Spring naar bijdragen

Ik wil stoppen maar durf niet...


jan555

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal! Ik ben Jan, 29 jaar oud. Fijn dat dit forum er is.
Al sinds mijn jeugd heb ik graag gedronken (weekend). Sinds mijn 22e drink ik iedere dag. Jarenlang had ik het aantal drankjes wel onder controle.
Na een aantal zeer heftige gebeurtenissen (binnen prive sferen zoals overlijden moeder, verlies baan, scheiding) de afgelopen 4 jaar heel veel gedronken. Dagelijks circa 12 drankjes (combi bier / wijn).
Een aantal maanden geleden onder begeleiding gestopt. Dat ging eigenlijk best goed (met dank aan medicatie waarschijnlijk). Vervolgens 2 maanden niets gedronken. Dat voelde echt goed en ik had gedurende die periode ook geen trek. Vervolgens dacht ik: fijn , ik kan er nu mee om gaan en drink op vrijdag zaterdag en zondag weer twee wijntjes per avond (omdat ik dus wel echt van een goede wijn kan genieten). Maar je raad het al: het is inmiddels weer als vanouds. Met de afgelopen maand zelfs enkele weken die echt te erg waren (mbt hoeveelheden). Dit had te maken met enkele tegenvallers. Vervolgens tranxene gehad, een aantal heftige nachten en nu aan het minderen. Het stoppen lukte me op dat moment nog niet.
Ik drink nu sinds een week ongeveer 8 drankjes per dag. Eigenlijk altijd in de avond (tussen 20.00 en 1.00).  IK WIL DUS HELEMAAL STOPPEN MAAR DURF NIET. De huisarts wil geen medicatie geven om griezelige ontwenningsverschijnselen op te vangen. Die is denk ik bang dat ik het zal combineren met drank (wat ik dus niet van plan ben). Hij zal daarnaast denken: je hebt pas nog tranxene gekregen dus bekijk het maar. En ik snap m nog ook....
Ik denk dus dat mijn enige optie is om te stoppen door om de twee dagen er een minder te drinken. Of heeft dit geen zin? Iemand tips/ervaringen enz ?
Bedankt!
 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag Jan,

 

Kun je mij uitleggen wat het verschil is tussen een aantal maanden geleden gestopt zijn met medicatie (welke) en onlangs nog tranxene gekregen?

Waarvoor gebruik je die tranxene?

En welke medicatie heb je je huisarts gevraagd?

bewerkt door Roberto
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Huttulla,  Dankjewel voor je reactie.

 

Ik ben bang voor heftige ontwenningsverschijnselen (zie mijn voorgeschiedenis). Ook ben ik bang dat de heftige dingen van de afgelopen twee jaar vooral me weer aanvliegen. Door deze acht drankjes (avond) val ik makkelijk in slaap en lig niet te malen e.d. Maar zit er dus wel aan vast. Want ik weet ook dat het volgende week bv weer kan oplopen als ik me wat minder voel. Ik weet dat ik alcoholist ben en dat ik het beste radicaal stop. Maar ja.... eigenlijk wel bekend want heb al veel gelezen op het forum. Viel me wel op dat , dat helpt want heb bv nu nog niets op terwijl dat eerder deze week wel zo was rond de klok van 15.00  

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Roberto, jij ook bedankt voor je reactie!

 

Ik had een detox bij stichting de Hoop. Ik weet niet welke medicijnen tegen het ontwennen. Wel vitamine b injecties en pillen. Vervolgens kon ik bijna twee maanden dus van de drank afblijven. Zorg overigens wel wat beter voor me nu (mbt eten ed). Dus het gaat nu langzaamaan beter. Dus eigenlijk daarom ook zoiets van: als ik nu alsnog helemaal zou kunnen stoppen dan is dat het beste. Want weet wat er kan gebeuren. De tranxene kreeg ik onlangs na een week verschrikkelijk veel drinken. Dat was toen gewoon medisch noodzakelijk (ziekenhuis/gevallen/ellende). Ook niet echt handig dat ik geen werk heb en hele dagen thuis zit..... Dat maakt het voor mij denk ik een stuk makkelijker: aan het werk zijn / nuttig zijn. Ben een jaar geleden mn baan verloren

 

Ik heb niet om  een specifiek medicijn gevraagd. Als ik maar de zekerheid zou hebben dat er geen gekke dingen gebeuren als ik nu plotseling niets meer drink....

bewerkt door jan555
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wat ik ook lees Jan dat jij denkt voor jou huisarts.

Belangrijker is wat de huisarts en jij samen vinden.

Sinds dat ik gestopt ben heb ik en huisarts pas echt een goed contact

Daarvoor vond ik hem eng...

Eng...omdat ik ging stoppen

Eng omdat ik niet wist wat me te wachten stond

Eng om te voelen

Eng om al niet meer te kunnen onderdrukken

Eng om waar te maken..wat ik graag wou maar nietzelf echt kon

Moet zeggen hoe eerlijker ik naar de huisarts was...hoe beter de band werd

Het liefst wil je je probleem verheerlijken...tenminste dat heb ik jaren gedaan

Een arts is geen helderziende

Hoe meer jij hem van informatie voorziet hoe meer hij voor jou kan doen

Keus maken is belangrijk

Stoppen of niet

Niet en en maar of of

Dat maakt het een stuk makkelijker om te kiezen

Stoppen..puinruimen..gestopt blijven horen bij elkaar

Kan/durf je het niet alleen...dan met alle hulp en jou wil

Moet dit ook lukken

Succes

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Tsja, heb het idee dat de huisarts enigszins klaar is met me. Ne dat kan ik ook wel begrijpen want ik snap ook wel dat ik enkel een belasting vorm door mijn eigen fouten....

Ik zeg stoppen. Maar zoals je weet nog even kijken hoe nu. Ik weet dat ik kan stoppen en dat het goed voelde. Maar nu toch weer terug....   Beetje moedeloos 

 

Hij kent me en weet wat er allemaal is langsgekomen.....   Daarom eigenlijk.

bewerkt door jan555
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Jan55,

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om te stoppen met drinken. Mogelijkheid 1 is acuut stoppen, maar dat raad ik met 8 glazen per dag niet aan. Indien je acuut wilt stoppen met drinken, raad ik je aan naar de huisarts te gaan om toch te vragen om medicatie om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.

 

Afbouwen kan wel zonder grote ontwenningsverschijnselen te krijgen. Je idee is nu om er iedere 2 dagen eentje minder te drinken. Dit is zeker een optie.  Misschien is het een idee om een duidelijk schema te maken en met jezelf af te spreken wanneer je op 0 zit. Het kan ook helpen om de maximum hoeveelheid die je per dag wilt drinken in huis te halen en niet meer dan dat. Dit kan je ondersteunen in de afbouw.

 

Succes.

 

Met vriendelijke groet,

 

De moderator

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Jan, zag dat je op mijn profiel had gereageerd! Hoe gaat ie? Tis moeilijk, maar werkelijk niet onmogelijk! Begin bij het begin, maar dat heb je denk ik al gedaan door hier te lezen, je aan te melden etc! Kan ik wat voor je doen?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik zie dat er wat vragen zijn nav acuut stoppen met 8 glazen alcohol per dag. De opties die zijn beschreven zijn de 2 meest veilige opties en geven zo min mogelijk kans op ontwenningsverschijnselen.

Er zijn altijd mensen die kiezen om zelf te stoppen. Het is dan van belang ontwenningsverschijnselen goed in de gaten te houden en aan de bel te trekken bij de huisarts als het niet gaat.

 

Met vriendelijke groet,

 

De moderator.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Als acuut stoppen bij 8 glazen niet wordt aangeraden, dan ben ik toch benieuwd naar a) bij welke hoeveelheid is dat gezien de ontwenningsverschijnselen wel verantwoord en B) over welke hoeveelheid van welke drank hebben we het hier?

 

Volgens horeca/hart-stichting, etc. eenheden zitten er al 6 in een fles wijn. Uit ervaring weet ik dat stoppen met een fles wijn wel een paar rusteloze nachten oplevert en daar voelt een mens zich ook niet prettig bij, maar dat het fysiek en psychisch verder wel meevalt.

Maar met een beetje fatsoenlijke rode wijnglazen dan schenk je vier glazen uit een fles en dan zijn 8 glazen dus ineens twee flessen! Dat is geheel andere koek...

 

Verder, wat zijn goede hulpmedicijnen tegen de ontwenningsverschijnselen? De pammetjes en zo ja welke dan? Ik heb wel eens diazepam gehad, laagste dosering, maar dat heeft weinig tot geen effect op mijn systeem. Tranxene is waarschijnlijk wel een paardenmiddel?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag Syertse,

 

Het klopt dat je uit een normale fles wijn van 0,75l 6 standaardglazen (oftewijl) eenheden kunt schenken. Het verschilt van persoon tot persoon wat de klachten kunnen zijn bij acuut stoppen. De ene mens is daar gevoeliger voor als de andere. Het heeft er onder andere mee te maken hoe snel iemands metabolisme werkt.

Drinkt iemand bijvoorbeeld drie flessen per dag, dan betekent dat het lichaam veel meer alcohol moet afbreken en dat dat ook langer duurt.

 

Medicatie die voorgeschreven wordt is vaak Librium, inderdaad een benzodiazepine in een afbouwschema. Andere benzodiazepinen kunnen ook helpen de ergste klachten te verminderen, bijvoorbeeld onrust en slecht slapen. Het beste advies blijft toch om te overleggen met een (verslavings)arts.

Vrijwel alle verslavingszorginstellingen bieden een ambulante detox aan.

 

Succes!

 

Vriendelijke groet,

De moderator

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Moderator,

 

Traditiegetrouw ben ik weer ziek geworden in de kerstvakantie, alhoewel ik het dit jaar echt niet voelde aankomen. Nu had ik nog een paar pilletjes diazepam liggen (rugklachten eerder dit jaar), dus ik dacht: ik ben zo ziek dat ik niet eens trek heb ik wijn. Zo ziek slapen is dan ook geen sine cure dus ik neem zo'n pilletje. Maar pas om 4 uur 's nachts, omdat ik het niet kunnen slapen zat was. Helaas haalde het niets uit, ik had het net zo goed niet kunnen innemen.

Nou wist ik dat wel, want ik heb ook wel eens oxazepam gehad en daar merkte ik ook niets van, maar er zijn dus andere middelen die mogelijk geschikter voor mij zijn? Baclofen?

Maar goed, u zegt dat ik daarvoor terecht kan bij een verslavingszorginstelling. Ambulante detox is dat het zonder opname is toch? Bij welke instelling zou ik terechtkunnen in Den Haag? Heb ik daar een verwijsbrief voor nodig van de huisarts?

 

Vriendelijke groet

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Syertse,

 

Hartelijk bedankt voor je bericht.

Vervelend dat je ziek bent, hopelijk knap je snel weer op.

Het klopt dat een ambulante behandeling zonder een opname is. Je hebt inderdaad een verwijsbrief nodig van je huisarts. Als je dit met je huisarts bespreekt kan deze je ook doorverwijzen naar instellingen in je omgeving. Op de website van Alcoholdebaas kun je informatie vinden over zorginstellingen bij jou in de regio. Voorbeelden hiervan zijn Bouman GGZ en Parnassia.

 

Veel succes gewenst en beterschap!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste moderator,

 

Gelukkig sta ik al 8 jaar en 4 maanden droog. Maar de ervaring leert toch, dat direct stoppen het beste is. Want je kunt een alcoholist niet zeggen drink maar een paar glazen minder. Waarom kan het bij AA wel direct stoppen en bij de verslavingszorg niet??  Of heeft het te maken met de schoorsteen moet ook blijven roken? En dit bedoel ik echt niet negatief.

 

Verder wil ik iedereen een fijne en droge jaarwisseling wensen. En een droog en vooral gezond 2015.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zou het kunnen dat het te maken heeft met de "hulpverlener - cliënt" relatie? Als je als hulpverlener (dieje als cliënt betaald) zegt je kan gewoon pats boem stoppendat ze dan medeverantwoordelijk zbent voor de eventuele gevolgen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Ferry,


 


Hartelijk bedankt voor je vraag. Goed dat je het al zo'n lange tijd vasthoudt om niet te drinken. Op naar de 9 jaar!


Het kan inderdaad zijn dat er geadviseerd wordt dat het niet verstandig is om ineens te stoppen met drinken. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat iemand fors drinkt en dit risico's met zich mee kan brengen wanneer hij/zij ineens stopt. Vaak wordt er dan een medisch onderzoek gedaan om te kijken hoe het gesteld is met de lichamelijke gezondheid. Een risico die dit kan hebben is bijvoorbeeld een verhoogde kans op een insult, wanneer iemand ineens stopt. Dat geldt zeker niet voor iedereen, maar soms is het niet medisch verantwoord om te stoppen zonder ondersteuning hierbij. Dit hoeft overigens niet persé in een kliniek, dit kan ook ambulant onder begeleiding van een verpleegkundig specialist met bijvoorbeeld medicatie. 


Uiteraard is dit ook iets wat met de huisarts kan worden besproken.


 


Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord.


 


Ook voor jou alle goeds voor 2015

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...