Spring naar bijdragen

hoi


bumperjim

Aanbevolen berichten

Gaat wel goed... 149 dagen sinds ik mn alcoholmisbruik ben gestopt en nu gebruik ik alleen nog maar met mate dwz het overgrote deel vd dagen nul en af en toe een paar bij speciale gelegenheden. Thuis alleen drink ik nooit meer, dat is echt out of the question en daar zat vroeger het misbruik. 

Werkstress is veel minder. ‘s Ochtends fris, ben je overdag veel effectiever en georganiseerder, hoef je ‘s avonds geen frustratie weg te zuipen, enz enz. 

Relatie issues nog wel. Ik zal daar (eindelijk) eens wat meer over zeggen. Mijn vrouw is verslaafd aan spelletjes op de ipad. Candy crush en meer van dat soort vergif. Afgelopen lang weekend weg geweest naar vrienden, dan is er niks aan de hand, alles heel normaal, thuisgekomen eind vd ochtend dan moet ze de schade inhalen en gaat ze bingen van 2 tot 7 uur ‘s avonds, echt waar. En terwijl ik stofzuig gaat ze gewoon door. Dan krijg ik wel een soort sorry blik maar het is gewoon sterker dan zij is.

Dit is al een heel oud onderwerp en we hebben alles al gehad van slaande ruzie tot negeren en steken onder water en de wifi saboteren en ja, lange tijd was de simpelste oplossing dat ik dan een fles wijn opentrok dan waren we ‘s avonds beide tevreden met ons ding. Inmiddels ben ik wel zo ver dat ik haar persoonlijkheid niet helemaal reduceer tot de verslaving zelf want ze is zoveel meer en ik wil echt niet uit elkaar. Stel dan zelf iets leuks voor om samen te doen ipv de ipad, zei mn psycholoog, en dat lukt soms heel goed, soms ook niet. In hoeverre moet je/kan je/mag je je partner dwingen/aanzetten/uitnodigen om zijn/haar gedrag te veranderen..?

 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Oei Jim, wat een herkenbaar probleem vind je niet?
ben jij min of meer van jouw verslaving af, en dan heb je echt veel last van die van je partner.

Zou jij je hebben laten dwingen de fles te laten staan? Ik niet. Die keus moet uit jezelf komen, en die knop moet bij haarzelf om dus.

Wat e wel kunt zeggen en vragen is wat jij er lastig aan vindt, wat jij anders zou willen en hoe je haar kunt helpen, als ze dat wil.
Verslavingen zijn zeer hardnekkig. Haar spelletjes verslaving zal korter van aard zijn dan jouw drinken denk ik, want zoveel jaar bestaat dit allemaal nog niet met de pc.
Maar evengoed, is het zeer hardnekkig, zeer niet sociaal, en ik denk op den duur ook zeer schadelijk voor haar zelf, en de relatie.
En net als andere middelen, een vlucht, verdoving, kompensatie voor iets anders waarschijnlijk.
En we kunnen niet verwachten dat als wij eenmaal zover zijn dat we ons boeltje op orde hebben, dat de ander niet een eigen pad mag lopen, qua tijd, manier waarop en keuze.
Bittere pil, maar nu zie je wel wat er mis is. Dit kun je benoemen op een moment dat zij er ontvankelijk voor is. Bij mij werkt het goed om een wandeling te maken als ik iets zwaars wil bespreken. Dan leidt er weinig materieels af, je hoeft de ander niet persé klem te zetten, door aankijken bijvoorbeeld, antwoord te verlangen (eisen) en zeker geen verwijten/ruzie te maken. Maar het is wel nodig dat er iets in gang gezet mag worden. Jullie hebben een relatie die het de moeite waard maakt ervoor te blijven gaan, zal ook zij hopelijk vinden.
En ja die heeft dus onderhoud nodig, nieuwe impulsen, konfrontaties soms ook, niets is vanzelfsprekend. Stel dat een van jullie zou horen nog 1/2 jaar te leven te hebben, wat zou je dan nu anders doen/willen. Een soort van bucketlist in de relatie dus.
 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bucketlist in de relatie.. goed advies @lady jane!

@bumperjim, sinds ik niet meer drink valt het drinkgedrag van mijn partner me veel meer op. Denk ik: nounou.... hele fles leeg, manman, je hebt een probleem. Moet ik op het puntje van mijn tong bijten om dat niet te zeggen. Ergens verwacht ik dat mijn goede voorbeeld zal doen volgen. Als dat niet altijd zo is, wil ik dus de moraalridder gaan uithangen. Heeft allemaal geen zin, ik weet het. Hij moet het zelf willen. Maar ik herken je probleem. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt @lady jane en @Pytje ik ben heel blij met ideeën hiervoor, want hoe beter ik mn eigen ex-verslaving begrijp, hoe meer omzichtig ik met de hare omga. De stopjehova uithangen werkt sowieso niet (hier ook niet heb ik al ondervonden :P ). Ik ben al wel zo ver met haar gevorderd in gesprekken dat ze me heeft verteld dat het een verslaving en een vlucht is. Maar een vlucht van wie of wat dat is nog niet helder. 

Nee het is echt al een jaar of 20, @lady jane destijds geen apps natuurlijk maar de Sims op pc, echt een virtuele wereld waar ze uren in zat. Wat ik ook wel leuk vond maar mij kan dat geen weken/maanden/jaren boeien. 

Ze is van nature introvert maar buiten de tijden dat ze als een plumpudding op de bank zit te gamen, is ze knettersterk, lief, georganiseerd, sociaal, alles — daarom zeg ik steeds tegen mezelf je moet haar niet reduceren tot die spelletjes, ook al word ik soms super geïrriteerd als we bv weg moeten en dan zit ik in de auto 5 minuten te wachten tot ze binnen de ipad heeft neergelegd. En dan maak ik natuurlijk precies de foute opmerking. 

Ja hoe we daar 20 jaar lang niet fatsoenlijk over hebben kunnen praten is wel erg.... maar goed niet te veel achterom kijken, that’s not where you’re going....

Misschien tijdens een wandeling inderdaad... :) 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja maar vluchten van wat, daar wil ik achter komen. Mijn vrouw heeft geen moeite met een hoge dosis prikkels. Minder dan ik.

Dankzij het stoppen en dankzij dit forum krijg ik eindelijk ruimte in de kop EN begrip voor dit verschijnse dat gewoon een verslaving is zoals vele andere. 

@lady jane ik las toevallig vanochtend over je zoon. Probeer je zn verslaving bij te sturen? Ik hoef mn vrouw natuurlijk niet op te voeden en heb nu wel helder gekregen dat ik haar moet accepteren en waarderen zoals ze is, om vervolgens liefdevol samen ergens aan te kunnen werken. En niet proberen haar bij te sturen naar een ideaalbeeld. Zo gauw ze non acceptatie voelt gaat ze zich nog veel meer opsluiten in haar games. En dat irriteert mij dan weer etc etc. Acceptatie is de sleutel denk ik. Sowieso, zonder acceptatie kan je beter direct uit elkaar.

Vroeger ging ik vaak zondagochtend mountainbiken en kwam ik tegen twaalven uitgeput terug en vond ik (in mijn ogen) een gamende plumpudding op de bank en dacht daar dan altijd het mijne van eventueel met een rotopmerking. Dan nam ik een biertje of misschien wel 4 en ging ik na het eten liggen en dan was het ineens al 4 of 5 uur en was de zondag zo goed als over. Gazellag hè vooral ook voor de kids. Toen had ik niet in de gaten dat ik zelf de plumpudding was.

Ik heb het nu eindelijk helder voor mezelf. 

2016 rampjaar

2017 leerjaar, o.a. stoppen met alcohol, dit forum, psycholoog, meditatie... nooit zoveel geleerd als vorig jaar

2018 testjaar, nu mag BJ laten zien hoe het beter kan tussen zn vrouw en hemzelf. En dat zonder bijgedachten over hoe goed hij bezig is want zo briljant is het allemaal nog niet.

 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Moeilijk Bumperjim. Mijn man heeft ook zo zijn vele dingen. Ik vind het heel erg ingewikkeld te accepteren. Het maakt me boos af en toe dat hij niet beter voor zichzelf zorgt. Maar dat is MIJN niet handige, zinvolle manier van omgaan. Want hoe haal ik het in mijn hoofd om normen op te leggen? De arrogantie. Die ik dan weer afkeur van mezelf en mezelf daardoor ook niet leuker en liefdevoller voel. 

Ik vind het ongelofelijk moeilijk. Dank voor het delen. Het helpt mij. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nee BJ dat proberen heb ook ik los moeten leren laten. In de puberteit probeerde ik het wel in de hand te houden, samen met zijn vader, maar dat is giga uit de hand gelopen met hele ernstige gevolgen voor iedereen. De enige troost later was dat geen enkele hulpverlener, psychiater, psycholoog of ander iemand hem wel kon structureren. En we wisten toen nog niet van autisme. Inmiddels is zoon 25, woont zelfstandig en is volledig verantwoordelijk voor zijn gedrag, leven en structuur. Zonder betutteling en in volwassen zijn gaat het boven verwachting.

Maar in relatie met anderen zouden er geheid weer problemen opduiken. In een relatie zijn er nu eenmaal verlangens, verwachtingen en soms eisen zelfs. Dat is in normale omstandigheden al best een hele kluif. Zodra daar een verslaving doorheenfietst vergt het van de ander een dubbele portie liefde denk ik wel eens. En dan kost het toch nog een prijs.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Ff wat nieuwtjes. Ik zat voor de zaak in Moskou met collega’s. Daar uit geweest met klanten en uiteraard wat gedronken. De Russen hebben een zekere reputatie en ik had me voorgenomen om er zéker geen slemppartij van te maken maar dat werd het ook niet. 

Paar glazen rood en een calvados na afloop. Van de calva had ik zoals gewoonlijk ‘s ochtends spijt. Ik ben geen digestiefliefhebber en dat zou best wel eens de laatste calva “voor de gezelligheid” ever kunnen zijn geweest. Volgende keer thee. 

Thuisgekomen naadloos overgeschakeld op droog zonder enige aandrang. 

Wel grappig: gisteren afhalen bij de chinees, t stond al klaar toen ik kwam en hij doet er vaak wat blikjes en zo bij omdat we vaste klant zijn. Zag ik door de zak heen een kwartlitertje rosé. OOOHWW BUITENKANSJE! dacht direct mijn alcoholische ik, ik had nergens om gevraagd en was dus zo onschuldig als een pasgeborene! Maar thuisgekomen was het gewoon de saus waar hij ff een flesje voor gebruikt had. Lol! Heb ik mezelf mooi te pakken gehad, dacht ik terwijl ik een glas water inschonk. 

Het blijft soms lastig :) maar het gaat goed. 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

9 uur geleden zei bumperjim:

Wel grappig: gisteren afhalen bij de chinees, t stond al klaar toen ik kwam en hij doet er vaak wat blikjes en zo bij omdat we vaste klant zijn. Zag ik door de zak heen een kwartlitertje rosé. OOOHWW BUITENKANSJE! dacht direct mijn alcoholische ik, ik had nergens om gevraagd en was dus zo onschuldig als een pasgeborene! Maar thuisgekomen was het gewoon de saus waar hij ff een flesje voor gebruikt had. Lol! Heb ik mezelf mooi te pakken gehad, dacht ik terwijl ik een glas water inschonk. 

Het zijn slinkse mensen, die Chinezen :lol:

Eet jij zoveel sambal bij dat hij een kwart literfles nodig had, joh? Het wordt tijd om van die sambalverslaving of te komen! ;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Gisteren ff langs de afhaalamerikaan... en voor de aardigheid maar ook een beetje uit macht der gewoonte een biertje meegenomen. 

Weer een goed moment on te observeren wat er dan gebeurt. Oe, een biertje :) betrapte ik mezelf terwijl ik achter het stuur zat. Thuisgekomen vreet je dat spul in 10 minuten weg en dat biertje dus ook. En viel het me weer op hoe vreselijk underwhelming zo’n blikje is tov de verwachting die je stiekem toch een beetje hebt. Wel lekker hoor maar na het eten komt die bekende man met de hamer die je niet hebt als je iets fatsoenlijks eet en zonder alcohol, en lig je vervolgens op de bank te proberen je te concentreren op een boek. Toen ik vanmorgen het blikje weggooide had ik weer zoiets van getsie, dit is een oud en vies gevoel.

OK waarvan akte, ff weer het gevoel onthouden voor de volgende craving. 

Klinkt misschien raar wat ik doe maar dit maakt deel uit van mijn zelftherapie, het doorprikken van mn eigen alcoholmythe. 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maar ik moet ook zeggen dat de 1e niet echt meer een 2e oproept bij mij. Althans, gisteravond niet.  Maar ik moet wel uitkijken, ik kan niet alles aan. Als er echt triggers aanwezig zijn (hungry lonely angry tired) dan moet ik de 1e echt niet nemen. 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Eh, ja dat moet ik toegeven inderdaad LJ, je bent een beetje beschermengel :) Fijn dat je me zo aandachtig volgt. Dat had ik gezegd, dus gisteravond was inderdaad een stapje op het hellend vlak buiten de piste van mn eigen principe. Oppassen voor de lawine. I know. 

Ik zie het als een traject van ik mag niet via ik wil niet naar een normaal gebruik af en toe. Ik denk dat ik het kan, maar het mag absoluut geen gewoonte meer worden en geen beloning en geen compensatie voor wat voor ellende dan ook. In die situaties blijf ik er heel strikt af. In de praktijk (volgens mn app) drink ik een paar keer per maand. 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

misschien denk je goed en misschien lukt het je ook,
maar houd goed in de gaten hoe je er hier over schrijft BJ en wees kritisch
want het sjoemelgedrag (mijn uitdrukking hoor) leidt erg vaak naar verslavingsgedrag/uitglijders/terugval
en ik denk iets "bewijzerigs" te lezen in hoe je schrijft
(dus wees ook alert op wanneer je minder openhartig wordt hier☺)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei bumperjim:

Gisteren ff langs de afhaalamerikaan... en voor de aardigheid maar ook een beetje uit macht der gewoonte een biertje meegenomen. 

Weer een goed moment on te observeren wat er dan gebeurt. Oe, een biertje :) betrapte ik mezelf terwijl ik achter het stuur zat.

Ik blijf dit vreemd vinden. Dat je, terwijl je hier op het forum actief bent en dus, naar ik aanneem, met je aloholgebruik bezig bent, eerst je
eten besteld, er een biertje bij doet, bedenkt dat er een goed moment is om te observeren wat er gaat gebeuren, en dán pas jezelf
'betrapt' op: "Oe, een biertje." Het doet mij meer denken aan een vooropgezet plannetje... toch niet een beetje een: 'misschien kan ik dit wel in de
hand houden'-gokje??

Link naar opmerking
Deel via andere websites

57 minuten geleden zei Kohtje:

Ik blijf dit vreemd vinden. Dat je, terwijl je hier op het forum actief bent en dus, naar ik aanneem, met je aloholgebruik bezig bent, eerst je
eten besteld, er een biertje bij doet, bedenkt dat er een goed moment is om te observeren wat er gaat gebeuren, en dán pas jezelf
'betrapt' op: "Oe, een biertje." Het doet mij meer denken aan een vooropgezet plannetje... toch niet een beetje een: 'misschien kan ik dit wel in de
hand houden'-gokje??

Ik weet dat je het vreemd vindt :)  je hebt al eens eerder een opmerking in die richting gemaakt.  

Ik weet ook wel dat hier van allerlei verhalen worden gepost met sterk variërende geloofwaardigheid Ik maak het niet mooier dan het is hè, ik ben niet 100% principieel en systematisch en logisch en dat is niemand, ik probeer alleen weer een normale relatie met de alcohol te krijgen en ik deel mn leertraject. Alles heeft te maken met je eugen gedrag begrijpen om te komen van misbruik naar normaal gebruik. 

Ik blijf erbij dat eerst echt stoppen de enige methode is  eraf te komen van de verslaving. En daarna, ja dat kan verschilllen.  

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat je je leertraject hier deelt is fijn, bewonderenswaardig zelfs, maar je beantwoordt m'n vraag niet. Die ging over de volgorde..
eerst bestellen en bedenken dat er een goed observatiemoment is, en er dán pas achter komen dat je (oe) een biertje hebt besteld..
Het gaat me er om of je echt 'voor de aardigheid' en/of onbewust (macht der gewoonte) een biertje bestelde bij je eten, of dat je dat
biertje bewust bestelde om er eens mee te gaan experimenteren...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maar neem je dan je issue met alcohol nog wel serieus? Of heb je er helemaal geen probleem meer mee en is het klaar en helder voor je en
je leertraject voltooid?
Ik wil helemaal niet onaardig tegen je doen bumperjim, maar ik ben zo bang dat je misschien onbewust de feiten een beetje verdraait
om het allemaal minder ernstig en serieus te laten lijken. Terwijl ik natuurlijk gewoon hoop dat dat niet zo is.

 

Verder zie ik nu net eigenlijk pas dat lady jane je al in de gaten houdt. Die is veel beter en ik zal je verder niet met mijn
allertheid op "sjoemelgedrag" vermoeien.
Excuus voor m'n 'gebemoei'. En succes op je verdere pad.
 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...