Spring naar bijdragen

Delirium Tremens


Aanbevolen berichten

Een Delirium Tremens is denk ik een schrikbeeld voor velen die willen stoppen met alcohol drinken. Behalve dat het levensgevaarlijk is, schijnt het ook een complete nachtmerrie te zijn als je het ervaart. 

 

Ik ben zelf een stevige drinker en dat voor zo'n 8 jaar al. De laatste maanden drink ik zo'n 8 tot 10 standaardglazen per dag (bier, geen sterke drank), maar er zitten ook perioden tussen dat ik niet boven de 6 glazen kom en zelfs 1 a 2 dagen per week niks drink. Heel af en toe ga ik wel helemaal los qua drank. Ik zou graag fors willen minderen of zelfs stoppen, maar ik ben bang voor een DT. 

 

Nu weet ik dat DTs vooral voorkomen bij echt zware drinkers (minimaal een halve liter wodka per dag voor een lange tijd of binge drinking voor een paar weken bijvoorbeeld) en dan abrupt stoppen. Een hoge leeftijd, een slechte lichamelijke conditie (bv ook infecties/ziekten) en weinig eten verhogen de kans ook nog eens. 

 

Behalve mijn zware alcoholgebruik (hoewel geen hardcore alcoholist, ik drink alleen 's avonds) ben ik voor de rest fit; ik eet goed en neem de nodige supplementen zoals visolie, magnesium en vitamine B1. 

 

Desalniettemin zou ik weten of het voor mij risicovol is om abrupt te stoppen. Ik heb geen verleden qua alcoholontwenning, en heb nooit echt serieuze ontwenningsverschijnselen gehad. Ik heb bv nooit last gehad van beven/trillen of een epileptische aanval. Hallucinaties ook nooit last gehad, behalve een enkele keer na een weekend zwaar drinken zoals met carnaval, dan zag ik beelden voor het slapen gaan met mijn ogen dicht. Nachtmerries ook nooit last van. 

 

Positieve kansen zouden bij enorm steunen bij het minderen, al hoop ik wel op een eerlijk antwoord.

 

Alvast dank.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Stoeptegel,

 

Bedankt voor je vraag, goed dat je deze hier stelt. Wanneer er een langere periode dagelijks gedronken wordt, is het risico op problemen als gevolg van ontwenning niet denkbeeldig. Het is dus verstandig van je dat je hierbij stilstaat en voor jezelf nagaat in hoeverre je hierop risico loopt.

 

Een delier ontstaat als iemand een tolerantie voor alcohol heeft opgebouwd en de alcoholtoevoer in het lichaam abrupt stilvalt. Hoe sterker die tolerantie is, des te hoger het risico. Tekenen van een sterke tolerantie zijn bijvoorbeeld niet meer dronken worden en ziek worden als er te lang niet meer gedronken is. Wanneer ik jouw verhaal lees, zie ik positieve punten. Je drinkt 's avonds, dat betekent dat je lichaam een groot deel van de dag zonder alcohol kan doorkomen. (Tenzij je 's ochtends pas stopt met drinken maar ik ga er even vanuit dat dit in jouw geval niet zo is.) Ook komt het voor dat je één of twee dagen achtereen niet drinkt. Als die dagen regelmatig voorkomen en goed verlopen, kun je ervan uitgaan dat je weinig risico loopt.

 

Wanneer je afbouwt, beperk je het risico nog veel meer. Streef er dan naar om de alcoholvrije periode van de dag steeds langer te maken, m.a.w. stel het nemen van je eerste drankje uit naar een steeds later tijdstip. Je lichaam went zo geleidelijk aan steeds vaker en langer aan alcoholvrij zijn. En omdat je later begint met drinken, zul je op een avond minder drinken (tenminste, als je op het gebruikelijke tijdstip gaat slapen en niet sneller gaat drinken om in te halen).

 

Je onderneemt al positieve acties voor je lichamelijke herstel door voedingssupplementen te nemen. Dat is prima, vooral vitamine B1 is belangrijk. Ook besteed je aandacht aan je voeding, begrijp ik. Je zou kunnen overwegen om een periode helemaal niet te drinken om je lichaam volop kans te geven om te herstellen. Maar die keuze is aan jou natuurlijk.

 

Op de website kun je nog wat meer lezen over tolerantie en ontwenning. Zo kun je lezen welke ontwenningsverschijnselen normaal zijn. Want het werkt natuurlijk niet als je bij het eerste het beste verschijnsel direct naar de fles grijpt om je gezondheid niet in gevaar te brengen...

 

Ik hoop dat hiermee je vraag beantwoord is. Veel succes!

 

Met vriendelijke groet,

De moderator

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt voor deze reactie. Ik drink idd alleen 's avonds vanaf 18uur tot een uurtje of 21. In die korte periode drink ik dan wel mijn dagtotaal. :P Ik ga nu zeker online hulp zoeken, maar eerst ga ik proberen pas te drinken na het avondeten. Ik denk dat dat enorm scheelt - sowieso qua hoeveelheid maar ook qua de behoefte aan roken, want als ik rook drink ik meer. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 months later...

Grappig, volgens mij zitten er veel mensen op het forum die een op dat van stoeptegel lijkend patroon hebben. Het komt mij iig bekend voor alhoewel ik tegen 22 uur begon en dan na een fles wijn tegen 24 u moe genoeg was om in slaap te kunnen vallen. Als ik niet drink, dan rook ik ook niet. Gratis winst!

Ben benieuwd hoe het minderen je is vergaan stoeptegel?!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...