Spring naar bijdragen

Yana


Yana

Aanbevolen berichten

15 minuten geleden zei Yana:

Gewoon helemaal gestopt zijn is volgens mij voor veel ex-drinkers ook helemaal prima geloof ik.

Ja EX drinkers. Ik heb het over drinkers. Klein verschil ;) 

 

19 minuten geleden zei Yana:

Hoe dan ook, als ik eerlijk ben, het voegt echt niet zoveel toe hoor. Het is best lekker zo'n glas wijn, maar hemelschokkend is het nou ook weer niet. Waar ik eigenlijk meer van geniet is van lekker fris en nuchter zijn. Er zijn momenten dat ik eraan denk om er toch maar helemaal mee op te houden, want wat heb ik er eigenlijk aan. Dan hoef ik ook niet meer op te letten, wel zo rustig. Maar ik geniet er ook van dat ik het gevoel heb dat ik de baas ben.

Zo'n houding is natuurlijk helemaal het ideaal. Dat je onverschillig staat tegenover drank.

Ik heb zo mijn momenten, meestal wel goede periodes maar af en toe ook dips. Afgelopen zaterdag voelde ik het heel erg trekken. Ik moest en ik zou drank kopen. Nu weer vier dagen fris.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

5 minuten geleden zei Lonster:

Zo'n houding is natuurlijk helemaal het ideaal. Dat je onverschillig staat tegenover drank.

Als ik je de indruk heb gegeven dat ik onverschillig sta tegenover drank, dan heb ik mezelf toch niet goed uitgedrukt. Ik ben echt nog wel bang dat het op een bepaald moment mis gaat.

Ik wens jou in ieder geval een eindeloos lange goed periode :rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank je wel voor je reactie @Yana. Ik heb wel het idee dat je jezelf als het ware kan trainen. Zoals jij jezelf nu eigen hebt gemaakt om niet alleen te drinken maar alleen in gezelschap. Dat is voor jezelf een gegeven, dus gebeurt het ook niet. Inderdaad speel ik nu al bijna 1.5 jaar met t idee om een minderaar te worden, maar toch nog steeds niet 1 drankje geprobeerd. Meerdere redenen: wie ben ik om te denken dat ik het bij 1 of 2 kan houden? (Op langere termijn bedoel ik) wat voegt 1 of 2 glazen toe, ik hou immers van de roes en dan begint t net te werken. En het voelt goed om op het jaarpact te blijven. We zien wel wat de toekomst brengt. Heb nog steeds mijn moeilijke momenten, zolang ik die nog heb drink ik niet. Het is iig fijn om jouw verhaal te lezen. Blij voor je dat jij de adb bent!!:rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat hoor ik niet vaak dat je van zware drinker naar gematigd terug kan gaan, knap hoor. Ik zelf durf het risico niet te nemen daarvoor heb ik het goedje te lang als “medicijn” gebruikt. Klinkt gek misschien maar op dit moment moet ik er nog steeds niet aan denken om het bij 1 of 2 te moeten laten, dat voelt voor mij nu als een grotere uitdaging dan bij mijn besluit te blijven niet te drinken. Soms stiekem zou ik ook willen dat ik het kon maar ik heb te vaak aan mezelf bewezen dat het kansloos is :rolleyes:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

4 uur geleden zei Yana:

Als ik je de indruk heb gegeven dat ik onverschillig sta tegenover drank, dan heb ik mezelf toch niet goed uitgedrukt. Ik ben echt nog wel bang dat het op een bepaald moment mis gaat.

Ik wens jou in ieder geval een eindeloos lange goed periode :rose:

Helemaal onverschillig wordt het niet meer, geef ik ook toe. Het blijft lokken en je moet dan flink op de rem. De onschuld komt nooit meer terug. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

14 uur geleden zei Yana:

Dat verbaast me Koh, dat jij het eigenlijk ook nog zou willen. Je komt op mij altijd over als een blije stopper.
Nou ja, hoe we het ook doen, linksom of rechtsom, het allerbelangrijkste is dat we van die ellende af zijn!

Haha... ik ben ook een zgn. blije stopper. Niet dat ik nu altijd als een happy dancing fool door het leven ga, verre van dat. Maar ik heb
helemaal vrede met m'n niet/nooit meer drinken.
Maar wat zou het fijn zijn als het begrip verslaving niet bestond. Dan hoefden we niet het onderscheid te maken tussen 'ongevaarlijk' en 'gevaarlijk'..
hoefden we niets in ons achterhoofd te houden voor elke keer dat we iets willen drinken...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 years later...
3 uur geleden zei Maarten82:

Dag Yana. Vergeef me mijn nieuwsgierigheid. Maar ik las dat je in 2018 hier op dit forum kwam en zei dat je al honderden keren hebt geprobeerd te minderen zonder succes. Wat is er nu veranderd? Hoe heb je dit na al die jaren toch weten te overwinnen zodat je nu blijkbaar zonder problemen af en toe kan genieten van een glas wijn zonder dat je weer (net als al die jaren hiervoor) terugvalt in het bekende patroon van veel te veel drinken.

Ik vraag dit niet omdat ik op zoek ben naar een manier om weer af en toe te genieten van alcohol, dat station ben ik gepasseerd. Voor mij is het heel duidelijk, ik zal altijd terugvallen als ik probeer om matig om te gaan met drank. En daarnaast kijk ik ook met een zeer tevreden gevoel uit naar de toekomst zonder alcohol.

Maar jij kan het. Dat gun ik je oprecht en het is goed om te lezen dat je ook echt kan genieten van een glas wijn. Maar ik vraag me echt af hoe je dat zelf ziet: dat je het nu wel kunt en al die tijd vroeger niet?

Vriendelijke groet Maarten.

Ik heb daar niet echt een antwoord op, het is gewoon zo. 
Ooit dronk ik heel veel, wijn en sterke drank, daar werd ik zo beroerd van dat het me lukte om de dagelijkse sterke drank te laten staan en dat was al een hele verbetering.
Langzaamaan ging ik ook wat minder wijn drinken maar ik bleef hangen op een fles per dag en het lukte me niet om verder te minderen. Maar ik kreeg er met het ouder worden steeds meer last van, wakker liggen, beroerd voelen, pijn bij m'n lever, mezelf door de dag heen slepen...
En toen op een dag had ik daar genoeg van en heb ik drie maanden niet gedronken, de eerste paar weken alleen en daarna met hulp van dit forum.
Daarna wilde ik kijken of ik met mate kon drinken en dat lukte. 
Het is trouwens niet zo dat ik 'af en toe' drink, ik drink heel regelmatig maar ik koop maximaal 1 fles wijn per week en daar drinkt m'n lief ook een beetje van. Uitgaan doe ik niet en als ik uit eten ga dan neem ik 1 glas wijn of 1 bier.

Ik voel me wel nog steeds verslaafd, geen enkel glas is normaal zeg maar. Ik ben me er altijd van bewust hoe ik me er bij voel en ook dat ik het vaak niet alleen drink voor de lekkere smaak maar voor de roes. Die roes voel ik ook al bij 2 glazen en na 3 glazen heb ik geen zin in meer. Ik heb het helemaal gehad met die lamlendigheid van teveel drinken en ik heb geen moeite om het daarbij te laten.

Ik weet niet waarom ik dat wel kan en anderen niet, geen idee. Sommige mensen vinden een knop om om te zetten en die drinken nooit meer, dat is mij dan weer niet overkomen. Ik weet niet of er zoiets is als een vrije wil, de dingen gaan zoals ze gaan en ik ben vooral dankbaar voor wat mij gegeven wordt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Yana:

Ik voel me wel nog steeds verslaafd, geen enkel glas is normaal zeg maar. Ik ben me er altijd van bewust hoe ik me er bij voel en ook dat ik het vaak niet alleen drink voor de lekkere smaak maar voor de roes.

Dat lijkt mij behoorlijk vermoeiend om elke keer die 'worsteling' te ervaren wanneer je alcohol drinkt. Maar goed, wie ben ik? Ik oordeel ook niet hoor, ik vind het knap dat je na al die jaren een dermate matig drinkpatroon weet vast te houden. En zo lang je gelukkig bent en de drank geen centrale rol meer speelt in je leven dan mag je jezelf gelukkig prijzen dat je de kracht hebt om ermee om te kunnen gaan. 

Als ik zo vrij mag zijn om mijn eigen beleving te verwoorden: zelf weet ik dat ik verslingerd was aan de roes en dat het bereiken van die roes steeds iets meer alcohol vereiste. Ik ga het ook niet meer riskeren om matig te drinken. Na al die pogingen weet ik hoe teleurgesteld ik altijd was wanneer ik besefte dat ik weer elke dag teveel dronk. Weer dat liegen elke dag tegen mijzelf en mijn vrouw, stiekem drinken, bah. Dat nooit meer! Mijn zelfbeeld is nu zo ontzettend verbeterd en ik merk nu, na bijna 7 weken droogstaan, dat ik ook een leuke avond kan hebben zonder drank. Ik voel mij oprecht niet meer afhankelijk (of verslaafd, geef het beestje maar een naampje). Ik voel mij vrij! In controle. Wat een rust.
Natuurlijk ervaar ik (bijna) elke dag weer de zin in een glas wijn, maar het is slechts een schim van de hunkering die ik ervoer toen ik nog echt zoop. En het vooruitzicht op een goede nachtrust, mijn gezondheid en mijn belofte aan mijzelf is vele malen sterker en maakt gelukkig elke dag weer zeer korte metten met die zin.

Bedankt voor je antwoord Yana en nog een fijne zondag.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...