan. Ik had geen klik. Hun benadering qas bepaald niet de mujne. Ook hun tweestromenbeleid vond ik zeer verwarrend en verre van helpend.

Sinds vorig najaar kom ik ( op eigen verzoek) bij een arts/ psychiater/psychotherapeut in een kleine verslavingsinstelling in een dorp hier in de buurt. Hier is de klik WEL. De benadering is nu wel kloppend en dus helpend voor mij. Ook van mijn huidige HA ervaar ik steun. Evenals van mn AA groep. 

Misschien voor jou een idee op zoek te gaan naar hulp die wel passend is voor jou. Eventueel je ha vragen of info inwinnen bij de landelijke aa- lijn. Zij kunnen vaak ook verder info geven over hulp in jouw buurt. ( en vaak niet perse alleen aa).

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Sober, mijn ervaring met Brijder was ook niet zo positief. Het is alweer een paar geleden. Goed om opnieuw te zoeken naar begeleiding die wat beter past. Fijn dat jij dat gevonden hebt, dat geeft mij ook weer moed.

Vandaag heb ik uiteindelijk een redelijk goede dag gehad. Op de fiets wat boodschapjes gedaan, geluncht met mijn kind en in de middag een beetje de was doen en rommelen. Weinig gestudeerd helaas. Niet gedronken en dan was het vandaag opeens weer zo makkelijk. Wat gek zit het toch in elkaar. Morgen een drukkere dag, nu dus maar naar bed.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Top! Ja soms is het simpel. Als je maar aan het rommelen bent en niet zit te malen. Maar als je zit te malen dan vergeet je vaak dat je beter kan gaan rommelen. 

"Ik verveeeeel me" zei ik vroeger vaak, dan zat ik te malen en niet lekker in mn vel. "Dan ga je de planten maar water geven" zei mijn moeder dan, die had in een huis dat schoner was dan een operatiezaal altijd nog honderden klusjes paraat die moesten gebeuren. En dat deed ik dan en was t verveelde (vervelende) gevoel meteen weg.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

O wat goed dat je dat zegt, Etty! In mijn opvoeding is er ook zo vaak een ‘voor deze keer dan’. Wat een inzicht! Ik zeg het tegen mezelf dus ook. Zodat ik me niet rot hoef te voelen. Want anders? Onderzoeksvraag voor mij. En een opvoedingsvraagstuk. Consequent zijn. Thanks!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Fijn weekend gehad. Gerommeld in plaats van gehangen en in het rommelen zowaar wat nuttige dingen gedaan. Geeft ook gelijk weer een beter gevoel over mezelf. De zeurder om wijn, hangen, suiker en Netflix nu maar beschouwd als een kind dat wat begrenzing nodig heeft. Dat gaat aardig. In elk geval alweer drie dagen alcoholvrij. Ik durf nog niet terug op het jaarpact, eerst maar eens een paar weken bewijzen aan mezelf dat ik het echt kan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zo, lekker bezig deze week. Nu volhouden. Op de weegschaal zag ik een schrikbarend getal: tien jaar geleden woog ik nog 60 kilo, nu 75. Hoog tijd voor actie dus. Een fles wijn bevat meer dan 600 calorieën, of je elke dag een grote avondmaaltijd extra eet. Nog een reden om geen alcohol te drinken. Ik voel me vastberaden en in een goeie flow. Fijn, ik geniet ervan. En als het even wat minder gaat, weet ik dat de goede dagen dus ook weer komen. Ik voel me niet elke dag een oververmoeide dweil. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...